ВПЛИВ БАКТЕРІОЦИНУ ENTEROCOCCUS ITALICUS ONU 547 ТА ЕФІРНИХ ОЛІЙ НА РІСТ УМОВНО-ПАТОГЕННИХ МІКРООРГАНІЗМІВ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2021.2(52).239676Ключові слова:
антимікробна активність, ефірні олії, бактеріоцинАнотація
Мета. Оцінити вплив бактеріоцину Enterococcus italicus ONU 547 та
ефірних олій окремо та в комбінації до тест-штамів умовно-патогенних мікроорганізмів. Методи. Антагоністичну активність бактеріоцину та ефірних олій визначали за показником оптичної щільності суспензії бактерій тест-штамів (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Staphylococcus aureus АТСС 25923). Індекс фракційної пригнічувальної концентрації (FIC) розраховували шляхом складання значень FIC бактеріоцину E. italicus ONU 547 і дослідних ефірних олій. Результати. Максимальний антимікробний ефект спричиняли ефірні олії Анісу лікарського (Anisum officinalisa) та Меліси лікарської (Melissa officinalis), які пригнічувалиріст тест-штамів більше ніж на 50,0%. При використанні бактеріоцину Enterococcus italicus ONU 547 пригнічення життєздатності індикаторних штамів не перевищувало 30,0%. Дослідні комбінації ефірних олій та бактеріоцину спричиняли 4 типи наслідків: ефект синергії; адитивний ефект; антагоністичний ефект; інтерактивний ефект (відсутність ефекту взаємодії). У більшості випадків сукупна дія бактеріоцину та ефірних олій спричиняла адитивний ефект. Висновки. Це дослідження продемонструвало
потенціал використання різних комбінацій природних протимікробних сполук. Отримані результати надають підстави для подальшої розробки та оптимізації комбінацій ефірних олій і пробіотичних штамів мікроорганізмів з метою використання у харчових та фармацевтичних біотехнологіях.
Посилання
Kryukov VS. Glebova IV. Antibacterial action of essential oils of medicinal plants (review). Problemy biologii produktivnykh zhivotnykh. 2017;3:5–25. [In Russian].
Acamovic T, Brooker JD. Biochemistry of plant secondary metabolites and their effect in animal. Proc. Nutr. Soc. 2005; 64:403–412.
Akhtar MS, Degaga B, Azam T. Antimicrobial activity of essential oils extracted from medicinal plants against the pathogenic microorganisms: a review. Biological Sciences and Pharmaceutical Re-search. 2014; 2(1):1–7.
Gaaloul N, Braiek OB, Berjeaud JM, Arthur T. Evaluation of antimicrobial activity and safety aspect of Enterococcus Italicus GGN10 strain isolated from tunisian bovine raw milk. Journal of Food Safe-ty. 2014;34(4): 300–311.
Gillor O, Etzion A, Riley M.A. The dual role of bacteriocins as anti- and probiotics // Appl. Microbiol. Biotechnol. 2008;81(4): 591–606.
Hammer KA, Carson CF, Thormar H. Antibacterial and antifungal activities of essential oils. London, UK: John Wiley & Sons, 2011, 255–306.
Hawrelak JA, Cattley T, Myers SP. Essential oils in the treatment of intestinal dysbiosis: a prelimi-nary in vitro study. Alternative Medicine Review. 2009;14(4):380–384.
Hwanhlem N, Biscola V, El-Ghaish Sh. Bacteriocin-producing lactic acid bacteria isolated from man-grove forests in southern Thailand as potential bio-control agents: purification and characterization of bacteriocin produced by Lactococcus lactis subsp. lactis KT2W2L. Probiotics Antimicrob. Proteins. 2013;5:264–278.
Iseppi R, Camellini S, Sabia C, Messi P. Combined antimicrobial use of essential oils and bacteriocin bacLP17 as seafood biopreservative to control Listeria monocytogenes both in planktonic and in ses-sile forms. Res. Microbiol. 2020;171(8):351–356.
Joy B, Raja A, Abraham E. Antimicrobial activity and chemical composition of essential oil from Hedychium coronarium. Phytotherapy Research. 2007;21(5):439–443.
Koch C, Reichling J, Schnitzler P. Essential oils inhibit the replication of herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and type 2 (HSV-2). Botanical Medicine in Clinical Practices. Wallingsford, Calif, USA: CABI, 2008, 192–197.
Koroch A, Juliani HR, Zygadlo JA. Bioactivity of essential oils and their components. In: Berger R. G., editor. Flavours and Fragrances Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. Berlin, Germany: Springer, 2007, 87–115.
Le Bel G, Vaillancourt K, Bercier P, Grenier D. Antibacterial activity against porcine respiratory bac-terial pathogens and in vitro biocompatibility of essential oil. Arch. Microbiol. 2019;201(6): 833–840.
Merlich A, Galkin M, Choiset Y, Limanska N, Vasylieva N, Ivanytsia V, Haertlé T. Characterization of the bacteriocin produced by Enterococcus italicus ONU547 isolated from Thai fermented cabbage. Folia Microbiologica. 2019; 64(4):535-545
Nazzaro F, Fratianni F, De Martino L, Coppola R, De Feo V. Effect of essential oils on pathogenic bacteria. Pharmaceuticals. 2013;6(12):1451–1474.
Pasqua RDi, De Feo V, Villani F, Mauriello G. In vitro antimicrobial activity of essential oils from Mediterranean Apiaceae, Verbenaceae and Lamiaceae against foodborne pathogens and spoilage bac-teria. Annals of Microbiology. 2005; 55(2):139–143.
Pourghanbari G, Nili H, Moattari A, Mohammadi A, Iraji A. Antiviral activity of the oseltamivir and Melissa officinalis L. essential oil against avian influenza A virus (H9N2). Virus Disease. 2016;27(2):170–178.
Karmakar S, Khare RS, Ojha S, Kundu K, Kundu S. Development of Probiotic Candidate in Combi-nation with Essential Oils from Medicinal Plant and Their Effect on Enteric Pathogens: A Review. Gastroenterol. Res. Pract. 2012; 2012:Article ID 457150.
Turgis M, Dang VK, Dupont C, Lacroix M. Combined antimicrobial effect of essential oils and bacte-riocins against foodborne pathogens and food spoilage bacteria. Food Research International. 2012; 48(2):696–702.
Yang C, Chowdhury M, Huo Y, Gong J. Phytogenic compounds as alternatives to in-feed antibiotics: potentials and challenges in application. Pathogens. 2015; 4(1):137–156.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Н. Ю. Васильєва, Г. В. Ямборко, А. Г. Мерліч, І. В. Страшнова, І. П. Метеліцина
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.