HOBI ПРОДУКТИ МІКРОБНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СКЛАРЕОЛУ: ОТРИМАННЯ, ВЛАСТИВОСТІ, ОЦІНКА

Автор(и)

  • А. Г. Чінчлей Інститут мікробіології та біотехнології АНМ, Україна
  • С. А. Толочкіна Інститут мікробіології та біотехнології АНМ,
  • I. O. Растимешина Інститут мікробіології та біотехнології АНМ, Республіка Молдова
  • І. П. Драгалін Інститут хімії АНМ, Республіка Молдова

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2007.1(1).107707

Ключові слова:

біотрансформація, лабдановий дитерпеноїд склареол, мiкрoмiцети, Penicillium sp, Aspergillus sp

Анотація

Вперше, серед місцевих мікроскопічних грибiв, були вибрані активні штами, здатні до трансформаций молекули склареолу на рiвнi периферичних окиснювально-відновних реакцій. Була детально дос-ліджена швидкість розкладання та продукти мiкробноi трансформації склареолу, здійснено добiр середовищ та оптимальних умов для акумуляції цінних метаболтів склареолу активными штамами грибів родів Aspergillus та Penicillium. Отримані нові продукты біотрансформацн склареолу, активні щодо деяких фiтoпатoгенiв. Штами Penicillium camenberti CNM-FP-03 i Aspergillus alcalliaceaus CNM-FA-01 були ідентифжовані та депоноваш в Hацioнальну колекцію непатогенних мiкрooрганiзмiв як культури мiкрooрганiзмiв, що здатнi до трансформації склареолу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2007-07-25

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ