ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM НА УТВОРЕННЯ ПУХЛИН , СПРИЧИНЕНИХ RHIZOBIUM RADIOBACTER

Автор(и)

  • Н. В. Ліманська Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1940-3905
  • Н. В. Коротаєва Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • Г. В. Ямборко Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • В. О. Іваниця Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5325-3800

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.1(25).48194

Ключові слова:

Rhizobium radiobacter, Lactobacillus plantarum, пригнічення пухлиноутворення, бактеріальний рак, Kalanchoe daigremontiana

Анотація

Метою дослідження було вивчення впливу бактерій Lactobacillus plantarum та їх метаболітів на утворення пухлин у рослин Kalanchoe daigremontiana Mill. за інокуляції збудниками бактеріального раку Rhizobium radiobacter. Методи. Листя тест-рослин інокулювали культурами бактерій R. radiobacter С58 та трьох штамів Lactobacillus plantarum або їх надосадовими рідинами (НОР) з вихідним низьким значенням рН (4,1–4,3) та з нейтралізованим рН (6,5) у співвідношенні 1:1. Через 45 днів враховували кількість зразків, у яких утворилися пухлини, масу пухлинних тканин і відмічали утворення некрозів. Результати. Показано, що на утворення пухлин лактобацили та їх надосадові рідини впливали по-різному в залежності від варіанта обробки. Інгібувальну активність у випадку усіх трьох досліджених штамів L. plantarum проявила НОР з вихідним рН (4,1–4,3). Лактобацили, введені у рослинні тканини одночасно із патогеном, зменшували кількість зразків із симптомами бактеріального раку як у випадку низького вихідного рН культуральної рідини (штам L. plantarum ОНУ 87 зменшував на 86%, штам L. plantarum ОНУ 206 – на 95%), так і у випадку нейтралізованого рН культуральної рідини (штам L. plantarum ОНУ 87 зменшував на 75%, штам L. plantarum ОНУ 206 – на 94%). Бактерії штаму L. plantarum ОНУ 991 не проявляли інгібувальної активності у випадку обробки культурами лактобацил, а також нейтралізованою надосадовою рідиною. В той же час добові культури усіх штамів in vitro виявили чітку антагоністичну активність. Введення культур лактобацил та їх надосадових рідин як з низьким, так із нейтральним рН, призводило до поширених зон некрозу у порівнянні з такими за ін´єкцій тканин стерильною дистильованою водою з такими самими значеннями рН. Висновок. Молочнокислі бактерії штамів L. plantarum відрізняються за рівнем пригнічення пухлиноутворення, спричиненого R. radiobacter. Штам L. plantarum ОНУ 206 виявився найкращим антагоністом у даних випробуваннях: за усіма варіантами обробок істотно зменшувались як кількість інфікованих зразків, так і маса утворених пухлин. Інгібувальна активність продуктів метаболізму, що містяться в культуральній рідині лактобактерій, ймовірно, обумовлена дією не лише органічних кислот, а також бактеріоцинів або інших продуктів метаболізму.

Посилання

Bertani G. Studies on lysogenesis. I. The mode of phage liberation by lysogenic Escherichia coli // J. Bacteriol. – 1951. – Vol. 62. – P. 293–300.

Corsetti A., Gobbetti M., Rossi J., Damiani P. Antimould activity of sourdough lactic acid bacteria: identification of a mixture of organic acids produced by Lactobacillus sanfrancisco CB1 // Applied Microbiology Biotechnology. – 1998. – Vol. 50. – P. 253–256.

Daeschel M.A., Fleming H.P. Selection of lactic acid bacteria for use in vegetable fermentations // Proceedings of the symposium “Selection parameters of microorganisms for use in the fermentation of plant foods and beverages”. – Academic Press: London, 1984. – P. 303–313.

Daeschel M.A., Andersson R.E., Fleming H.P. Microbial ecology of fermenting plant materials // FEMS Microbiology Letters. – 1987. – Vol. 46, № 3. – P. 357–367.

Dalirsaber Jalali M., Khosro I., Ghasemi M. F., Tabrizi S. S. Kh. Antagonism of Lactobacillus species against Xanthomonas campestris isolated from different plants // Journal of Applied Environmental and Biological Sciences. – 2012. – Vol. 9. – P. 480–484.

de Man J.C., Rogosa M., Sharpe M.E. A medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – P. 130–135.

El-Mabrok A.S.W., Hassan Z., Mokhtar A.M., Aween M.M. Efficacy of Lactobacillus plantarum C5 cells and their supernatant against Colletotrichum gloeosporioides on germination rate of chilli seeds // Research Journal of Biological Sciences – 2012. – Vol. 7. – P. 159–164.

Hoda A.H., Yomna A.M., Shadia M.A.-A. In vivo efficacy of lactic acid bacteria in biological control against Fusarium oxysporum for protection of tomato plant // Life Science J. – 2011. – Vol. 8. – P. 462–468.

Kawaguchi A., Inoue K., Nasu H. Biological control of grapevine crown gall by nonpathogenic Agrobacterium vitis strain VAR03-1 // J Gen Plant Pathol. – 2007. – Vol. 73. – P. 133–138.

Kersters K., De Ley J. Genus III. Agrobacterium Conn /Ed. by N.R. Krieg, J.G. Holt. Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. – Vol. 1. – Williams and Wilkins Co.: Baltimore-London, 1984. – P. 244–254.

Korotaeva N.V., Kondratiuk T.V., Basiul O.V., Krylova K.D., Yamborko G.V., Ivanytsia V.O., Limanska N.V. Effect of Lactobacillus plantarum ONU 87 in mixture with autolysate of erwinias on formation of tumors caused by Rhizobium radiobacter C58 // Microbiology and Biotechnology. – 2013. – Vol. 22, № 2. – P. 6–14.

Lwin M., Ranamukhaarachchi S.L. Development of biological control of Ralstonia solanacearum through antagonistic microbial populations // Int. J. Agricult. Biol. – 2006. – Vol. 8, № 5. – P. 657–660.

Müller M., Lier D. Fermentation of fructans by epiphytic lactic acid bacteria // Journal of Applied Bacteriology. – 1994. – Vol. 76. – P. 406–411.

Sergeeva Zh.U., Krylova K.D., Limanska N.V., Vasyleva N.U., Tovkach F.I., Ivanytsia V.O. Influence of bacteria Lactobacillus plantarum ONU-87 and autolysate of bacteria Erwinia carotovora ZM1 on soft rot disease infectious process // Microbiology and Biotechnology. – 2012. – Vol. 20, № 4. – P. 18–28.

Shurkhno R.A., Validov Sh.Z., Boronin A.M., Naumova R.P. Modeling of lactic acid fermentation of leguminous plant juices // Appl. Biochemistry Microbiol. – 2006. – Vol. 42, № 2. – P. 204–209.

The Prokaryotes. Third Ed. A Handbook on the biology of bacteria: firmicutes, cyanobacteria / Ed. By Dworkin M., Falkow S., Rosenberg E., Schleifer K.-H., Stackebrandt E. – Vol. 4. – Springer, 2006. – P. 336–338.

Trias R., Baneras L., Montesinos E., Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi // International Microbiology. – 2008. – Vol. 11. – P. 231–236.

Visser R., Holzapfel W.H., Bezuidenhout J.J., Kotze J.M. Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria // Appl. Environm. Microbiol. – 1986. – Vol. 52. – P. 552–555.

Young J.M., Kuykendall L.D., Martinez-Romero E., Kerr A., Sawada H. Arevision of Rhizobium Frank 1889, with an emended description of the genus, and the inclusion of all species of Agrobacterium Conn 1942 and Allorhizobium undicola de Lajude et al. 1998 as new combinations: Rhizobium radiobacter, R. rhizogenes, R. rubi, R. undicola and R. vitis // Int. Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. – 2001. – 51. – P. 89–103.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ