СТІЙКІСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ LACTOBACILLUS ДО МЕТАБОЛІТІВ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

Автор(и)

  • Ю. М. Похилько Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, Україна
  • Н. О. Кравченко Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.2(38).105019

Ключові слова:

молочнокислі бактерії, стійкість, гідроген хлорид, жовч, натрій хлорид, фенол

Анотація

Мета. Метою даної роботи було визначити вплив pH метаболітів травної системи на активність росту молочнокислих бактерій, виділених із шлунково-кишкового тракту кролів. Методи. У роботі використано 11 штамів молочнокислих бактерій, виділених з шлунково-кишкового тракту кролів. Стійкість бактерій до метаболітів травної системи визначали шляхом їх культивування в середовищі MRS з жовчю, гідроген хлоридом, натрій хлоридом, фенолом. Результати. Встановлено, що досліджувані штами виживали при рН середовища 4,0–9,0. Всі штами мали високу стійкість до концентрації жовчі (20, 40%), гідроген хлориду (3%), натрій хлориду (5%), фенолу (0,5%), кількість життєздатних клітин – 103–105 КУО/мл після 48 год культивування. Висновки. Встановлено, що досліджувані штами лактобацил були стійкими до високих концентрацій жовчі та фенолу, 70% – до низьких значень рН, 50% – до натрій хлориду, 20% – до гідроген хлориду.

Посилання

Gaba LN, Sidorov II, Talyzina TL, Chernenok N. Probiotics replace antibiotics. Bryansk State University of Agriculture Publisher, Bryansk, 2015. 136 p.

Morklyak MI, Bryzhchuk AA. Pharmacological aspects of probiotics. Veterinarna medicina Ukraini. 2015; (6): 42-42.

Danilenko SG. The influence of various factors on the viability of lactic acid bacteria. Prodovol'chi resursi. Seriya: Tekhnichni nauki. 2014; (3): 130-134.

Pokhilko YuM, Kravchenko NO. Composition of microbiota of the gastrointestinal tract of rabbits depending on ration. Naukova - tehnіchny bulletin. 2016; 17 (1): 141 - 146.

Kvasnikov EI. Lactic acid bacteria and the way of their use. Nauka, Moscow, 1975. 384 p.

Enrica P. Interactive probiotics // Department of Life Sciences and Systems Biology University of Torino – Italy: CRC Press, 2014. – P. 274.

Kigel' NF, Nasirova GF. Criteria for the selection of starter cultures // Visnik agrarnoyi nauki. 2002; № 2: 58-60.

Pokhilko YuM, Kravchenko NO. Isolation from the digestive system of rabbits lactic acid bacteria, promising for the development probiotic preparations // Bioresursi I prirodokoristuvannya. 2016; 8, №5–6: 63–66.

Li Chun, et al. NaCl stress impact on the key enzymes in glycolysis from Lactobacillus bulgaricus during freeze-drying. Brazilian journal of microbiology. 2015; 46.4: 1193-1199.

Ridlon JM, Harris SC, Bhowmik S, Kang DJ, Hylemon PB. Consequences of bile salt biotransformations by intestinal bacteria. Gut microbes. 2016; 7(1): 22-39.

Ruiz L, Margolles A and Sбnchez B. Bile resistance mechanisms in Lactobacillus and Bifidobacterium. Frontiers in microbiology. 2013;4(396): 1-8.

Danylenkо SG. Assessment of potential probiotic strains lactic acid bacteria // Nauchnye trudy sworld. 2014; 8(2), 99-103.

Safitri R et al. The Tolerance of Lactobacillus paracasei and Lactobacillus curvatus originated from bovine colustrum towards acidity and bile salts as probiotics candidate. Advance journal of food science and technology. 2016, 11(1): 60-63.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-01

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ