АНТАГОНІСТИЧНА АКТИВНІСТЬ ПРОДУКТІВ МЕТАБОЛІЗМУ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM ТА ENTEROCOCCUS ITALICUS ЗА СУМІСНОЇ ДІЇ ПРОТИ ФІТОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ

А. Г. Мерліч, І. Д. Жунько, Н. В. Ліманська, В. O. Іваниця

Анотація


Мета. Виявлення антагоністичної активності продуктів метаболізму бактерій штамів Lactobacillus plantarum та Enterococcus italicus ОНУ547 за сумісної дії проти фітопатогенних бактерій in vitro. Методи. Антагоністичну активність бактеріальних штамів E. italicus ОНУ547, L. plantarum ОНУ12 та L. plantarum ОНУ311 проти фітопатогенних бактерій Rhizobium radiobacter C58, Rhizobium vitis UA6, Rhizobium rhizogenes 15834, Erwinia carotovora ZM1, Ralstonia solanacearum B-1109-УКМ, Pseudomonas syringae pv. syringae 8511 та P. syringae pv. atrofaciens D13 вивчали in vitro методом агарових лунок. Результати. Комбінація продуктів метаболізму двох штамів лактобацил продемонструвала найвищий рівень пригнічення серед перевірених сумішей (p≤0,05) проти фітопатогенів Rhizobium vitis та Pseudomonas syringae pv. syringae з утворенням зон пригнічення з радіусом 7,2±0,4 та 7,8±0,4 мм. Антагоністична активність комбінації продуктів метаболізму бактерій штамів L. plantarum ОНУ12 та L. plantarum ОНУ311 в більшості випадків не збільшувалася порівняно з активністю окремих штамів. Штам E. italicus ОНУ547 окремо не пригнічував ріст фітопатогенних бактерій. Антагоністична активність досліджених комбінацій статистично не відрізнялася проти Rhizobium radiobacter та Erwinia carotovora. Висновки. Всі досліджені суміші лактобактерій проявили різний рівень антагоністичної активності проти використаних в роботі фітопатогенних бактерій, що зумовлено дією органічних кислот, які вони продукують.


Ключові слова


антагоністична активність; метаболіти; Lactobacillus plantarum; Enterococcus italicus

Повний текст:

PDF

Посилання


Vasyliuk OM, Kovalenko NK, Garmasheva IL. Antagonistic properties of strains of Lactobacillus plantarum, isolated from traditional fermented products of Ukraine. Journal of Microbiology. 2014; (76):24 – 30 (In Ukrainian).

Merlich AG, Limanska NV. Antagonistic activity of Lactobacillus plantarum, isolated from plant sources of Ukraine and France, against phytopathogenic bacteria. Microbiology and Biotechnology. 2016; (4):71 – 85 (In Ukrainian).

Andrighetto C, Knijff E, Lombardi A, Torriani S, Vancanneyt M, Kersters K, Swings J, Dellaglio F. Phenotipic and genetic diversity of enterococci isolated from Italian cheeses. Journal of Dairy Research. 2001;(68):303 – 316.

Gaaloul N, Braiek OB, Berjeaud JM, Arthur T, Cavera VL, Chikindas ML Hani K and Ghrairi T. Evaluation of antimicrobial activity and safety aspect of Enterococcus italicus GGN 10 strain isolated from tunisian bovine raw milk. Journal of Food Safety. 2014;1 - 12.

Giraffa G. Functionality of Enterococci in dairy products. International Journal of Food Microbiology. 2003;(88):215 – 222.

Iacobellis NS, Figliuolo G, Janse J, Scortichini M, and Ciuffreda G. Characterization of Pseudomonas syringae pv. atrofaciens. In: Developments in Plant Pathology. Eds Rudolph K et al. Kluwer Academic Publisher, 1997: 500 – 504.

Kazempour MN, Kheyrgoo M, Pedramfar H, and Rahimian H. Isolation and identification of bacterial glum blotch and leaf blight on wheat (Triticum aestivum L.) in Iran. African Journal of Biotechnology. 2010; (20): 2860 – 2865.

Martin-Visscher LA, Yoganathan S, Sit CS, Lohans CT, Vederas JC. The activity of bacteriocins from Carnobacterium maltaromaticum UAL307 against gram-negative bacteria in combination with EDTA treatment. FEMS Microbiology Letters. 2011;(317):152 - 159.

Merlich AG, Ivanytsia VO, Korotaeva NV, Zlatogurska MA, Vasylieva NYu, Babenko DO, Limanska NV. Lactobacillus plantarum from berries of grape cultivated in the south of Ukraine. Microbiology and Biotechnology. 2013;(3):31-39.

Narasimha M, Malini M, Savitha J and Srinivas C. Lactic acid bacteria (LAB) as plant growth promoting bacteria (PGPB) for the control of wilt of tomato caused by Ralstonia solanacearum. Pest Management in Horticultural Ecosystems. 2012;(18):60-65.

Stevens KA, Sheldon BW, Arlene Klapes N, Klaenhammer TR. Nisin treatment for inactivation of Salmonella species and other gram-negative bacteria. Applied and Environmental Microbiology. 1991;(57):3613 - 3615.

Sumathi V and Reetha D. Screening of Lactic Acid Bacteria for their Antimicrobial Activity against Pathogenic Bacteria. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. 2012;(3):802 - 808.

Trias R, Baneras L, Montesinos E, Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi. International Microbiology. 2008;(11):231 - 236.

Visser R, Holzapfel WH, Bezuidenhout JJ, and Kotzé JM. Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria. Applied and Environmental Microbiology. 1986;(52):552 - 555.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіологічний журнал. – 2014. – Т. 76, № 3. – С. 24–30.

Мерліч А.Г., Ліманська Н.В. Антагоністична активність бактерій Lactobacillus plantarum, виділених з рослинних джерел України та Франції, проти фітопатогенних бактерій // Мікробіологія і Біотехнологія. – 2016. – №4. – С. 71–85.

Andrighetto C., Knijff E., Lombardi A., Torriani S., Vancanneyt M., Kersters K., Swings J., Dellaglio F. Phenotipic and genetic diversity of enterococci isolated from Italian cheeses // Journal of Dairy Research. – 2001. – V. 68, № 2. – P. 303–316.

Gaaloul N., Braiek O. B., Berjeaud J. M., Arthur T., Cavera V. L., Chikindas M. L. Hani K. and Ghrairi T. Evaluation of antimicrobial activity and safety aspect of Enterococcus italicus GGN 10 strain isolated from tunisian bovine raw milk // Journal of Food Safety. – 2014. – P. 1–12.

Giraffa G. Functionality of Enterococci in dairy products // International Journal of Food Microbiology – 2003. – V. 88. – P. 215–222.

Iacobellis N.S., Figliuolo G., Janse J., Scortichini M., and Ciuffreda G. Characterization of Pseudomonas syringae pv. atrofaciens. Developments in Plant Pathology. – Kluwer Academic Publisher, 1997. – V. 9.– P. 500–504.

Kazempour M.N., Kheyrgoo M., Pedramfar H., and Rahimian H. Isolation and identification of bacterial glum blotch and leaf blight on wheat (Triticum aestivum L.) in Iran // African Journal of Biotechnology. – 2010. – V. 9, № 20. – P. 2860–2865.

Martin-Visscher L.A., Yoganathan S., Sit C.S., Lohans C.T., Vederas J.C. The activity of bacteriocins from Carnobacterium maltaromaticum UAL307 against gram-negative bacteria in combination with EDTA treatment // FEMS Microbiology Letters. – 2011. – V. 317, № 2. – P. 152–159.

Merlich A.G., Ivanytsia V.O., Korotaeva N.V., Zlatogurska M.A., Vasylieva N.Yu., Babenko D.O., Limanska N.V. Lactobacillus plantarum from berries of grape cultivated in the south of Ukraine // Microbiology and Biotechnology. – 2013, № 3. – P. 31–39.

Narasimha M., Malini M., Savitha J. and Srinivas C. Lactic acid bacteria (LAB) as plant growth promoting bacteria (PGPB) for the control of wilt of tomato caused by Ralstonia solanacearum // Pest Management in Horticultural Ecosystems. – 2012. – V. 18, № 1. – P. 60–65.

Stevens K.A., Sheldon B.W., Arlene Klapes N., Klaenhammer T.R. Nisin treatment for inactivation of Salmonella species and other gram-negative bacteria // Applied and Environmental Microbiology. – 1991. – V. 57, № 12. – P. 3613–3615.

Sumathi V. and Reetha D. Screening of Lactic Acid Bacteria for their Antimicrobial Activity against Pathogenic Bacteria // International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. – 2012. – V. 3, № 4. – P. 802–808.

Trias R., Baneras L., Montesinos E., Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi // International Microbiology. – 2008. – V. 11. – P. 231–236.

Visser R., Holzapfel W.H., Bezuidenhout J.J., and Kotzé J.M. Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria // Applied and Environmental Microbiology. – 1986. – V. 52, № 3. – P. 552–555.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.3(39).110876

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)