СКЛАД ЖИРНИХ КИСЛОТ БАКТЕРІЙ ШТАМУ ENTEROCOCCUS ITALICUS ОНУ547

Автор(и)

  • А. Г. Мерліч Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • Н. В. Коротаєва Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2018.3(43).142237

Ключові слова:

жирні кислоти, газова хроматографія, E. italicus ОНУ547

Анотація

Мета. Визначення складу жирних кислот бактерій штаму E. italicus ОНУ547 продуцента бактеріоцину та його попередньої ідентифікації. Методи. У роботі використовували штам E. italicus ОНУ547, який було виділено з ферментованої капусти з Таїланду. Бактерії культивували на 1,5% агаризованому середовищі de Man, Rogosa and Sharpe (MRS). Жирнокислотний склад бактерій штаму E. italicus ОНУ547 визначали за допомогою газового хроматографа Agilent 7890, оснащеного колонкою Ultra 2 (25 м х 0,2 мм) (Agilent Technologies, Санта-Клара, Каліфорнія, США) з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock. Результати. Вперше показано, що домінуючими жирними кислотами бактерій штаму E. italicus ОНУ547 є октадеценові кислоти (61,52%). Гексадеканова кислота також присутня у відносно високій концентрації та складала 26,41% від загальної кількості. Інші виявлені жирні кислоти (С17:0, С20:1w7c, С12:0, С19:0 цикло w8c, С18:0, С14:0, С16:1) присутні в значно менших кількостях, та складали від 0,18% до 6,30%. Висновки. У складі ліпідів досліджуваних бактерій переважають ненасичені жирні кислоти. За спектром жирних кислот досліджувані бактерії віднесено до виду E. italicus.

Посилання

Merlich AG, Galkin MB, Limanska NV, Choiset I, Haertlé T, Ivanytsia VO. Characterization of bacteriocin from Enterococcus italicus ОNU547, isolated from Thai fermented cabbage. ХV Congress of the S.M. Vynogradskyi Society of Microbiologists of Ukraine (Odesa, 11-15 September, 2017): book of abstracts, Lviv, Spolom, 2007:281 (In Ukrainian).

Fortina MG, Ricci G, Acquati A, Zeppa G, Gandini A, Manachini PL. Genetic characterization of some lactic acid bacteria occurring in an artisanal protected denomination origin (PDO) Italian cheese, the Toma piemontese. Food Microbiol. 2003;(20):397-404.

Fortina MG, Ricci G, Mora D, Manachini PL. Molecular analysis of artisanal Italian cheeses reveals Enterococcus italicus sp. nov. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 2004;(54):1717-1721. doi: 10.1099/ijs.0.63190-0.

Gaaloul N, Braiek OB, Berjeaud JM, Arthur T, Cavera VL, Chikindas ML, Hani K and Ghrairi T. Evaluation of antimicrobial activity and safety aspect of Enterococcus italicus GGN10 strain isolated from Tunisian bovine raw milk. J. Food Saf. 2014;(34):300-311. doi:10.1111/jfs.12126.

Methods in Microbiology / Eds F Rainey and A Oren. Academic Presss, 2011. doi: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-387730-7.00020-6.

Sukontasing S, Tanasupawat S, Moonmangmee S, Lee J-S and Suzuki K. Enterococcus camelliae sp. nov., isolated from fermented tea leaves in Thailand. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 2007;(57):2151-2154.doi:10.1099/ijs.0.65109-0.

Vandamme P, Pot B, Gillis M, de Vos P, Kersters K, and Swings J. Polyphasic taxonomy, a consensus approach to bacterial systematics. Microbiol. Rev. 1996;(60):407-438.

http://www.midi-inc.com/pdf/Sherlock_MIS_Operating_Manual.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-30

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ