АНТИМІКОТИЧНА АКТИВНІСТЬ ІЗОЛЯТІВ ЛАКТОБАКТЕРІЙ З ВОДИ ТА МІДІЙ ЧОРНОГО МОРЯ

Автор(и)

  • А. Г. Мерліч Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • I. I. Кімуржий Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • Р. Р. Ковальчук Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • M. В. Шутило Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • В. O. Іваниця Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2023.3(59).287048

Ключові слова:

антимікотична активність, цвілеві гриби, мідії, молочнокислі бактерії, Чорне море

Анотація

Мета. Визначення наявності антимікотичної активності і ступеню її вираженості у тринадцяти ізолятах лактобактерій з чорноморської води та мідій. Методи. Антимікотичну активність ізолятів молочнокислих бактерій (МКБ) досліджували методом дифузії в агар в 24-лункових планшетах. Щоб визначити характер дії, планшети інкубували протягом 7 днів при 25 °C. Результати. Вперше оцінено антимікотичну активність морських МКБ з Одеського узбережжя. Більшість досліджених ізолятів лактобактерій виявили антимікотичну активність високого рівня, повністю пригнічуючи (на 100%) як ріст міцелію, так і спороутворення Penicillium expansum UKM F-575 та Aspergillus niger UKM F-16706 на другий день дослідження. Чотири ізоляти (М.5.1, М.5.2, М.7.1, М.7.2) показали меншу антимікотичну активність (від 0 до 75%). Вісім ізолятів МКБ з морської води (В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4) та один ізолят із ліквору мідій (M4.1) повністю пригнічував ріст міцелію та спороутворення P. expansum УКМ F-575 та A. niger УКМ F-16706 навіть протягом семи днів, що свідчить про фунгіцидну дію. Висновки. Більшість досліджених ізолятів МКБ із Чорного моря проявили високу антимікотичну активність щодо індикаторних штамів P. expansum УКМ F-575 та A. niger УКМ F-16706. Найактивнішими ізолятами лактобактерій були В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4 виділені з води Чорного моря та M4.1 – з ліквору мідій. Характер виявленої антимікотичної активності було визначено як фунгіцидний.

Посилання

Bergey’s manual of systematic bacteriology. The Firmicutes / Editors: De Vos P, Garrity GM, Jones D, Krieg NR, Ludwig W, Rainey FA, Schleifer K-H, Whitman WB. Springer, London, New York, 2009:3. 1422 p.

Bindiya ES, Bhat SG. Marine bacteriocins: a review. J. Bacteriol. Mycol. 2016; 2 (5): 00040, avail-able at: https://medcraveonline.com/JBMOA/marine-bacteriocins-a-review.html

Chen H, Ju H, Wang Y, Du G, Yan X, Cui Y, Yuan Y, Yue T. Antifungal activity and mode of ac-tion of lactic acid bacteria isolated from kefir against Penicillium expansum. Food Control. 2021; 130: 108274, available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713521004126

Dе Man JC, Rogosa M, and Sharpe ME. A medium for the cultivation of Lactobacilli. J. Oppl. Bact. 1960; 23 (l): 130–135.

Françoise L. Occurrence and role of lactic acid bacteria in seafood products. Food Microbiology. 2010; 27 (6): 698–709.

Ibryamova S, Arhangelova N, Koynova T, Dimitrov D, Dimitrova Z, Ivanov R, Kalchev K, Chipev N, Natchev N, Ignatova-Ivanova T. Antifungal activity of lactic acid bacteria, isolated from (Mytilus galloprovincialis Lam.) in the bulgarian Black sea aquatory. Journal of IMAB – Annual Proceeding (Scientific Papers). 2020; 26 (1): 2875‒2882.

Mateo EM, Tarazona A, Jiménez M, Mateo F. Lactic acid bacteria as potential agents for biocontrol of aflatoxigenic and ochratoxigenic fungi. Toxins. 2022; 14 (11): 807, available at: https://www.mdpi.com/2072-6651/14/11/807

Matevosyan L, Bazukyan I, Trchounian A. Antifungal and antibacterial effects of newly created lac-tic acid bacteria associations depending on cultivation media and duration of cultivation. BMC Microbiology. 2019; 19: 102, available at: https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-019-1475-x

Rather IA, Galope R, Bajpai VK, Lim J, Paek WK, Park Y-H. Diversity of marine bacteria and their bacteriocins: applications in aquaculture.; Reviews in Fisheries Science & Aquaculture. 2017, available at: https://doi.org/10.1080/23308249.2017.1282417

https://microbiologyinfo.com/potato-dextrose-agar-pda-principle-uses-composition-procedure-and-colony-characteristics/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ