ВПЛИВ БАКТЕРIОЦИНУ ENTEROCOCCUS DURANS НА ЗБУДНИКА БАКТЕРIАЛЬНОГО ВIЛТУ

Автор(и)

  • N. Limanska Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • T. Ivanytsia Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • Y. Choiset Дослідницький відділ взаємодії та будови біополімерів 1268, Національний науково- дослідний інститут сільського господарства (INRA), France
  • N. Korotaeva Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • Zh. Sergeeva Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • J.-M. Chobert Дослідницький відділ взаємодії та будови біополімерів 1268, Національний науково- дослідний інститут сільського господарства (INRA), France
  • V. Ivanytsia Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Ukraine
  • T. Haertlé Дослідницький відділ взаємодії та будови біополімерів 1268, Національний науково- дослідний інститут сільського господарства (INRA), France

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2012.2(18).92905

Ключові слова:

бактеріоцин, Enterococcus durans, вілт томатів, Ralstonia solanacearum.

Анотація

Досліджено вплив бактеріоцину Enterococcus durans A5-11 на ріст бактерій Ralstonia solanacearum та здатність їх викликати вілт у томатів. Нанесення бактеріоцину на газони штамів Ralstonia solanacearum показало, що 33% тестованих штамів фітопатогенів були чутливими до інгібуючої дії бактеріоцину. Мінімальні інгібуючі концентрації бактері- оцина та розміри зон лізису або інгібування росту бактерій варіювали залежно від штаму. Такі ж відмінності були виявлені щодо впливу бак- теріоцину на бактерії штамів Ralstonia solanacearum у рідкому серед- овищі. Обробка коренів рослин томатів Lycopersicon esculentum Mill бактеріоцином E. durans A5-11 одночасно із зараженням бактеріями R. solanacearum 6189 призвела до зменшення кількості рослин томатів із симптомами вілту.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ