DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.1(2).104151

БІОXІМІЧHИЙ СКЛАД БІОМАСИ ШTAMІB ARTHROSPIRA (SPIRULINA) PLATENSIS

С. Г. Каракіс, Л. М. Карпов, О. Г. Драгоева, T. І. Лавренюк, В. А. Сагарiц, В. С. Марченко

Анотація


Здійснено порівняльне вивчення біохімічного складу біомаси батьківського штаму Arthrospira (Spirulina) platensis дикого типу та отриманих із нього мутантних штамів 198В i 27G з підвищеним вмістом метіоніну в біомаси. Встановлено, що вміст бiлка, незамiнних амiнокислот, с-фiкоцiанiну, алофі коцiанiну, хлорофiлу а в біомасі мутантних штамiв вищий, нiж у штаму дикого типу. Штам 198В відзначався також пiдвищеним вмістом каротиноiдiв. Bиявленi вiдмiни свiдчать про високу поживну цiннiсть та антиоксидантну активнiсть бiомаси мутантних штамiв, що дає змогу розглядати їх як перспективнi джерела препаратiв БАР та рекомендувати їх для подальшого вивчення в якостi адаптогенiв. 


Ключові слова


Spirulina spp; білок; амінокислоти; пiгменти

Повний текст:

PDF (Русский)

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Блинкова Л.П., Горобец О.Б., Батуро А.П. Биологическая активность спирулины // Микробиология, эпидемиология, иммунобиология. - 2001. - №2. - С.114 - 118.

Блок Р. и Боллинг Д. Аминокислотный состав белков и пищевых продуктов. - М.: Издательство иностранной литературы, 1949. - С. 368-371.

Каракас С.Г., Драгоева О.Г., Лавренюк Т.І.,Сагарщ В.А., Карпов Л.М. Особливост метаболізму мутантного штаму Arthrospira (Spirulina) platensis G-27 - надпродуцента с-фікоціаніну// Вісник Одеського національного університету. - 2005. - т. 10. - В. 7. - С. 44 - 50.

Карашс С.Г., Драгоева О.Г., Лавренюк Т.І., Сагарщ В.А., Карпов Л.М. Селекщя мутантних штам1в Spirulina platensis з підвищеним вмістом метіоніну в біомасі // Вісник Одеського національного університету. - 2005. - т. 10, в. 3. - С. 55 - 62.

Методы общей бактериологии: В 3 т. / Под ред. Ф. Герхардта. - М.: Мир, 1984. - Т. 2. - С. 292 - 358.

Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. - Л.: Агропромиздат, 1987. - С.200 - 201.

Brown I.I., Karakis S.G., Filippova T.O., Sarkisova S.A., Levitskiy A.P. The physiological effects of phycocyanin crude extract obtained from the G-27 overproducing strain of Spirulina platensis // 2nd European Workshop. Biotechnology of microalgae. - 1995. - P.70 - 73.

Burton G.W., Ingold K.U. Beta-carotene: an unusual type of antioxidant // Science. - 1984. - 224. - Р. 569 - 73.

Ciferri O. Spirulina, the edible microorganism // Microbiol. Rev. - 1983. - 47. - P. 551 - 558.

Jaime I., Mendiola J.A., Herrero M., Soler-Rivas C., Santoyo S., Senorans F.J., Cifuentes A., Ibanez E. Separation and characterization of antioxidants from Spirulina platensis microalga combining pressurized liquid extraction, TLC, and HPLC-DAD // J. Sep. Sci. - 2005. - V.28. - №16. - P.2111-2119.

Khan Z., Bhadouria P., Bisen P.S. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina // Curr. Pharm. Biotechnol. - 2005. - №5. - P.373 - 379.

Litchtenthaler H.K. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes // In: Packer L., Glazer N, editors. Methods in enzymology. - San Diego: Acad. Pres. - 1987. - V.148. - P. 350 - 381.

Reed R. H., Warr S. R. C., Richardson D. L., Moore D. J. and Stewart W. D. P. Blue-green algae (cyanobacteria): prospects and perspectives // Plan. and Soil. - 1985. - V. 89. - P. 97 - 106.

Tandeau de Marsac N. [34] Complementary chromatic adaptation: physiological conditions and action spectra // In: Packer L., Glazer N, editors. Methods in enzymology. - San Diego: Acad. Press. - 1988. - V.167. - P.318 - 328.

Zarrouk C. Contribution a l’etude d’une cyanophycee. Influence de divers facteurs physiques et chimiques sur la croissance et photosynthcse de Spirulina maxima Geitler. // Ph.D. Thesis, University of Paris. - 1966. - P. 85.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663