РЕГУЛЮВАННЯ ТА ШЛЯХИ IНТЕНСИФIКАЦIЇ БIОСИНТЕЗУ ЛIЗИНУ

Автор(и)

  • Г. С. Андріяш ДУ «Iнститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Ukraine
  • Г. М. Заболотна ДУ «Iнститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Ukraine
  • С. М. Шульга ДУ «Iнститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2012.4(20).90435

Ключові слова:

ауксотрофність, біосинтез, інтенсифікація, лізин, продуцент.

Анотація

В огляді проаналізовано шляхи інтенсифікації мікробіологічного синтезу лізину, що використовується у виробництві кормів, у харчовій і фармацевтичній промисловості. Приведено біохімічну схему регулю- вання та синтезу лізину бактеріями через диамінопімелат. Показа- но, що підвищений синтез незамінних амінокислот у мікроорганізмів пов'язаний з певними мутаційними порушеннями регуляторного кон- тролю біосинтезу. Відображено технологічні способи підвищення біосинтезу лізину. За рахунок зміни технологічних параметрів біосинтез лізину досягав рівня 30–50 г/дм3 , а штами-мутанти у поєднанні з біотехнологічними прийомами продукували 50–70 г/дм3 та забезпечували 40% конверсію субстрату до амінокислоти.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-12-15

Номер

Розділ

ОГЛЯДОВІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ СТАТТІ