ЛІПОЛІТИЧНА АКТИВНІСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ BACILLUS

Автор(и)

  • Л. В. Авдєєва Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine
  • А. И. Осадчая Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine
  • Л. А. Сафронова Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine
  • В. М. Иляш Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine
  • М. А. Хархота Iнститут мікробіології і вірусології НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2010.3(11).99019

Ключові слова:

бактерії роду Bacillus, екзоліпази

Анотація

Проведено пошук продуцентів екзоліпаз серед 353 штамів бактерій роду Bacillus. Показано, що 62,1% штами бацил здатні до гідролізу маслинової олії та твінів. Краще всього гідролізували ці субстрати штами видів B. subtilis, B. licheniformis. B. cereus і B. megaterium. У видів B. brevis, B. bombycis, B. lentus ця здатність була відсутня взагалі. Проте тільки 19,5% штамів гідролізували маслинову олію. Виходячи з різної субстратної специфічності, умовно виділено 4 групи штамів бактерій. Найбільш перспективними і найбільш продуктивними представляються третя група – штами, що здатні гідролізувати твіни та маслинову олію, і четверта група – штами, що ефективно гідролізують тільки маслиновy олію. Показано, що маслинова олія в концентрації 0,5% здатна посилювати ріст і накопичення біомаси бактерій, але різко знижувати їх ліпазну активність. Дія синтетичних твінів на ліпазну активність бактерій неоднозначна: у одних штамів вона стимулююча, у інших – інгібуюча.

Біографії авторів

Л. В. Авдєєва, Iнститут мікробіології і вірусології НАН України

L.V. Avdeeva

А. И. Осадчая, Iнститут мікробіології і вірусології НАН України

A.I. Osadcha

Л. А. Сафронова, Iнститут мікробіології і вірусології НАН України

L.A. Safronova

В. М. Иляш, Iнститут мікробіології і вірусології НАН України

V.M. Ilyash

М. А. Хархота, Iнститут мікробіології і вірусології НАН України

M.A. Kharkhota

##submission.downloads##

Опубліковано

2010-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ