DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2018.4(44).149360

ВПЛИВ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM OНУ 12 І BACILLUS MEGATERIUM OНУ 484 НА ПРОРОСТАННЯ ТА РІСТ СІЯНЦІВ ПШЕНИЦІ

В. С. Твердохліб, Н. В. Ліманська, К. Д. Крилова, В. О. Іваниця

Анотація


Створення біологічних препаратів для органічного землеробства має включати дослідження взаємодій мікроорганізмів – складових біопрепаратів, з представниками природньої мікробіоти агроценозів. У якості мікроорганізму – типового представника епіфітної і ґрунтової мікробіоти нами було обрано вид Bacillus megaterium. Мета. Вивчення впливу бактерій штамів Lactobacillus plantarum ОНУ 12 і Bacillus megaterium ОНУ 484 на проростання і ріст сіянців пшениці. Матеріали і методи досліджень. Було проведено дослідження стимулюючих властивостей бацил штаму B. megaterium ОНУ 484, лактобацил штаму L. plantarum ОНУ 12 та їх суміші, та здатність даних мікроорганізмів до формування біоплівок. Результати дослідження. Показано,що за сумісної інокуляції бактеріями біологічного препарату L. plantarum ОНУ 12 та представником ґрунтової мікробіоти B. megaterium ОНУ 484 зменшення стимуляційного впливу не відбувалося. Навпаки, найбільш стимулюючий вплив на ріст рослин як в умовах гідропоніки, так і у ґрунті чинили обробки сумішшю L. plantarum ОНУ 12 + B. megaterium ОНУ 484 та окремим штамом B. megaterium ОНУ 484. У гелі середня довжина кореня сіянців збільшувалась на 8,0–16,9%, а середня висота сіянців – на 8,8– 24,3%. В умовах ґрунту схожість насіння підвищувалася на 7,0%, середня висота сіянців – на 7,6%, а середня довжина кореня – на 13,1%. На корінцях пшениці лактобацили і і бацили у суміші були здатними утворювати сформовану біоплівку з добре розвинутим матриксом. Висновки. За присутності представника мікробіоти ґрунту B. megaterium ОНУ 484 стимуляційні властивості лактобацил біопрепарату підвищувалися. Штам B. megaterium ОНУ 484 сам по собі виявився активним стимулятором росту рослин.


Ключові слова


стимуляція росту рослин; мікроорганізми зі стимулювальною активністю

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Galkin MB, Limanska NV, Filipova TO, Ivanytsia VO. Biofilm formation by Lactobacillus plantarum bacteria on Lepidium sativum L. roots. Microbiology and Biotechnology. 2012. 3:34–43.

DSTU 4138-2002 Seeds of agricultural plants. Methods of testing the quality. 2003. Kyiv: Derzhpozhivstandart Ukraini: 170.

Merlich AG, Limanska NV, Zhunko ID, Babenko DO. Effect of Lactobacillus plantarum and Вacillus аtrophaeuson germination of wheat seeds and seedlings growth. Microbiology and Biotechnology. 2017. 1: 36 – 47

Bertani G. Studies on lysogenesis. I. The mode of phage liberation by lysogenic Escherichia coli. J. Bacteriol. 1951. 62: 293–300.

de Man JC, Rogosa M, Sharpe ME. A medium for the cultivation of lactobacilli. J Appl Bacteriol. 1960. 23:130–135.

Goffin P, de Bunt B, Giovane M, Leveaue JHJ, Hoppener-Ogawa S, Teusink B, Hugenholtz J. Understanding the physiology of Lactobacillus plantarum at zero growth. Molecular Systems Biology. 2010. 6:431. doi: 10.1038/msb.2010.67.

Gruneberg H, Oschmann C, Dunya S, Ulrich C. Improving green roofs and rail road greening systems using Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum. Communications in agricultural and applied biological sciences. 2006. 72: 121– 130.

Kilian M, Steiner U, Krebs B, Junge H, Schmeiedeknecht G, Hain R. FZB24 Bacillus subtilis – mode of action of microbial agent enhancing plant vitality. Pflanzenschutz-Nachrichten Bayer. 2000. 1: 72–93.

Limanska NV, Sokolova NV, Sudak AA, Galkin MB, Ivanytsia VO. Effect of Lactobacillus plantarum on growth characteristics of wheat in hydroponics and soil. Microbiology and Biotechnology. 2018. 3(43): 36–49.

Narasimha M, Malini M, Savitha J, Srinivas C. Lactic acid bacteria (LAB) as plant growth promoting bacteria (PGPB) for the control of wilt of tomato caused by Ralstoniasolanacearum. Pest Management in Horticultural Ecosystems. 2012. 18: 60–65.

Rojo-Bezares B, Saenz Y, Navarro L, Zarazaga M, Ruiz-Larrea F, Torres C. Coculture-inducible bacteriocin activity of Lactobacillus plantarum strain J23 isolated from grape must. Food Microbiol. 2007. 24: 482–491.

Wang S, Huijun W, Junging Q, Lingli M, Jun L, Yanfei X, Xuewen Gao. Molecular mechanism of plant growth promotion and induced systemic resistance by tobacco mosaic virus by Bacillus spp. Journal of Microbiology and Biotechnology. 2009. 19: 1250–1258.

Zou C, Li Z, Yu D. Bacillus megaterium XTBG34 promotes plant growth by producing 2-pentylfuran. J. Microbiol. 2010. 48: 460–466.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Галкін М. Б., Ліманська Н. В., Філіпова Т. О., Іваниця В. О. Формування біоплівки бактеріями Lactobacillus plantarum на коренях рослин Lepidium sativum L. // Мікробіологія і біотехнологія. – 2012. – № 3. – С. 34–43.

2. ДСТУ 4138-2002 Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. – К.: Держспоживстандарт України, 2003. – 170 с

3. Мерліч А. Г., Ліманська Н. В., Жунько І. Д., Бабенко Д. О. Вплив Lactobacillus plantarum і Bacillus atrophaeus на проростання насіння та ріст проростків пшениці // Мікробіологія та біотехнологія. – 2017. – № 1(37). – С. 36–47.

4. Bertani, G. Studies on lysogenesis. I. The mode of phageliberation by lysogenic Escherichia coli // J. Bacteriol. – 1951. – P. 293–300.

5. De Man J. C., Rogosa M., Sharpe M. E. A medium for the cultivation of lactobacilli // J Appl Bacteriol – 1960 – № 23. – P. 130–135.

6. Goffin P., de Bunt B., Giovane M., Leveaue J.H.J., Hoppener-Ogawa S., Teusink B., Hugenholtz J. Understanding the physiology of Lactobacillus plantarum at zero growth // Molecular Systems Biology. – 2010. – Vol. 6, № 431. doi: 10.1038/msb.2010.67.

7. Gruneberg H., Oschmann C., Dunya S., Ulrich C. Improving green roofs and rail road greening systems using Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum // Communications in agricultural and applied biological sciences. – 2006. – Vol. 72. – P. 121–130.

8. Kilian M., Steiner U., Krebs B., Junge H., Schmeiedeknecht G., Hain R. FZB24 Bacillus subtilis – mode of action of microbial agent enhancing plant vitality // Pflanzenschutz-NachrichtenBayer. – 2000. – V. 1. – P. 72–93.

9. Limanska N. V., Sokolova N. V., Sudak A. A., Galkin M. B., Ivanytsia V. O. Effect of Lactobacillus plantarum on growth characteristics of wheat in hydroponics and soil // Microbiology and Biotechnology. – 2018. – № 3(43). – P. 36–49.

10. Narasimha M., Malini M., Savitha J. and Srinivas C. Lactic acid bacteria (LAB) as plant growth promoting bacteria (PGPB) for the control of wilt of tomato caused by Ralstoniasolanacearum // Pest Management in Horticultural Ecosystems. – 2012. – V. 18, № 1. – P. 60–65.

11. Rojo-Bezares B., Saenz Y., Navarro L., Zarazaga M., Ruiz-Larrea F., Torres C. Coculture-inducible bacteriocin activity of Lactobacillus plantarum strain J23 isolated from grapemust // Food Microbiol. – 2007. – Vol. 24. – P. 482–491.

12. Wang S., Huijun W., Junging Q., Lingli M., Jun L., Yanfei X., Xuewen Gao. Molecular mechanism of plant growth promotion and induced systemic resistance by tobacco mosaic virus by Bacillus spp. // Journal of Microbiology and Biotechnology. – 2009. – 19. – P. 1250–1258.

13. Zou C., Li Z., Yu D. Bacillus megaterium XTBG34 promotes plant growth by producing 2-pentylfuran // J. Microbiol. – 2010. – V. 48. – P. 460–466.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663