ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ЛІПІДІВ ЕНТОМОПАТОГЕННИХ ШТАМІВ БАКТЕРІЙ РОДУ BACILLUS

Автор(и)

  • В. В. Круть Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • Л. А. Данкевич Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.1(37).96326

Ключові слова:

Bacillus thuringiensis, Bacillus sp., жирні кислоти, ідентифікація

Анотація

Метою досліджень був порівняльний аналіз жирнокислотного складу ліпідів ізольованих та колекційних штамів бактерій роду Bacillus. Методи. Склад жирних кислот клітинних ліпідів визначали методом газової хромато-масс-спектрометрії; обчислення середнього значення, стандартного відхилення і довірчого інтервалу здійснювали за допомогою Microsoft Excel. Результати. Вперше у жирнокислотних спектрах ізольованих Bacillus sp. та колекційних штамів Bacillus thuringiensis виявлено характерний для представників роду Bacillus набір жирних кислот з довжиною вуглецевого ланцюга від С10 до С18 атомів і зокрема великий вміст (понад 60–70% від загальної площі піків) розгалу- жених (iso- та anteiso- форм) жирних кислот. Висновки. За жирнокислотними профілями, виділені нами штами Bacillus sp. значно споріднені з колекційними штамам, що належать до виду Bacillus thuringiensis.

Посилання

Krout VV, Dankevych LA, Votselko SK, Patyka VPh. Identification of new entomopathogenic strains which belongs to genus Bacillus on the basis of their key phenotypic features. Agroecological journal. 2015, 2, 112-116 (in Ukranian)

Ostapchuk AM. Molecular – biological characteristics and identification of Bacillus sp. ONU14 strains with entomopathogenic activity. Microbiology and biotechnology. 2015, 1, 6-13 (in Ukranian)

Patyka ТІ, Lеsovoy NМ, Patyka NV, Kolodjazhnyi AYu. Biocenotical approaches using entomopatogenic bacteria of Bacillus thuringiensis the season growing potatoes and storage. Mikrobiologichny zhurnal. 2016, 3, 69-77 (in Ukranian)

Safronova LA, Zelena LB, Klochko VV, Avdeeva LV, Reva ON, Pidgorskyi VS. Geno and phenotypic characteristic of Bacillus strains – components of endosporin. Mikrobiologichny zhurnal. 2012, 5, 55-65 (in Russian).

Brian BL, Gardner EW. Preparation of bacterial fatty acid methyl esters for rapid characterization by gas−luquid chromatography. Appl. Microbiol. 1967, 15 (6), 1499–1500.

Gonzalez A, Diaz R, Diaz M, Borrero Y, Bruzon RY, Carreras B, Gato R. Characterization of Bacillus thuringiensis soil isolates from Cuba, with insecticidal activity against mosquitoes. Revista de biologia tropical. 2011. 59 (3), 1007–1016.

Kaneda T. Fatty acids on the genus Bacillus: an example of branched-chain preference. Bacteriological reviews. 1977, 2, P. 391 – 418.

Slabbinck B, De Baets B, Dawyndt P, De Vos P. Towards large-scale FAMEbased bacterial species identification using machine learning techniques. Systematic and Applied Microbiology. 2009, 32, 163-176.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ