ВПЛИВ СІРКОВОДНЮ НА SACCHAROMYCES CEREVISIAE

Автор(и)

  • А. А. Галушка Львівський національний університет імені Iвана Франка, Ukraine
  • Т. Б. Перетятко Львівський національний університет імені Iвана Франка, Ukraine
  • С. П. Гудзь Львівський національний університет імені Iвана Франка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.3(4).105035

Ключові слова:

сірководень, Saccharomyces cerevisiae, токсичність, мутагенність, ультраструктура

Анотація

Досліджено ріст Saccharomyces cerevisiae у середовищах з різними концентраціями сірководню. Сірководень концентрацією 9,4 мМ повністю пригнічує ріст дріжджів у аеробних та анаеробних умовах. На електронномікроскопічних фотографіях клітин, оброблених сірководнем, добре помітні зміни у клітинній стінці, цитоплазматичній мембрані та вакуолі. Оброблення клітин сірководнем в концентрації 31,3 мМ протягом 45 хв забезпечує 16% виживання дріжджів. Виділені ауксотрофні мутанти з клітин, оброблених сірководнем. 

##submission.downloads##

Опубліковано

2007-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ