СПЕКТРИ ЖИРНИХ КИСЛОТ АКТИНОБАКТЕРІЙЗ БІОЛОГІЧНИХ ОБРОСТАНЬ ОДЕСЬКОЇ ЗАТОКИ ЧОРНОГО МОРЯ

Автор(и)

  • Н. В. Коротаєва Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • К. С. Потапенко Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • І. В. Страшнова Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • І.П. Метеліцина Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • В. О. Іваниця Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2021.3(53).245369

Ключові слова:

жирнокислотні профілі, морські актинобактерії, Streptomyces, Nocardiopsis

Анотація

Мета. Визначення жирнокислотного складу актинобактерій, ізольованих з біологічних обростань Одеської затоки Чорного моря, та їх ідентифікація. Методи. Актинобактерії 31-го виділеного штаму вирощували у рідкому середовищі TSB за 28 °C та 150 об/хв упродовж 72 год. Метилові ефіри жирних кислот досліджуваних штамів визначали згідно MIS Operating Manual на газовому хроматографі Agilent 7890, ідентифікацію проводили з використанням системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock. Результати. За допомогою хроматографічного аналізу жирних кислот встановлено, що з 31 досліджуваного штаму актинобактерій 27 ідентифіковано до роду Streptomyces, а 4 – до роду Nocardiopsis. Встановлено, що у профілях досліджених актинобактерій роду Nocardiopsis переважали жирні кислоти:15:0 ANTEISO, 16:0 ISO, 17:0 ANTEISO,18:1 CIS 9, а у бактерій роду Streptomyces – 14:0 ISO, 15:0 ANTEISO, 16:0 ISO, 17:0 ANTEISO. Висновки. Актинобактерії з біологічних обростань Одеської затоки відносяться до родів Streptomyces та Nocardiopsis, а їх жирнокислотні профілі характеризуються перевагою ізомерів розгалужених насичених жирних кислот.

Посилання

Tangerina MMP, Furtado LC, Leite VMB, Bauermeister A, Velasco-Alzate K, Jimenez PC et al. Metabolomic study of marine Streptomyces sp.: Secondary metabolites and the production of poten-tial anticancer compounds. PLoS One. 2020; 15(12): e0244385. doi: 10.1371/journal.pone.0244385.

Wang C, Du W, Lu H, Lan J, Liang K, Cao S. Halogenated Compounds from Marine Actinomycetes. Molecules. 2021; 26(9):2754. doi: 10.3390/molecules26092754

Subramani R, Aalbersberg W. Marine actinomycetes: An ongoing source of novel bioactive metabo-lites. Microbiological Research. 2012; 167: 571 – 580.

Jagannathan SV, Manemann EM, Rowe SE et al. Marine Actinomycetes, New Sources of Biotech-nological Products. Marine Drugs. 2021; 19: 365 p.

Vasyurenko ZP, Frolov AF. Fatty Acid composition of bacteria as a chemotaxonomic criterion. J. Hyg. Epidemiol. Microbiol. Immunol. 1986; 30(3): 287-293.

Welch D F. Applications of cellular fatty acid analysis. Clin. Microbiol. Rev. 1991; 4: 422–438.

Sasser M. Identification of bacteria by gas chromatography of cellular fatty acids. MIDI Technical-Note. 1990; 101: 242.

McNabb A, Shuttleworth R, Behme R, Colby WD. Fatty acid characterization of rapidly growing pathogenic aerobic actinomycetes as a means of identification. Journal of Clinical Microbiology. 1997; 35(6): 1361-1368.

MIS Operating Manual. Ver 6.2. Newark, Del. 2012: 149.

Analysis User’s Manual . Ver 6.0. Newark, Del. 2005: 50.

Kroppenstedt R.M. Fatty acid and menaquinone analysis of actinomycetes and related organisms. Chemical Methods in Bacterial Systematics / Eds. Goodfellow, M., Minnikin, D.E. London: Aca-demic Press, 1985: 173–199.

Hozzein WN, Trujillo ME. Nocardiopsis. In Bergey’s Manual of Systematics of Archaea and Bacte-ria / Eds Trujillo ME, Dedysh S, DeVos P, Hedlund B, Kämpfer P, Raineyand FA, Whitman WB, 2015. doi:10.1002/9781118960608.gbm00195

Bossio DA, Fleck JA, Scow KM, Fujii R. Alteration of soil microbial communities and water quality inrestored wetlands. Soil. Biol. Biochem. 2006; 38: 1223–33.

Terahara T, Naemura T, Nampo Y, Kobayashi T, Imada C, Hamada M, Tamura T. Streptomyces ot-suchiensis sp. nov., a biosurfactant-producing actinobacterium isolated from marine sediment. IN-TER. J. of Systematic and Evolutionary Microbiol. 2019; 69 (12). doi: 10.1099/ijsem.0.003638.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-19

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ