DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.4(40).118933

ПРОДУКЦІЯ ЕЗКОПОЛІСАХАРИДІВ ШТАМАМИ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ, ІЗОЛЬОВАНИХ З ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТІВ

І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, О. М. Василюк, Л. Т. Олещенко

Анотація


Мета. Провести пошук штамів молочнокислих бактерій (МКБ), що продукують екзополісахариди, серед ізолятів з традиційних кисломолочних продуктів, ферментованих фруктів та овочів. Методи. Ідентифікацію ізольованих культур проводили за морфолого-культуральними та фізіолого-біохімічними властивостями. Здатність до синтезу та кількість екзополісахаридів визначали на середовищах MRS з 5% вуглеводу (сахароза, глюкоза, фруктоза чи лактоза). Результати. При рості на агаризованих середовищах з різними джерелами вуглеводів здатність до утворення ЕПС виявили 25% штамів МКБ. На середовищі MRS з сахарозою ЕПС синтезували всі штами Leuconostoc spp. (у кількості 0,40–18,00 г/л) і 93% штамів Pediococcus spp. (0,35–9,40 г/л), тоді як серед Lactobacillus spp. – тільки 37,5% штамів (0,15–2,75 г/л). В той же час штами Lactobacillus spp. продукували ЕПС при рості на середовищах MRS з глюкозою, фруктозою чи лактозою у кількості 0,15–0,90 г/л. Висновки. Здатність до продукції ЕПС штамами МКБ залежала від родової належності і наявного в середовищі вуглеводу. Відібрано штами МКБ, які є перспективними для подальших досліджень біологічної активності та структури їх екзополісахаридів.


Ключові слова


екзополісахариди; молочнокислі бактерії; ферментовані продукти

Повний текст:

PDF

Посилання


Vasyliuk OM, Kovalenko NK, Harmasheva IL, Oleshchenko LT. Isolation and identification of bacteria of Lactobacillus genus from fermented products in diferent regions of Ukraine. Mikrobiol Z. 2014;76(2):2-9.

De Vuyst L, De Vin F, Vaningelgem F and Degeest B. Recent developments in the biosynthesis and applications of heteropolysaccharides from lactic acid bacteria. Int. Dairy J. 2001;11(9):687–707.

Dubois M, Gilles KA, Hamilton JK, Rebers PA and Smith F. Colorimetric method for determination of sugars and related substance. Anal. Chem. 1956;28(3):350–356.

Garai-Ibabe G, Areizaga J, Aznar R, Elizaquivel P, Prieto A, Irastorza A and Dueñas MT. Screening and selection of 2-branched (1,3)-β-D-glucan producing lactic acid bacteria and exopolysaccharide characterization. J. Agric. Food Chem. 2010;58(10):6149–6156.

Garmasheva I. Isolation and characterization of lactic acid bacteria from Ukrainian traditional dairy products. AIMS Microbiol. 2016;2(3):372-387.

Feng M, Chen X, Li C, Nurgul R and Dong M. Isolation and identification of an exopolysaccharide-producing lactic acid bacterium strain from chinese paocai and biosorption of Pb(II) by its exopolysaccharide. J. Food Sci. 2012;77(6):T111-T117.

Liu C, Tseng K, Chiang S, Lee B, Hsu W and Pana T. Immunomodulatory and antioxidant potential of Lactobacillus exopolysaccharides. J. Sci. Food Agric. 2011;91(12):2284–2291.

Ruas-Madiedo P, Hugenholtz J and Zoon P. An overview of the functionality of exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria. Int. Dairy J. 2002;12(23):163–171.

Ryan PM, Ross RP, Fitzgerald GF, Caplice NM, Stanton C. Sugar-coated: exopolysaccharide producing lactic acid bacteria for food and human health applications. Food Func. 2015;6(3):679-693.

Smitinont T, Tansakul C, Tanasupawat S, Keeratipibul S, Navarini L, Bosco M, Cescutti P. Exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria strains from traditional Thai fermented foods: isolation, identification and exopolysaccharide characterization. Int. J. Food Microbiol. 1999;51(2-3):105–111.

Tieking M, Korakli M, Ehrmann MA, Gänzle MG and Vogel RF. In situ production of exopolysaccharides during sourdough fermentation by cereal and intestinal isolates of lactic acid bacteria. Appl. Environ. Microbiol. 2003;69(2):945– 952.

van Geel-Schutten GH, Flesch F, Brink ten B., Smith MR, Dijkhuizen L. Screening and characterization of Lactobacillus strains producing large amounts of exopolysaccharides. Appl. Microbiol. Biotechnol. 1998;50(6):697-703.

Wang K, Li W, Rui X, Chen X, Jiang M, Dong M. Characterization of a novel exopolysaccharide with antitumor activity from Lactobacillus plantarum 70810. Int. J. Biol. Macromol. 2014;63:133– 139.

Zhang L, Liu C, Li D, Zhao Y, Zhang X, Zeng X, Yang Z, Li S. Antioxidant activity of an exopolysaccharide isolated from Lactobacillus plantarum C88. Int. J. Biol. Macromol. 2013;54:270– 275.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Василюк О. М., Коваленко Н. К., Гармашева І. Л., Олещенко Л. Т. Виділення та ідентифікація бактерій роду Lactobacillus з ферментованих продуктів різних регіонів України // Мікробіол. журн. – 2014. – Т. 76, № 2. – С. 3–9.

De Vuyst L., De Vin F., Vaningelgem F. and Degeest B. Recent developments in the biosynthesis and applications of heteropolysaccharides from lactic acid bacteria // Int. Dairy J. – 2001. – 11(9). – P. 687–707.

Dubois M., Gilles K.A., Hamilton J.K., Rebers P.A. and Smith F. Colorimetric method for determination of sugars and related substance // Anal. Chem. – 1956. – 28(3). – P. 350–356.

Garai-Ibabe G., Areizaga J., Aznar R., Elizaquivel P., Prieto A., Irastorza A., and M.T. Dueñas. Screening and selection of 2-branched (1,3)-β-D-glucan producing lactic acid bacteria and exopolysaccharide characterization // J. Agric. Food Chem. – 2010. – 58(10). – P. 6149–6156.

Garmasheva I. Isolation and characterization of lactic acid bacteria from Ukrainian traditional dairy products // AIMS Microbiol. – 2016. – 2(3). – P. 372– 387.

Feng M., Chen X., Li C., Nurgul R., and Dong M. Isolation and identification of an exopolysaccharide-producing lactic acid bacterium strain from chinese paocai and biosorption of Pb(II) by its exopolysaccharide // J. Food Sci. – 2012. – 77(6). – P. T111–T117.

Liu C., Tseng K., Chiang S., Lee B., Hsu W. and Pana T. Immunomodulatory and antioxidant potential of Lactobacillus exopolysaccharides // J. Sci. Food Agric. – 2011. – 91(12). – P. 2284–2291.

Ruas-Madiedo P., Hugenholtz J. and Zoon P. An overview of the functionality of exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria // Int Dairy J. – 2002. – 12(2-3). – P. 163–171.

Ryan P.M., Ross R.P., Fitzgerald G.F., Caplice N.M., Stanton C. Sugarcoated: exopolysaccharide producing lactic acid bacteria for food and human health applications // Food Func. – 2015. – 6(3). – P. 679–693.

 Smitinont T., Tansakul C., Tanasupawat S., Keeratipibul S., Navarini L., Bosco M., Cescutti  P. Exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria strains from traditional Thai fermented foods: isolation, identification and exopolysaccharide characterization  // Int. J. Food Microbiology. – 1999. – 51(2-3). – P. 105–111.

Tieking M., Korakli M., Ehrmann M.A., Gänzle M.G. and Vogel R.F. In situ production of exopolysaccharides during sourdough fermentation by cereal and intestinal isolates of lactic acid bacteria // Appl. Environ. Microbiol. – 2003. – 69(2). – P. 945–952.

van Geel-Schutten G.H., Flesch F., Brink ten B., Smith M.R., Dijkhuizen L. Screening and characterization of Lactobacillus strains producing large amounts of exopolysaccharides // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 1998. – 50(6). – P. 697– 703.

Wang K., Li W., Rui X., Chen X., Jiang M., Dong M. Characterization of a novel exopolysaccharide with antitumor activity from Lactobacillus plantarum 70810 // Int. J. Biol. Macromol. – 2014. – 63. – P. 133–139.

Zhang L., Liu C., Li D., Zhao Y., Zhang X., Zeng X., Yang Z., Li S. Antioxidant activity of an exopolysaccharide isolated from Lactobacillus plantarum C88 // Int. J. Biol. Macromol. – 2013. – 54. – P. 270–275. 





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663