АНТАГОНІСТИЧНА АКТИВНІСТЬ МОРСЬКИХ БАКТЕРІЙ РОДІВ BACILLUS, PRIESTIA І PAENIBACILLUS РІЗНИХ ТЕРМОТИПІВ

Автор(и)

  • М. Д. Штеніков Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • О. Ю. Зінченко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • В. В. Болдирєва Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2022.2(55).261778

Ключові слова:

Bacillus, Paenibacillus, антагоністична активність, морські бактерії, термотипи

Анотація

Мета. Дослідити антагоністичну активність бактерій родів Bacillus, Priestia і Paenibacillus за різних умов культивування. Методи. В роботі досліджували 25 штамів антагоністично активних споротвірних бактерій, ізольованих з глибоководних донних відкладень Чорного моря. Визначення термотипів проводилося за результатами аналізу параметрів жирнокислотного профілю. Антагоністична активність по відношенню до тест- штамів умовно-патогенних бактерій виявлялася за методом агарових блоків на середовищах Гаузе № 1 та МПА за різних температур культивування. Результати. Аеробні бактерії родів Bacillus, Priestia та Paenibacillus всіх трьох термотипів – термотолерантні, мезофільні та психротрофні, в цілому демонструють нижчу антагоністичну активність за культивування при 37 °С, ніж за культивування при 30 °С на обох середовищах, за винятком помітної більш високої активності психротрофів при 37 °С на середовищі Гаузе № 1. Висновки. Встановлено, що приналежність до певного термотипу впливає на характер антагоністичної активності споротвірних бактерій. Антагоністична активність мезофільних та термотолерантних бактерій за більш високої температури культивування нижча, а у психротрофних бактерій за умов культивування при більш високій температурі на середовищі Гаузе № 1 вища.

Посилання

Bilaj VI. Metody eksperimentalnoj mikologii [Methods of Experimental Mycology]. Kyiv: Naukova dumka, 1982:272 (in Russian)

Ivanytsia VО, Shtenikov MD, Ostapchuk АМ. Facultatively-anaerobic endosporeforming bacteria of deep water bottom sediments of Black sea. Microbiology & Biotechnology. 2017;40(4):94–103. (in Ukrainian)

Shtenikov MD. Aerobic spore-forming bacteria of deep-water sediments of the Black Sea. Qualifying scientific work on the rights of the manuscript. Odesa, 2020:26 (in Ukrainian)

Diomandé SE, Nguyen-The C, Guinebretière MH, Broussolle V, Brillard J. Role of fatty acids in Bacillus environmental adaptation. Front. Microbiol. 2015;(6):1–20.

Jiménez-Delgadillo R, Valdés-Rodríguez SE, Olalde-Portugal V, Abraham-Juárez R, García-Hernández JL. Effect of pH and temperature on the growth and antagonistic activity of Bacillus subtilis on Rhizoctonia solani. Revista mexicana de fitopatología. 2018;36(2):256–275.

Jover LF, Effler TC, Buchan A, Wilhelm SW, Weitz JS. The elemental composition of virus particles: implications for marine biogeochemical cycles. Nature Reviews Microbiology. 2014;12(7):519–528.

Logan N. A, De Vos P. Bacillus. In: Bergey's Manual of Systematics of Archaea and Bacteria Ed Whitman WB. John Wiley & Sons, Inc, 2015:1–163

Moreira JV, Seforah CMS, Cremasco MA. Evaluation of carbon: nitrogen ratio in semi-defined culture medium to tacrolimus biosynthesis by Streptomyces tsukubaensis and the effect on bacterial growth. Biotechnology Reports. 2020;26:e00440.

Perez C, Suarez C, Castro GR. Production of antimicrobials by Bacillus subtilis MIR 15. Journal of biotechnology. 1992;26(2-3):331–336.

Pueyo MT, Bloch C, Carmona-Ribeiro AM, Di Mascio P. Lipopeptides produced by a soil Bacillus megaterium strain. Microbial ecology. 2009;57(2):367–378.

Sasser M. Identification of Bacteria by Gas Chromatography of Cellular FattyAcids, Technical Note 101. Newark, DE:MIDI; 1990:1–7.

Shtenikov MD, Ostapchuk AM, Ivanytsia VO. Antagonistic activity of endosporeforming bacteria of deep water the Black Sea sediments. Microbiology & Biotechnology. 2018;43(3):82–89.

Šimunović K, Stefanic P, Klančnik A, Erega A, Mandic Mulec I, Možina SS. Bacillus subtilis PS-216 Antagonistic Activities against Campylobacter jejuni NCTC 11168 Are Modulated by Temperature, Oxygen, and Growth Medium. Microorganisms. 2022;10(2):289.

Sulis G, Sayood S, Gandra S. Antimicrobial resistance in low-and middle-income countries: current status and future directions. Expert review of anti-infective therapy. 2022;20(2):147–160.

Tyurin AP, Efimenko TA, Prokhorenko IA, Rogozhin EA, Malanicheva I A, Zenkova VA. Amicoumacins and Related Compounds: Chemistry and Biology // Studies in Natural Products Chemistry. Elsevier, 2018;55:385–441.

Yang R, Lei S, Xu X, Jin H, Sun H et al. Key elements and regulation strategies of NRPSs for biosynthesis of lipopeptides by Bacillus. Applied Microbiology and Biotechnology. 2020;104(19):8077–8087.

Zhao X, Kuipers ОP. Identification and classification of known and putative antimicrobial compounds produced by a wide variety of Bacillales species. BMC Genomics. 2016;17(1):1–18.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-20

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ