ЗДАТНIСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ BACILLUS ГIДРОЛIЗУВАТИ КСИЛАН

Автор(и)

  • А. I. Осадча Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • Л. А. Сафронова Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • Л. В. Авдєєва Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • В. М. Iляш Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2009.3(7).103101

Ключові слова:

ксиланази, бактерії роду Bacillus

Анотація

Досліджена здатність гідролізувати складноструктурний ксилан у 353 штамів бактерій роду Bасillus, що відносяться до 23 видів. Показано, що ця здатність досить поширена серед 207 штамів мікроорганізмів цього роду, що становить 58,6% від усіх досліджених. Серед них домінували штами видів B. subtilis (111 штамів із 228) і B. megaterium (11 штамів із 13). Здатність гідролізувати ксилан також знайдена у штамів видів B. licheniformis, B. pumilus, B. cereus, B. species, B. oligonitrophilus. Штами видів B. circulans, B. thuringiensis, B. sphaericus, B. badius, B. bombycis, B. lentus і B. pulvifaciens не гідролізували ксилан. Спостерігались не тільки видові, але і штамові відмінності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2009-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ