СИНТЕЗ 2-ФЕНІЛЕТАНОЛУ ТА ЕТАНОЛУ ДРІЖДЖАМИ SACCHAROMYCES CEREVISIAE

О. Г. Мамєєва, А. М. Остапчук, В. С. Підгорський

Анотація


Дане дослідження спрямоване на визначення продукування 2-фенілетанолу і етанолу з використанням методів статистичного аналізу на основі моделі Бокса Бенкена за дії різних концентрацій сахарози, дріжджового екстракту і L-фенілаланіну. Вплив кожного фактору, також і їх комбінації, оцінені методом ANOVA. S. cerevisiae УКM Y-514 і УКM Y-524 за найвищого розрахованого ймовірного рівня синтезують до 1,21 г/л 2-фенілетанолу. При цьому рівень синтезу етанолу досягає 22,39 г/л. Виведені рівняння регресії на основі статистичного аналізу впливу трьох основних ефектів, отримані коефіцієнти регресії і коефіцієнти детермінації.

Ключові слова


S. cerevisiae; 2-фенілетанол; етанол; оптимізація; статистичний аналіз

Повний текст:

PDF (English)

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Albertazzi E., Cardillo R., Servi S., Zucci G. Biogeneration of 2-phenylethanol and 2-phenylacetate important aroma components // Biotechnol. Lett. – 1994. – 16. – P. 491–496.

Comuzzo P., Tat L., Tonizzo A., Battistuta F. Yeast derivatives (extracts and autolysates in winemaking: Release of volatile compounds and effects on wine aroma volatility // Food Chem. – 2006. – 99. – P. 217–230.

Clemente-Jimenez J.M., Mingorance-Cazola L., Martinez-Rodriguez S., Las Heras-Vazquez F.J., Rodriguez-Vico F. Influence of sequential yeast mixtures on wine fermentation // Int. J. of Food Microbiol. – 2005. – 98. – P. 301–308.

Etschmann M.M.W., Bluemke W., Shell D., Schrader J. Biotechnologycal production of 2-phenylethanol // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2002. – 59. – P. 1–8.

5. Etschmann M.M.W., Shell D., Schrader J. Screening of yeasts for the production of the aroma compound 2 – phenylethanol in a molasses-based medium // Biotechnol. Lett. – 2003. – 25. – P. 531–536.

Fabre C.E., Duviau V.J., Blanc P.J., Goma G. Identification of volatile flavour compounds obtained in culture of Kluyveromyces marxianus // Biotechnol. Lett. – 1995. – 17. – P. 1207–1212.

Huang C.J.R., Lee S.L., Chou C.C. Production and molar yield of 2- phenylethanol by Pichia fermentans L-5 as affected by some medium components // J. Biosci. Bioeng. – 2000. – 90. – P. 142–147.

Jiang J. Identification of flavour volatile compounds produced by Kluyveromyces lactis // Biotechnol. Tech. – 1993. – 7. – P. 863–866.

Lee S.L., Chou C.C., and Wu C.M.: Effect of some factors on the volatile flavour production by Sporobolomyces odorus // J. Chin. Agric. Chem. Sci. – 1992. – 16. – P. 1183–1188.

Мамеева О.Г., Нагорная С.С., Подгорский В.С. Скрининг продуцентов 2фенилэтанола среди дрожжей родов Saccharomyces и Klyuveromyces // Микология и фитопатология. – 2008. – Т. 42, вып. 2. – C. 185–191.

Rodopulo A.K., Lyudnikova T.A., Bezzubov A.A. Effect of yeast cultivation conditions on the biosynthesis and accumulation of aromatic substances // Appl. Biochem. Microbiol. – 1995. – 21. – P. 332–336.

Stark D., Munch T., Sonnleitner B., Marison I.W., von Stockar U. Extractive bioconversion of 2-phenylethanol from L phenylalanine by Saccharomyces cerevisiae // Biotechnol. Prog. – 2002. – 18. – P. 514–523.

Stark D., Kornmann H., Münch T., Sonnleitner B., Marison I.W., von Stockar U. Novel type of in situ extraction: Use of solvent containing microcapsules for the bioconversion of 2-phenylethanol from L-phenylalanine by Saccharomyces cerevisiae // Biotechnol. and Bioeng. – 2003. – 83. – P. 376–385.

Torija M.J., Beltran G., Novo M. et al. Effects of fermentation temperature and Saccharomyces species on the cell fatty acid composition and presence of volatile compounds in wine // Int. J. Food Microbiol. – 2003. – 85. – P. 127–136.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2010.1(9).98318

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)