АНТИМІКОТИЧНА АКТИВНІСТЬ ІЗОЛЯТІВ ЛАКТОБАКТЕРІЙ З ВОДИ ТА МІДІЙ ЧОРНОГО МОРЯ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2023.3(59).287048Ключові слова:
антимікотична активність, цвілеві гриби, мідії, молочнокислі бактерії, Чорне мореАнотація
Мета. Визначення наявності антимікотичної активності і ступеню її вираженості у тринадцяти ізолятах лактобактерій з чорноморської води та мідій. Методи. Антимікотичну активність ізолятів молочнокислих бактерій (МКБ) досліджували методом дифузії в агар в 24-лункових планшетах. Щоб визначити характер дії, планшети інкубували протягом 7 днів при 25 °C. Результати. Вперше оцінено антимікотичну активність морських МКБ з Одеського узбережжя. Більшість досліджених ізолятів лактобактерій виявили антимікотичну активність високого рівня, повністю пригнічуючи (на 100%) як ріст міцелію, так і спороутворення Penicillium expansum UKM F-575 та Aspergillus niger UKM F-16706 на другий день дослідження. Чотири ізоляти (М.5.1, М.5.2, М.7.1, М.7.2) показали меншу антимікотичну активність (від 0 до 75%). Вісім ізолятів МКБ з морської води (В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4) та один ізолят із ліквору мідій (M4.1) повністю пригнічував ріст міцелію та спороутворення P. expansum УКМ F-575 та A. niger УКМ F-16706 навіть протягом семи днів, що свідчить про фунгіцидну дію. Висновки. Більшість досліджених ізолятів МКБ із Чорного моря проявили високу антимікотичну активність щодо індикаторних штамів P. expansum УКМ F-575 та A. niger УКМ F-16706. Найактивнішими ізолятами лактобактерій були В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4 виділені з води Чорного моря та M4.1 – з ліквору мідій. Характер виявленої антимікотичної активності було визначено як фунгіцидний.
Посилання
Bergey’s manual of systematic bacteriology. The Firmicutes / Editors: De Vos P, Garrity GM, Jones D, Krieg NR, Ludwig W, Rainey FA, Schleifer K-H, Whitman WB. Springer, London, New York, 2009:3. 1422 p.
Bindiya ES, Bhat SG. Marine bacteriocins: a review. J. Bacteriol. Mycol. 2016; 2 (5): 00040, avail-able at: https://medcraveonline.com/JBMOA/marine-bacteriocins-a-review.html
Chen H, Ju H, Wang Y, Du G, Yan X, Cui Y, Yuan Y, Yue T. Antifungal activity and mode of ac-tion of lactic acid bacteria isolated from kefir against Penicillium expansum. Food Control. 2021; 130: 108274, available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713521004126
Dе Man JC, Rogosa M, and Sharpe ME. A medium for the cultivation of Lactobacilli. J. Oppl. Bact. 1960; 23 (l): 130–135.
Françoise L. Occurrence and role of lactic acid bacteria in seafood products. Food Microbiology. 2010; 27 (6): 698–709.
Ibryamova S, Arhangelova N, Koynova T, Dimitrov D, Dimitrova Z, Ivanov R, Kalchev K, Chipev N, Natchev N, Ignatova-Ivanova T. Antifungal activity of lactic acid bacteria, isolated from (Mytilus galloprovincialis Lam.) in the bulgarian Black sea aquatory. Journal of IMAB – Annual Proceeding (Scientific Papers). 2020; 26 (1): 2875‒2882.
Mateo EM, Tarazona A, Jiménez M, Mateo F. Lactic acid bacteria as potential agents for biocontrol of aflatoxigenic and ochratoxigenic fungi. Toxins. 2022; 14 (11): 807, available at: https://www.mdpi.com/2072-6651/14/11/807
Matevosyan L, Bazukyan I, Trchounian A. Antifungal and antibacterial effects of newly created lac-tic acid bacteria associations depending on cultivation media and duration of cultivation. BMC Microbiology. 2019; 19: 102, available at: https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-019-1475-x
Rather IA, Galope R, Bajpai VK, Lim J, Paek WK, Park Y-H. Diversity of marine bacteria and their bacteriocins: applications in aquaculture.; Reviews in Fisheries Science & Aquaculture. 2017, available at: https://doi.org/10.1080/23308249.2017.1282417
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 А. Г. Мерліч, I. I. Кімуржий, Р. Р. Ковальчук, M. В. Шутило, В. O. Іваниця
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.