АНТАГОНІСТИЧНА АКТИВНІСТЬ ПРОДУКТІВ МЕТАБОЛІЗМУ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM ТА ENTEROCOCCUS ITALICUS ЗА СУМІСНОЇ ДІЇ ПРОТИ ФІТОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.3(39).110876Ключові слова:
антагоністична активність, метаболіти, Lactobacillus plantarum, Enterococcus italicusАнотація
Мета. Виявлення антагоністичної активності продуктів метаболізму бактерій штамів Lactobacillus plantarum та Enterococcus italicus ОНУ547 за сумісної дії проти фітопатогенних бактерій in vitro. Методи. Антагоністичну активність бактеріальних штамів E. italicus ОНУ547, L. plantarum ОНУ12 та L. plantarum ОНУ311 проти фітопатогенних бактерій Rhizobium radiobacter C58, Rhizobium vitis UA6, Rhizobium rhizogenes 15834, Erwinia carotovora ZM1, Ralstonia solanacearum B-1109-УКМ, Pseudomonas syringae pv. syringae 8511 та P. syringae pv. atrofaciens D13 вивчали in vitro методом агарових лунок. Результати. Комбінація продуктів метаболізму двох штамів лактобацил продемонструвала найвищий рівень пригнічення серед перевірених сумішей (p≤0,05) проти фітопатогенів Rhizobium vitis та Pseudomonas syringae pv. syringae з утворенням зон пригнічення з радіусом 7,2±0,4 та 7,8±0,4 мм. Антагоністична активність комбінації продуктів метаболізму бактерій штамів L. plantarum ОНУ12 та L. plantarum ОНУ311 в більшості випадків не збільшувалася порівняно з активністю окремих штамів. Штам E. italicus ОНУ547 окремо не пригнічував ріст фітопатогенних бактерій. Антагоністична активність досліджених комбінацій статистично не відрізнялася проти Rhizobium radiobacter та Erwinia carotovora. Висновки. Всі досліджені суміші лактобактерій проявили різний рівень антагоністичної активності проти використаних в роботі фітопатогенних бактерій, що зумовлено дією органічних кислот, які вони продукують.
Посилання
Vasyliuk OM, Kovalenko NK, Garmasheva IL. Antagonistic properties of strains of Lactobacillus plantarum, isolated from traditional fermented products of Ukraine. Journal of Microbiology. 2014; (76):24 – 30 (In Ukrainian).
Merlich AG, Limanska NV. Antagonistic activity of Lactobacillus plantarum, isolated from plant sources of Ukraine and France, against phytopathogenic bacteria. Microbiology and Biotechnology. 2016; (4):71 – 85 (In Ukrainian).
Andrighetto C, Knijff E, Lombardi A, Torriani S, Vancanneyt M, Kersters K, Swings J, Dellaglio F. Phenotipic and genetic diversity of enterococci isolated from Italian cheeses. Journal of Dairy Research. 2001;(68):303 – 316.
Gaaloul N, Braiek OB, Berjeaud JM, Arthur T, Cavera VL, Chikindas ML Hani K and Ghrairi T. Evaluation of antimicrobial activity and safety aspect of Enterococcus italicus GGN 10 strain isolated from tunisian bovine raw milk. Journal of Food Safety. 2014;1 - 12.
Giraffa G. Functionality of Enterococci in dairy products. International Journal of Food Microbiology. 2003;(88):215 – 222.
Iacobellis NS, Figliuolo G, Janse J, Scortichini M, and Ciuffreda G. Characterization of Pseudomonas syringae pv. atrofaciens. In: Developments in Plant Pathology. Eds Rudolph K et al. Kluwer Academic Publisher, 1997: 500 – 504.
Kazempour MN, Kheyrgoo M, Pedramfar H, and Rahimian H. Isolation and identification of bacterial glum blotch and leaf blight on wheat (Triticum aestivum L.) in Iran. African Journal of Biotechnology. 2010; (20): 2860 – 2865.
Martin-Visscher LA, Yoganathan S, Sit CS, Lohans CT, Vederas JC. The activity of bacteriocins from Carnobacterium maltaromaticum UAL307 against gram-negative bacteria in combination with EDTA treatment. FEMS Microbiology Letters. 2011;(317):152 - 159.
Merlich AG, Ivanytsia VO, Korotaeva NV, Zlatogurska MA, Vasylieva NYu, Babenko DO, Limanska NV. Lactobacillus plantarum from berries of grape cultivated in the south of Ukraine. Microbiology and Biotechnology. 2013;(3):31-39.
Narasimha M, Malini M, Savitha J and Srinivas C. Lactic acid bacteria (LAB) as plant growth promoting bacteria (PGPB) for the control of wilt of tomato caused by Ralstonia solanacearum. Pest Management in Horticultural Ecosystems. 2012;(18):60-65.
Stevens KA, Sheldon BW, Arlene Klapes N, Klaenhammer TR. Nisin treatment for inactivation of Salmonella species and other gram-negative bacteria. Applied and Environmental Microbiology. 1991;(57):3613 - 3615.
Sumathi V and Reetha D. Screening of Lactic Acid Bacteria for their Antimicrobial Activity against Pathogenic Bacteria. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. 2012;(3):802 - 808.
Trias R, Baneras L, Montesinos E, Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi. International Microbiology. 2008;(11):231 - 236.
Visser R, Holzapfel WH, Bezuidenhout JJ, and Kotzé JM. Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria. Applied and Environmental Microbiology. 1986;(52):552 - 555.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.