АНТИМІКОТИЧНА АКТИВНІСТЬ ІЗОЛЯТІВ ЛАКТОБАКТЕРІЙ З ВОДИ ТА МІДІЙ ЧОРНОГО МОРЯ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2023.3(59).287048Ключові слова:
антимікотична активність, цвілеві гриби, мідії, молочнокислі бактерії, Чорне мореАнотація
Мета. Визначення наявності антимікотичної активності і ступеню її вираженості у тринадцяти ізолятах лактобактерій з чорноморської води та мідій. Методи. Антимікотичну активність ізолятів молочнокислих бактерій (МКБ) досліджували методом дифузії в агар в 24-лункових планшетах. Щоб визначити характер дії, планшети інкубували протягом 7 днів при 25 °C. Результати. Вперше оцінено антимікотичну активність морських МКБ з Одеського узбережжя. Більшість досліджених ізолятів лактобактерій виявили антимікотичну активність високого рівня, повністю пригнічуючи (на 100%) як ріст міцелію, так і спороутворення Penicillium expansum UKM F-575 та Aspergillus niger UKM F-16706 на другий день дослідження. Чотири ізоляти (М.5.1, М.5.2, М.7.1, М.7.2) показали меншу антимікотичну активність (від 0 до 75%). Вісім ізолятів МКБ з морської води (В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4) та один ізолят із ліквору мідій (M4.1) повністю пригнічував ріст міцелію та спороутворення P. expansum УКМ F-575 та A. niger УКМ F-16706 навіть протягом семи днів, що свідчить про фунгіцидну дію. Висновки. Більшість досліджених ізолятів МКБ із Чорного моря проявили високу антимікотичну активність щодо індикаторних штамів P. expansum УКМ F-575 та A. niger УКМ F-16706. Найактивнішими ізолятами лактобактерій були В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4 виділені з води Чорного моря та M4.1 – з ліквору мідій. Характер виявленої антимікотичної активності було визначено як фунгіцидний.
Посилання
Bergey’s manual of systematic bacteriology. The Firmicutes / Editors: De Vos P, Garrity GM, Jones D, Krieg NR, Ludwig W, Rainey FA, Schleifer K-H, Whitman WB. Springer, London, New York, 2009:3. 1422 p.
Bindiya ES, Bhat SG. Marine bacteriocins: a review. J. Bacteriol. Mycol. 2016; 2 (5): 00040, avail-able at: https://medcraveonline.com/JBMOA/marine-bacteriocins-a-review.html
Chen H, Ju H, Wang Y, Du G, Yan X, Cui Y, Yuan Y, Yue T. Antifungal activity and mode of ac-tion of lactic acid bacteria isolated from kefir against Penicillium expansum. Food Control. 2021; 130: 108274, available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713521004126
Dе Man JC, Rogosa M, and Sharpe ME. A medium for the cultivation of Lactobacilli. J. Oppl. Bact. 1960; 23 (l): 130–135.
Françoise L. Occurrence and role of lactic acid bacteria in seafood products. Food Microbiology. 2010; 27 (6): 698–709.
Ibryamova S, Arhangelova N, Koynova T, Dimitrov D, Dimitrova Z, Ivanov R, Kalchev K, Chipev N, Natchev N, Ignatova-Ivanova T. Antifungal activity of lactic acid bacteria, isolated from (Mytilus galloprovincialis Lam.) in the bulgarian Black sea aquatory. Journal of IMAB – Annual Proceeding (Scientific Papers). 2020; 26 (1): 2875‒2882.
Mateo EM, Tarazona A, Jiménez M, Mateo F. Lactic acid bacteria as potential agents for biocontrol of aflatoxigenic and ochratoxigenic fungi. Toxins. 2022; 14 (11): 807, available at: https://www.mdpi.com/2072-6651/14/11/807
Matevosyan L, Bazukyan I, Trchounian A. Antifungal and antibacterial effects of newly created lac-tic acid bacteria associations depending on cultivation media and duration of cultivation. BMC Microbiology. 2019; 19: 102, available at: https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-019-1475-x
Rather IA, Galope R, Bajpai VK, Lim J, Paek WK, Park Y-H. Diversity of marine bacteria and their bacteriocins: applications in aquaculture.; Reviews in Fisheries Science & Aquaculture. 2017, available at: https://doi.org/10.1080/23308249.2017.1282417
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 А. Г. Мерліч, I. I. Кімуржий, Р. Р. Ковальчук, M. В. Шутило, В. O. Іваниця
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.