ЯКІСТЬ СОКУ ТА ВИНА З ВИНОГРАДУ АРОМАТНИЙ ТА КАБЕРНЕ СОВІНЬЙОН ЗА ОБРОБКИ ЛОЗИ БІОПРЕПАРАТОМ АГРОМАР

Автор(и)

  • М. А. Лопухова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • О. Б. Паузер Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • І. П. Якуба Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0001-9044-3689
  • М. М. Артюх Національний науковий центр “Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова”, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2018.4(44).150902

Ключові слова:

Каберне Совіньйон, Ароматний, біофунгіцид АгроМар, залізо, мікроелементи

Анотація

Мета. Метою роботи було з'ясувати вплив обробки рослин винограду біопрепаратом “АгроМар” на соку виноматеріалів та вина сортів Ароматний та Каберне Совіньон. Методи. Препарат “АгроМар” – біофугіцид на основі Trichoderma lignorum, що володіє потрійним біологічним спектром дії: біозахист, біостимуляція і біодобриво. Дослідження проводили в 2016–2017 рр. у виноградниках та лабораторії фізіології відділу розмноження ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова». Польові досліди проводили на технічних сортах Ароматний та Каберне Совіньон. В період вегетації дослідні кущі обприскували розчином АгроМар в концентрації 0,3 л / 10 л води (дрібнодисперсне обприскування), чотири рази. Збір урожаю проводили в першу декаду вересня. Цукристість соку винограду визначали методом Бертрана. Кислотність титрометричним методом. Вино виготовлено на базі винзаводу Інституту ім. В. Є. Таїрова. Вміст металів визначали методом атомноабсорбційної спектрофотометрії. Результати. Показано, що обробка АгроМаром підвищує якість соку, а саме підвищення цукристості та зниження кислотності протягом 2-х років у обох сортів, як у білому з винограду Ароматний, так і червоному з Каберне Совіньйон. Обробка АгроМаром покращує органолептичні показники якості вина – колір, смак та аромат, які підвищують дегустаційну оцінку білого вина на 0,1 бала, червоного – на 0,6 та 1,0 бали у 2016 та 2017 рр., відповідно. Обробка біопрепаратом підвищує вміст заліза та марганцю у білому вині з винограду Ароматний та червоному вині з винограду Каберне Совіньйон, а також знижує до двох разів вміст важких металів цинку та міді. Висновки. можна стверджувати, що біопрепарат АгроМар позитивно впливає на якість соку та вина, а також покращує мікроелементний склад вина.

Посилання

AgroMar.- Kyiv (Aug. 03.2017).https:// www.agromar.com.ua/ru/ biopreparat-agromarr.html (in Russian)

Belchgazi VY, Dankanich TK The effect of cuprum on the growth and development of grapes. Science Bulletin of Uzhgorod University: Seriya: Biologiya. 2011; (30): 164–166. (in Ukrainian)

Sala F, Blidariu C Macro- and Micronutrient Content in Grapevine Cordons under the Influence of Organic and Mineral Fertilization.Bulletin UASVM Horticulture. 2012; 69(1): 318–324.

McDonald, J.H. Handbook of Biological Statistics, 3rd ed. Baltimore, Maryland:Sparky House Publishing, 2014:305 р.

Ermakov AI Methods of biochemical studies of plants. L.: Agropromizdat, Leningr. department, 1987: 430p. (in Russian)

Kucher GM, Artyukh MM, Nikulcha ЄV Effect of biopreparations on the quality of harvest and wine materials of grapes Cabernet Sauvignon. Viticulture and wine making: mіzhvіdomchy thematic naukovy zbіrnik. Odesa: NSC “IVIV Sim. V.Є. Taïrova ”, 2013; (50):145-150. (in Ukrainian)

Lopukhova MA, Kucher GM, Pauzer, OB, Yakuba IP Physiological indicators and yield of grape varieties Aromatniy Cabernet Sovіnion at foliar treatment with AgroMar. Visnyk ONU. Ser . Biologiya,2018.; 23(14):10-20. (in Ukrainian)

Moisienko VV, Nadtochiy NP Heavy metals in soils and forest ecosystems Polissya. Quarantine and Zakhist Roslin, 2004; (12):10–12. (in Ukrainian)

GOST 30178-96 Raw material and food-stuffs. Atomic absorption method for determination of toxic elements: http://docs.cntd.ru/document/gost-30178-96. (referred 10.10.2018). (in Russian)

Avram V, Voica C, Hosu A, Cimpou C, Măruțoiu C ICP–MS characterization of some Roumanian white wines by their mineral content. Rev. Roum. Chim., 2014; 59(11–12):1009–1019.

Pittman, JK, Managing the manganese: molecular mechanisms of manganese transport and homeostasis. New Phytol, 2005(167):733–742.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-24

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ