ВПЛИВ СІРКОВОДНЮ НА SACCHAROMYCES CEREVISIAE

Автор(и)

  • А. А. Галушка Львівський національний університет імені Iвана Франка
  • Т. Б. Перетятко Львівський національний університет імені Iвана Франка
  • С. П. Гудзь Львівський національний університет імені Iвана Франка

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.3(4).105035

Ключові слова:

сірководень, Saccharomyces cerevisiae, токсичність, мутагенність, ультраструктура

Анотація

Досліджено ріст Saccharomyces cerevisiae у середовищах з різними концентраціями сірководню. Сірководень концентрацією 9,4 мМ повністю пригнічує ріст дріжджів у аеробних та анаеробних умовах. На електронномікроскопічних фотографіях клітин, оброблених сірководнем, добре помітні зміни у клітинній стінці, цитоплазматичній мембрані та вакуолі. Оброблення клітин сірководнем в концентрації 31,3 мМ протягом 45 хв забезпечує 16% виживання дріжджів. Виділені ауксотрофні мутанти з клітин, оброблених сірководнем. 

Біографії авторів

А. А. Галушка, Львівський національний університет імені Iвана Франка

A.A. Halushka

Т. Б. Перетятко, Львівський національний університет імені Iвана Франка

T.B. Peretyatko

С. П. Гудзь, Львівський національний університет імені Iвана Франка

S.P. Gudz

##submission.downloads##

Опубліковано

2007-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ