ЛІПОЛІТИЧНА АКТИВНІСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ BACILLUS

Л. В. Авдєєва, А. И. Осадчая, Л. А. Сафронова, В. М. Иляш, М. А. Хархота

Анотація


Проведено пошук продуцентів екзоліпаз серед 353 штамів бактерій роду Bacillus. Показано, що 62,1% штами бацил здатні до гідролізу маслинової олії та твінів. Краще всього гідролізували ці субстрати штами видів B. subtilis, B. licheniformis. B. cereus і B. megaterium. У видів B. brevis, B. bombycis, B. lentus ця здатність була відсутня взагалі. Проте тільки 19,5% штамів гідролізували маслинову олію. Виходячи з різної субстратної специфічності, умовно виділено 4 групи штамів бактерій. Найбільш перспективними і найбільш продуктивними представляються третя група – штами, що здатні гідролізувати твіни та маслинову олію, і четверта група – штами, що ефективно гідролізують тільки маслиновy олію. Показано, що маслинова олія в концентрації 0,5% здатна посилювати ріст і накопичення біомаси бактерій, але різко знижувати їх ліпазну активність. Дія синтетичних твінів на ліпазну активність бактерій неоднозначна: у одних штамів вона стимулююча, у інших – інгібуюча.

Ключові слова


бактерії роду Bacillus; екзоліпази

Повний текст:

PDF (Русский)

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Безбородов А.М. Биотехнология продуктов микробного синтеза. – М.: Агропромиздат, 1991. – 238 с.

Давранов К. Микробные липазы в биотехнологии (обзор). // Прикл. биохимия и микробиология. – 1994. – Т. 30, № 4–5. – С. 527–534.

Марченкова А.И., Лобырева Л.Б. Липолитическая активность спорообразующих бактерий Bacillus subtilis 100 и 207 // Биосинтез и метаболизм липидов у микроорганизмов: Тез. докл. III Всес. конф. (12– 14 ноября 1979 г., М.), 1979. – C. 130–132.

Неклюдов А.Д., Иванкин А.Н. Биохимическая переработка жиров и масел в новые липидные продукты с улучшенными биологическими и физико-химическими свойствами (обзор) // Прикл. биохим. и микробиол. – 2002. – Т. 38, № 5. – С. 469–481.

Рид Дж. Ферменты в пищевой промышленности. Перевод с англ. Р.В. Фениксовой. М.: Пищ. пром., 1971. – 414 с.

Рубан Е.Л. Микробные липиды и липазы. – М.: Наука, 1977. – 218 с.

Смирнов В.В., Слабоспицкая А.Т., Крымовская С.С., Резник С.Р. Липолитическая активность спорообразующих аэробных бактерий, выделенных из различных источников // Микробиологический журнaл. –1988. – Т. 50, № 2. – С. 6–11.

Пат 6171848 США МПК7 А 23 К 1/10, А 01 N 63/00. Enzyme – producing strain of Bacillus bacteria / Lawler D., Smith S., Rolbic L. опубл. 09.01.01.

Borgstom B., Brockman H.L. Lipases. Ametrdam; New York; Oxford: Elsevier, 1984. – 527 p.

Elwan S.H., El-Hoseiny M., Ammar M.S., Mostafa S.A. A Lipases production by Bacillus circulans under mesophilic and osmophilic conditions, factors affecting lipases production // J. bacteriol. virol. et immunol. – 1983. – Ò. 76, № 7/12. – Ð. 187–199.

Haba E., Bresco O., Ferrer C., Marques A., Busquets M., Manresa A. Isolation of lipase-secreting bacteria by deploying used frying oil as selective substrate // Enzyme and Microb. Technol. – 2000. – V. 26, № 1. – С. 40–44.

Ota V., Yamada Y. Lipase from Candida paralipolytica. Part 1. Anionic surfactants as the essential activator in the systems emulsified by polyvinyl alcohol // Agric. Biol. Chem. –1966. – V. 30, № 4. – Р. 351–358.

Ruiz C., Pastor F.J., Diaz P. Izolation of lipid- and polysaccharidedegrading microorganisms from subtropical forest soil and analysic of lipolytic strain Bacillus sp. CK -179 // Lett.Appl. Microbiol. – 2005. – V. 40, № 3 – Р. 218–227.

Sekhon Anurag, Dahiya Neetu, Tiwari Ram P., Hoondal Jurinder S. Properties of a thermostable extracellular lipase from Bacillus megaterium AKJ-1 // J. Basic. Microbiol. – 2005. – V. 45, № 2. – Р. 147–154.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2010.3(11).99019

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)