МАТЕМАТИЧНИЙ АНАЛIЗ ТА ОПТИМIЗАЦIЯ СКЛАДУ ПОЖИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ШТАМУ LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU 87

Автор(и)

  • Н. Ю. Васильєва Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8856-3497
  • Н. В. Коротаєва Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • М. М. Панченко Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • В. О. Iваниця Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5325-3800

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2013.2(22).48921

Ключові слова:

Lactobacillus plantarum, антагоністична активність до Rhizobium radiobacter, оптимізація поживного середовища, математична модель, коефіцієнт регресії, центральний композиційний ортогональний експеримент

Анотація

Мета. Оптимізація складу поживного середовища для культивування молочнокислих бактерій штаму L. plantarum ONU87 з одночасним вивченням впливу компонентів різних поживних середовищ на ростові характеристики і антагоністичну активність цих бактерій. Методи. Антагоністичну активність штаму L. plantarum ONU87 по відношенню до Rhizobium radiobacter C58 in vitro визначали методом подвійних агарових шарів. Титр агробактерій визначали методом серійних розведень з наступним висівом на щільне середовище MRS. Оцінку впливу кожного чинника поживного середовища на показники, що перевіряли,здійснювали за допомогою неповної регресійної моделі. Оптимізація середовища базувалася на плануванні з використанням центрального композиційного ортогонального експерименту. Параметром оптимізації слугував показник концентрації бактерій. Результати. У результаті проведених досліджень встановлено, що на накопичення бактерій та їх антагоністичну активність впливають склад компонентів поживних середовищ та їх співвідношення, що було показано у одержаних математичних моделях. Кінцевим результатом проведених досліджень є поживне середовище OLB (гл юкоза – 22,5 г /л, пептон – 8,5 г /л, дріжджовий екстракт – 4,5 г /л, K2HPO4 – 6,0 г/л, Na цитрат – 2,0 г/л, CH3COONa½3H2O – 25,0 г/л, MgSO4 – 0,2 г/л, MnSO4 – 0,2 г/л та Fe SO4 –0,05 г/л), за росту на якому концентрація лактобактерій у стаціонарній фазі росту зросла до 3,5±0,1½1010 кл/мл. Висновки. Математичне планування експерименту дозволило при незначній зміні кількісного складу поживного середовища значно збільшити накопичення біомаси.

Посилання

Дзержинская И.С. Питательные среды для выделения и культивирования микроорганизмов . – Астрахань: Изд-во АГТУ ., 2008. – 348 с. 2. Дронов С.В. Многомерный статистический анализ. – Барнаул: Изд-во Алт. гос. ун-та., 2003. – 213 с. 3. Егоров Н.С., Баранова И.П. Бактериоцины. Образование, свойства, применение // Антибиотики и химиотерапия. – 1999. – 44, № 6. – С. 33–40. 4. Ждан-Пушкина С.М. Основы роста культур микроорганизмов: учеб. пособие / Под ред. В.П. Гончаровой. – Л.: Лен. ун-т, – 1983. – 188 с. 5. Конькова Н.К. Пути усовершенствования питательных сред, используемых в технологии производства медицинских и ветеринарных пробиотиков : Автореф. дис. канд. биол наук. Н. Новгород, 2002. –21 с. 6. Методы общей бактериологии: В 3 т. /Под ред. Ф. Герхарда и др. – М.: Мир, 1983. – Т. 1.– 536 с. 7. Мухачев В.А. Планирование и обработка результатов эксперимента. – Томск: Томский государственный университет систем управления., 2007. – 118 с. 8. Сергєєва Ж.Ю., Крилова К.Д., Ліманська Н.В., Васильєва Н.Ю., Товкач Ф.I., Iваниця В.О. Вплив Lactobacillus plantarum ONU87 та автолiзату бактерiй Erwinia carotovora ZM1 на iнфекцiйнiсть збудникiв м’якої гнилi //Мікробіологія і біотехнологія. – 2012. – № 4. – С. 18–28. 9. Тимченко Л.Д., Пенькова Н.И., Катунина Л.С. Сравнительный анализ традиционных питательных сред и новая капустная среда для культивирования лактобактерий //Вестник Московского государственного областного университета серия «Естественные науки». – 2010. – № 2. – С. 51–55. 10. Юнкеров В.И., Григорьев С.Г. Математико-статистическая обработка данных медицинских исследований. – СПб.: ВМедА., 2002. – 266 с. 11. Gilligan C.A. Sustainable agriculture and plant diseases: an epidemiological perspective // Philosophical Transactions of the Royal Society. – 2008. – 363, № 1492. – P. 741–759. 12. ten Brink B, Minekus M, van der Vossen J.M., Leer R.J., Huis in‘t Veld J.H.. Antimicrobial activity of lactobacilli: preliminary characterization and optimization of production of acidocin B, a novel bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus M46// // J. Appl. Bacteriol. – 1994. – Vol. 77, № 2. – P. 140–148. 13. Пат. 2216587 Российская Федерация. Питательная среда для выращивания лактобактерий.// Н.К. Конькова, И.С. Горлова, Н.А. Голубева. – Опубл. 20.11.2003 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ