АКТИВНІСТЬ БАКТЕРІОЦИНІВ PSEUDOMONAS AERUGINOSA ЩОДО ФІТОПАТОГЕННИХ ШТАМІВ PSEUDOMONAS SYRINGAE
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.2(38).105017Ключові слова:
бактеріоцини, Pseudomonas aeruginosa, антимікробна активність, фітопатогенні бактерії, Pseudomonas syringaeАнотація
Мета. Дослідити активність бактеріоцинів Pseudomonas aeruginosa щодо фітопатогенних штамів Pseudomonas syringae. Методи. Вплив лізатів P. aeruginosa на бактерії P. syringae перевіряли методами «двошарового агару» та серійних двократних розведень. Підвищення концентрації піоцинів у складі досліджуваних лізатів досягали шляхом послідовної двохетапної оптимізації умов культивування штамів-продуцентів та індукції бактеріоцинів. Концентрування бактеріоцинів здійснювали висолюванням 70% сульфатом амонію. Результати. Бактеріостатична активність вихідних лізатів P. aeruginosa коливалася в межах 20–40 ОА/мл щодо окремих штамів P. syringae. Встановлено, що діючими речовинами у складі лізатів були низькомолекулярні піоцини S-типу. Показано, що активність бактеріоцинів можна підвищити завдяки вирощуванню штамів-продуцентів при 28 °С в середовищі LB за інтенсивної аерації та/або внесенні налідиксової кислоти до кінцевої концентрації 100 мкг/мл в кінці експоненціальної фази росту культур продуцентів і забезпеченні контакту із бактеріальною суспензією протягом трьох год. Ефективність застосування оптимізації умов культивування та індукції бактеріоцинів залежала від штаму-продуцента. Запропоновані підходи дозволили підвищити активність лізату PAE-22 більш, ніж у 40 разів, наслідком чого було розширення спектру впливу піоцинів на усі штами P. syringae та збільшення зон відсутності росту до 26 мм. Висновки. Низькомолекулярні піоцини S-типу Pseudomonas aeruginosa характеризуються помірним та високим рівнем активності до більшості досліджених штамів P. syringae. Синтез бактеріоцинів лізату PAE-22, активних щодо фітопатогенних культур, залежить від умов вирощування штаму-продуцента, тоді як лізату PAE-8 – від оптимізації процесу індукції. На активність піоцинів у складі інших лізатів – PAE-19, PAE-24 і PAE-41, впливають обидва вказані чинники.
Посилання
Balko AB, Avdeeva LV. Screening of producers of bacteriocin-like substances, active toward Pseudomonas aeruginosa. Microbiol. j. 2012;74(2):8-13. (In Ukrainian)
Balko AB, Vidasov VV, Avdeeva LV. Optimization of Pseudomonas aeruginosa bacteriocin induction. Microbiol. j. 2013;75(1):79-85. (In Ukrainian)
Butsenko LM, Buletsa NM, Pasichnyk LA. Agent of wheat bacterial disease under abiotic factors action. Journal of Agricultural Science. 2015;(9):31–35. (In Ukrainian)
Gvosdyak RI, Pasichnyk LA, Yakovleva LM, Moroz SM, Lytvynchuk OO, Zhitkevych NV, Khodos SF, Butsenko LM, Dankevytch LA, Grynyk IV, Patyka VP. Phytopathogenic bacteria. Bacterial diseases of plants: monograph. Kiev: Ltd. "SPE" Interservice", 2011. 444 p. (In Ukrainian)
Daw MA, Falkiner FR. Bacteriocins: Nature, Function and Structure. Micron. 1996;(27):467–479.
Duen-yau Chuang, Yung-chei Chien, Huang-Pin Wu. Cloning and Expression of the Erwinia carotovora subsp. carotovora Gene Encoding the Low-Molecular-Weight Bacteriocin Carocin S1. Journal of bacteriology. 2007;189(2):620–626.
Ghequire MGK, De Mot R. Ribosomally encoded antibacterial proteins and peptides from Pseudomonas. FEMS Microbiol. Rev. 2014;(38):38523–38568.
Ling H, Saeidi N, Rasouliha BH, Chang MW. A predicted S-type pyocin shows a bactericidal activity against clinical Pseudomonas aeruginosa isolates through membrane damage. FEBS Lett.2010;584(15):3354-3358.
Michel-Briand Y & Baysse C. The pyocins of Pseudomonas aeruginosa. Biochimie. 2002;(84):499–510.
Roberts RAJ. Insurance of crops in developing countries. FAO Agricultural Services Bulletin (FAO). 2005;(159): 78.
Saeed S, Rasool AJ, Ahmed S, Khanum T, Khan MB, Abbasi A, Ali SA. New insight in Staphylococcin reseach: Bacteriocin and/or BLIS produced by S. aureus AB188. W.J. Microbial. Biotech.2006;22(7):713-722.
Sano Y, Kageyama M. Purification and properties of an S-type pyocin, pyocin AP41. J. Bacteriol.1981;46(2):733-739.
Tovkach FI. Biological properties and classification of Erwinia carotovora bacteriocins. Microbiology. 1998;67(6):636-642.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.