ВЛАСТИВОСТІ ЦЕЛЮЛАЗ, ПРОДУКОВАНИХ БАКТЕРІЯМИ РОДА BACILLUS

Автор(и)

  • Л. В. Авдєєва Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine
  • А. I. Осадча Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine
  • І. А. Хархота Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2011.1(13).90675

Ключові слова:

целюлази, властивості, Bacillus

Анотація

Вивчено ензиматичні властивості різних типів целюлаз, що продукуються бацилами при глибинному культивуванні на середовищі з целюлозою. Узагальнено результати досліджень властивостей целюлаз шести найбільш активних штамів бацил. Дано аналіз впливу рН і температури на їх активність та стабільність. Встановлено, що целюлази дослі- джених штамів бацил проявляють найбільшу активність при рН від 6,0 до 7,0. Виключення складає С2 -фермент, що має рН-оптимум в більш кислій зоні − від 5,0 до 8,0. Температурний оптимум дії Сх -, Ñ1 - і С2 – фер- ментів – 50 °Ñ , целобіаза – 40 °С .

Целюлази бацил відрізнялися високою термостабільністю, яка про- являлася в широкому інтервалі температур – від 40 °С до 70 °С .

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ