ЕФЕКТИВНІСТЬ РІЗНИХ СПОСОБІВ ЗБЕРІГАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ШТАМІВ БАКТЕРІЙ РОДУ LACTOBACILLUS

Автор(и)

  • Г. В. Ямборко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • І. Л. Соловйова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2007.1(1).107776

Ключові слова:

лактобацили, способи зберігання, життездаттсть, антагоністичні влacтивocтi

Анотація

Проведено вивчення ефективності різних cnoco6iв зберігання (ліофіляція, висушування у завислому (киплячому) шapi інертного мaтеpiaлу та під стерильною вaзелiнoвoю оливою) 4 штaмiв бактерій роду Lactobacillus з колекції культур кафедри мікробіологи та вipуcoлoгii ОНУ: L. plantarum 8P-A3, L. delbrueckii subsp. bulgaricus N2, L. acidophilus 317/402, L. acidophilus OL4. Cnoci6 висушування культур у киплячому шapi інертного матеpiaлу забезпечував максимальний piвень виживання дослід-жуваних штaмiв лактобацил та збереження ix антагоністичних властивостей протягом 36 місяців.

##submission.downloads##

Опубліковано

2007-07-25

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ