ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ОНУ 87 У СУМIШI З АВТОЛIЗАТОМ ЕРВIНIЙ НА УТВОРЕННЯ ПУХЛИН , СПРИЧИНЕНЕ RHIZOBIUM RADIOBACTER C58

Автор(и)

  • Н. В. Коротаєва Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • Т. В. Кондратюк Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • О. В. Басюл Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • К. Д. Крилова Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3315-5634
  • Г. В. Ямборко Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • В. О. Iваниця Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5325-3800
  • Н. В. Ліманська Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1940-3905

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2013.2(22).48880

Ключові слова:

Rhizobium radiobacter, бактеріальний рак рослин, Lactobacillus plantarum, автолізат Erwinia carotovora

Анотація

Метою дослідження було вивчення впливу Lactobacillus plantarum ONU87 у суміші з автолізатом клітин Erwinia carotovora ZM1, що містить бактеріофаги та макромолекулярні бактеріоцини, на розвиток інфекції бактеріального раку. Методи. Iнфекційним агентом був штам Rhizobium radiobacter C58, який характеризується високою вірулентністю. Як тест-моделі використовували коренеплоди моркви (Daucus carota subsp. sativus L.) і рослини каланхое (Kalanchoe daigremontiana Mill.). Результати. Вивчено вплив суспензії лактобацил і автолізату ервіній на виживання бактерій штаму R. radiobacter C58 in vitro. Показано, що кількість життєздатних клітин фітопатогенних бактерій зменшується вже через чотири години. Обробка сумішшю лактобацил і автолізату ервіній призводить до повного пригнічення патогенезу бактеріального раку на рослинах каланхое. На коренеплодах моркви обробка експериментальною сумішшю веде до зменшення кількості уражених експлантів на 14,3%. Зроблено висновок, що залежно від сприйнятливості рослини обробка сумішшю лактобацил і автолізату ервіній призводить або до повного пригнічення патогенезу бактеріального раку, або до зменшення проявів його симптомів.

Посилання

Сергєєва Ж.Ю., Крилова К.Д., Ліманська Н.В., Васильєва Н.Ю., Товкач Ф.I., Iваниця В.О. Вплив Lactobacillus plantarum OНУ 87 та автолізату бактерій Erwinia carotovora ZM1 на інфекційність збудників м´якої гнилі // Мікробіологія і біотехнологія. – 2012. – № 4. – С. 18–29. 2. Burr T.J., Otten L. Crown gall of grape: biology and disease management // Annu. Rev. Phytopathol. – 1999. – Vol. 37. – P. 53–80. 3. Corsetti A., Gobbetti M., Rossi J., Damiani P. Antimould activity of sourdough lactic acid bacteria: identification of a mixture of organic acids roduced by Lactobacillus sanfrancisco // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 1998. – Vol. 50. – P. 253–256. 4. El-Mabrok A.S.W., Hassan Z., Mokhtar A.M., Aween M.M. Efficacy of Lactobacillus plantarum C5 cells and their supernatant against Colletotrichum gloeosporioides on germination rate of chilli seeds // Res. J. Biol. Sci. – 2012. – Vol. 7. – P. 159–164. 5. El-Taher E.M., El-Ghany A.T.M., Alawlaqi M.M., Ashour M.S. Biosecurity for reducing ochratoxin A productivity and their impact on germination and ultrastructures of germinated wheat grains // J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. – 2012. – Vol. 2. – P. 135–151. 6. Higa T, Wididana G.N. Changes in the soil microflora induced by effective microorganisms // In: Proceedings of 1th Int. Conf. on Kyusei Nature Farming, Khon Kaen, Thailand. – Oct. 17–21. – 1989. – P. 120–122. 7. Limanska N., Ivanytsia T., Choiset Y ., Korotaeva N., Sergeeva Zh., Chobert J.-M., Ivanytsia V., Haertle T. Effect of Enterococcus durans bacteriocin on bacterial wilt agent // Microbiology and Biotechnology. – 2012. – Vol. 2. – P. 30–40. 8. Ryder M.H., Tate M.E., Kerr A. Virulence properties of strains of Agrobacterium on the apical and basal surfaces of carrot root disks // Plant Physiol. – 1985. – Vol. 77. – Р. 215–221. 9. The Prokaryotes. Third Ed. A Handbook on the biology of bacteria: firmicutes, cyanobacteria / Ed. By Dworkin M., Falkow S., Rosenberg E., Schleifer K.-H., Stackebrandt E. – Vol. 4. – Springer, 2006. – P. 336–338. 10. Trias R., Baneras L., Montesinos E., Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi // Intern. Microbiol . – 2008. – Vol. 11. – P. 231–236. 11. Visser R., Holzapfel W.H., Bezuidenhout J.J., Kotze J.M. Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria // Appl. Environm. Microbiol. – 1986. – Vol. 52. – P. 552–555. 12. Wang H., Yan Y., Wang J., Zhang H., Qi W. Production and characterization of antifungal compounds produced by Lactobacillus plantarum // IMAU10014. PloS ONE. doi:10.1371/journal.pone.0029452. – 2012. 13. Xu J., Ran L., Yang B., Li Z. Inhibition of Lactobacillus species on the germination of Aspergillus flavus spore // Wei Sheng Yan Jiu. – 2002. – Vol. 31. – P. 47–49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ