ПОШИРЕННЯ МІКРООРГАНІЗМІВ ОКРЕМИХ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ГРУП В СОЛОНЧАКОВИХ ҐРУНТАХ, ЩО ПРИЛЯГАЮТЬ ДО ОЗЕРА КУМІСІ (ГРУЗІЯ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2021.2(52).223722

Ключові слова:

солончакові ґрунти, мікроорганізми, солоність, вологість, лужність

Анотація

Мета. Вивчення особливостей поширення мікроорганізмів окремих фізіологічних груп в солончакових ґрунтах, що прилягають до озера Кумісі. Методи. Кількісний склад аммоніфікаторів визначали на м’ясо-пептонному агарі (МПА), аеробних целюлозоруйнувальних мікроорганізмів – на середовищі Імшенецького-Солнцевої, мікробного числа – на м’ясопептонному агарі (МПА), амілолітичних бактерій І та ІІ фази – на відповідних середовищах Виноградського, грибів – на модифікованому середовищі Чапека-Докса. Визначення вологості в зразках ґрунтів визначали ваговим методом, рН – потенціометрично з допомогою рН-метра, солоність – методом визначення щільного залишку водної витяжки. Кількість мікроорганізмів визначали на рідких живильних середовищах з використанням таблиць Мак-Креді, а на твердих живильних середовищах візуально, обліком утворених колоній на чашках Петрі з перерахунком на 1 г абсолютно сухого ґрунту. Результати. Встановлено якісне і кількісне співвідношення мікроорганізмів всередині кожної фізіологічної групи і між ними. Кількісно найбільше представлені амоніфікатори та амілолітичні бактерії. В меншій кількості зустрічаються решта сапрофітів, невеликою кількістю представлені целюлозоруйнувальні мікроорганізми, гриби, актиноміцети, нітрифікувальні бактерії І та ІІ фази. Кореляційний аналіз показав, що існує зворотний слабкий зв’язок між кількістю мікроорганізмів та рівнем рН (rs=-0,03), солоності (rs=-0,14) і вологості (rs=-0,22), що свідчить про відсутність достовірного зв’язку між досліджуваними параметрами і можна судити лише тільки про наявність відповідної тенденції. Також було виявлено, що середня вологість є чинником, який впливає на загальне число мікроорганізмів. Висновки. Із зростанням віддаленості від озера зменшується середнє значення хіміко-фізичних параметрів солончакового ґрунту, а загальна кількість мікроорганізмів збільшується. Проведений аналіз не виявив залежності між кількістю мікроорганізмів і параметрами солончакового ґрунту (рН, солоність та вологість) в точках на певній глибині, але порівнянням середніх параметрів встановлено, що загальна кількість мікроорганізмів зменшується із збільшенням вологості.

Посилання

Apkhazava IS. Georgian Soviet Encyclopedia, V.6, Tbilisi: Specialnaya nauchnaya redakciya, 1983:720 [in Russian].

Gruzina VD., Galatenko OA, Sumarukova IG, Efremenkova OV, Terekhova LP. The method of increasing the amount of excreted actinomycetes based on the preliminary introduction of aqueous suspensions of bacteria into soil samples. Biotechnologiya. 2003; 4: 42-48[in Russian].

Zenova GM., Oborotov GV., Zvyagintsev DG. Solonchaks: the ecotopes of halophilic and alkalotolerant streptomycetes. Pochvovedeniye. 2005; 11: 1341-1344 [in Russian].

Kakauridze TG. The qualitative and quantitative composition of the plankton and benthos of Lake Kumisi and their change during the year. Proceedings of the Institute of Zoology of the Academy of Sciences of the Geor-gian SSR. 1953; 12: 103-121[in Russian].

Lysak LV, Troshin DV., Chernov IYu. Bacterial communities of solonchaks. Mikrobiologiya. 1994; 63(4): 721–279[in Russian].

Mineev VG. Agrochemistry: manual. – M.: Izdatelstvo Moscovskogo universiteta, Izdatelstvo Koloss, 2004: 753 [in Russian].

Morozkina EV, Slutskaya ES, Fedorova TV, Tugay TI, Golubeva LI, Koroleva OV. Extremophilic microor-ganisms: biochemical adaptation and biotechnological application (review). Prikladnaya biochimiya i mikrobi-ologiya. 2010; 46(1): 5–20 [in Russian].

Manual on agrochemistry: 2nd edition/ Pod red. VG. Mineeva. M: IzdatelstvoMosk. Universiteta, 2001:688 [in Russian].

Manual on microbiology/ Pod red. NS. Egorova. M: Izdatelstvo Mosk. Universiteta, 1976:307 [in Russian].

Prozhorina TI, Zatuley ED. Chemical analysis of soil: Laboratory workshop for universities. Vol.2. Voronezh: Izdatelsko-poligraficheskij centr Voronezhskogo Gosudarstvennogo Universiteta, 2009:31 [in Russian].

Tepper EZ, Shilnikova VK, Pereverzeva GI. Manual on microbiology. M: Izdatelstvo Drofa, 2004:256 [in Russian].

Terpelets VI, Slusarev VN. Agrophysical and agrochemical methods of soil investigation. Manual. Krasnodar: KubGAU, 2016:65 [in Russian].

Khassenova AKh, Aitkeldiyeva SA, Smirnova IE, Ultanbekova GD, Shakiev SSh, Trenozhnikova LP. Study of composition and properties of actinomycetes in extreme ecosystems of south Kazakhstan. Vestnik KazNU. Seriya ekologicheskaya. 2012; 3(35):79-85 [in Russian].

Duangmal K, Suksaard P, Pathom-aree W, Mingma R, Matsumoto A, Takahashi Y. Actinopolysporasalinaria sp. nov., a halophilic actinomycete isolated from solar saltern soil. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 2016; 66:1660–1665 [in Russian].

Saratale G, Oh S. Production of thermotolerant and alkalotolerant cellulolytic enzymes by isolated Nocardi-opsis sp. KNU. Biodégradation. 2011; 22(5): 905–919 [in Russian].

Tang SK, Li WJ, Dong W, Zhang YG, Xu LH, Jiang СL. Studies of the biological characteristics of some halo-philic and halotolerant actinomycetes isolated from saline and alkaline soils. Actinomycetologica. 2003; 17: 6-10 [in Russian].

Yoshida, F, Yamane T. Continuous hydrocarbon fermentation with colloidal emulsion feed. A kinetic model for two-liquid phase culture. Biotechnology Bioengineering. 1974; 16: 5: 635–657.

https://medstatistic.ru/methods/methods9. 25 December 2020.

https://dommedika.com/medicinskaia_mikrobiologia/opredelenie_mikrobnogo_chisla_pochvi. 29 September 2019.

https://travelingeorgia.com/ru/resorts/resort-kumisi. 19 April 2020.

Badridze G, Chanishvili Sh, Chkhubianishvili E, Kacharava N, Rapava L, Kikvidze M, Chigladze L. Halophy-lic plants of the East Georgia (physiological and biochemical analysis). Tbilisi: Print House Damani, 2019:93 [in Georgian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-29

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ