АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ОЛІЙ З НАСІННЯ ГАРБУЗА ЗВИЧАЙНОГО, КІСТОЧОК ВИНОГРАДУ І ПЛОДІВ ОБЛІПИХИ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2024.1(60).300240Ключові слова:
антимікробна активність, рослинні олії, індикаторні мікроорганізмиАнотація
Наразі не втрачає своєї актуальності пошук нових альтернативних ефективних джерел для отримання сполук з антимікробною активністю. Мета. Дослідити антимікробну активність олій, отриманих методом холодного пресування з насіння гарбуза звичайного, кісточок винограду і плодів обліпихи. Методи. Антимікробну дію олій з насіння гарбуза, кісточок винограду і плодів обліпихи щодо штамів індикаторних мікроорганізмів Staphylococcus aureus АТСС 25923, Micrococcus luteus АТСС 4698, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Bacillus subtilis АТСС 6633, Kocuria rhizophila DSM 3480, Escherichia coli АТСС 25922, Proteus vulgaris АТСС 6896, Salmonella enterica NCTC 6017, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440 та Candida albicans АТСС 18804 визначали на напіврідкому середовищі LB методом лунок. Результати. Усі протестовані рослинні олії проявили антимікробну активність щодо окремих штамів грампозитивних і грамнегативних бактерій, але виявилися неефективними проти B. subtilis, P. aeruginosa, P. putida та еукаріотичного мікроорганізму C. albicans. Штами грампозитивних бактерій виявилися більш чутливими до дії усіх трьох видів рослинних олій. Найбільш чутливим був штам M. luteus АТСС 4698, розміри зон відсутності росту якого перевищували 16 мм за впливу усіх протестованих олій. Кращу ефективність щодо чутливих тест-штамів індикаторних мікроорганізмів проявила олія з насіння гарбуза. Висновки. Рослинні олії, отримані методом холодного пресування з насіння гарбуза, кісточок винограду і плодів обліпихи, проявили варіативну антимікробну активність, яка кращою була у олії з насіння гарбуза. До її впливу найчутливішими були штами K. rhizophila DSM 3480 і M. luteus АТСС 4698, розміри зон відсутності росту яких склали 16,5 ± 0,1 мм і 16,3 ± 0,2 мм, відповідно. Проведення подальших досліджень необхідне для визначення хімічного складу і кількісної оцінки біоактивних сполук цих олій, а також механізму їх дії на клітини мікроорганізмів.
Посилання
Klymniuk SI, Sytnyk IO, Shyrobokov VP. Praktychna mikrobiolohiia: navchalnyi posibnyk / Za zah. red. VP Shyrobokova, SI Klymniuka. Vinnytsia: Nova knyha, 2018. 576 s. [in Ukrainian].
Abu-Zaida AA, Al-Bartyb A, Morsy K, Hamdi H. In vitro study of antimicrobial activity of some plant seeds against bacterial strains causing food poisoning diseases. Brazilian Journal of Biolo-gy. 2022; 82: 256409. https://doi.org/10.1590/1519-6984.256409
Amin MZ, Rity TI, Uddin MR, Rahman MM, Uddin MJ. A comparative assessment of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-bacterial activities of hybrid and indigenous varieties of pumpkin (Cucurbita maxima Linn.) seed oil. Biocatal. Agric. Biotechnol. 2020; 28: 101767. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101767
Bae JY, Seo YH, Oh SW. Antibacterial activities of polyphenols against foodborne pathogens and their application as antibacterial agents. Food Sci. Biotechnol. 2022; 31: 985–997. https://doi.org/10.1007/s10068-022-01058-3
Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U et al. Nutritional value, phytochem-ical potential, and therapeutic benefits of pumpkin (Cucurbita sp.). Plants (Basel). 2022; 11 (11): 1394. https://doi.org/10.3390/plants11111394
Bhavaniramya S, Vishnupriya S, Al-Aboody MS, Vijayakumar R, Baskaran D. Role of essential oils in food safety: Antimicrobial and antioxidant applications. Grain & Oil Science and Tech-nology. 2019; 2 (2): 49–55. https://doi.org/10.1016/j.gaost.2019.03.001
Can-Cauich CA, Sauri-Duch E, Moo-Huchin VM, Betancur-Ancona D, Cuevas-Glory LF. Effect of extraction method and specie on the content of bioactive compounds and antioxidant activity of pumpkin oil from Yucatan, Mexico. Food Chem. 2019; 285: 186–193. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.153
Chen Y, Cai Y, Wang K, Wang Y. Bioactive compounds in sea buckthorn and their efficacy in pre-venting and treating metabolic syndrome. Foods. 2023; 12: 1985. https://doi.org/10.3390/foods12101985
Di Pietro Fernandes C, Santana LF, dos Santos JR, Fernandes DS, Hiane PA et al. Nutraceutical potential of grape (Vitis vinifera L.) seed oil in oxidative stress, inflammation, obesity and meta-bolic alterations: a review. Molecules. 2023; 28: 7811. https://doi.org/10.3390/molecules28237811
Gutiérrez-del-Río I, Fernández J, Lombó F. Plant nutraceuticals as antimicrobial agents in food preservation: terpenoids, polyphenols and thiols. Int. J. Antimicrob. Agents. 2018; 52: 309–315. https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.2018.04.024
Hussain A, Kausar T, Din A, Murtaza A, Jamil MA et al. Antioxidant and antimicrobialp of pump-kin (Cucurbita maxima) peel, flesh and seeds powders. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare. 2021; 11 (6): P. 42–51.
Ivanišová E, Blašková M, Terentjeva M, Grygorieva O, Vergun O et al. Biological properties of sea buckthorn (Hippophael rhamnoides L.) derived products. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2020; 19 (2): 195–205. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2020.0809
Leichtweis MG, Molina AK, Pires TCS, Dias MI, Calhelha R et al. Biological activity of pumpkin byproducts: antimicrobial and antioxidant properties. Molecules. 2022; 27 (23): 8366. https://doi.org/10.3390/molecules27238366
Luchian CE, Cotea VV, Vlase L, Toiu AM, Colibaba LC et al. Antioxidant and antimicrobial effects of grape pomace extracts. 42nd World Congress of Vine and Wine. 2019: 1–6. https://doi.org/10.1051/bioconf/20191504006
Martin ME, Grao-Cruces E, Milan-Linares MC, Montserrat-de la Paz S. Grape (Vitis vinifera L.) seed oil: A functional food from the winemaking industry. Foods. 2020; 9 (10): 1360. https://doi.org/10.3390/foods9101360
Mollica A, Scioli G, Della Valle A, Cichelli A, Novellino E et al. Phenolic analysis and in vitro bio-logical activity of red wine, pomace and grape seeds oil derived from Vitis vinifera L. cv. Mon-tepulciano d’Abruzzo. Antioxidants. 2021; 10: 1704. https://doi.org/10.3390/antiox10111704
Petropoulos SA, Fernandes Â, Calhelha RC, Rouphael Y, Petrović J et al. Antimicrobial properties, cytotoxic effects, and fatty acids composition of vegetable oils from purslane, linseed, luffa, and pumpkin seeds. Applied Sciences. 2021; 11 (12): 5738. https://doi.org/10.3390/app11125738
Pinto L, Tapia-Rodríguez MR, Baruzzi F, Ayala-Zavala JF. Plant antimicrobials for food quality and safety: recent views and future challenges: a review. Foods. 2023; 12: 2315. https://doi.org/10.3390/foods12122315
Ribeiro AR, Silva SS, Reis RL. Challenges and opportunities on vegetable oils derived systems for biomedical applications. Biomaterials advances. 2022; 134: 112720. https://doi.org/10.1016/j.msec.2022.112720
Sandulachi E, Macari A, Cojocari D, Balan G, Popa S et al. Antimicrobial properties of sea buck-thorn grown in the Republic of Moldova. Journal of Engineering Science. 2022; 29 (1): 164–175. https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(1).15
Santos JS, Escher GB, da Silva Pereira JM, Marinho MT, Prado-Silva LD et al. 1H NMR combined with chemometrics tools for rapid characterization of edible oils and their biological properties. Ind. Crops Prod. 2018; 116: 191–200. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.02.063
Singh A, Kumar V. Pumpkin seeds as nutraceutical and functional food ingredient for future: a re-view. Grain & Oil Science and Technology. 2024; 7 (1): 12–29. https://doi.org/10.1016/j.gaost.2023.12.002
Song HM, Sun ZX. Hypolipidaemic and рypoglycaemic properties of pumpkin polysaccharides. 3 Biotech. 2017; 7 (3): 159−165. https://doi.org/10.1007/s13205-017-0843-1
Soni RRS, Bali M. Evaluation of antioxidant, antimicrobial, and antifungal potential of Cucurbita pepo var. fastigata seed extracts. Asian J Pharm Clin Res. 2019; 12 (2): 289–293. https://doi.org/10.22159/ajpcr.2019.v12i2.28040
Susithra E, Nongmin PJ, Swathi P, Magibalan J, Balaji V. Review on pumpkin seed oil (C. maxima, C. pepo). Indo American Journal of Pharmaceutical Research. 2018; 8 (05): 1296–1302.
Tambe S, Ram S, Rokade R, Tasgaonka R. Seed to wellness: the therapeutic potential of pumpkin seeds. International Journal for Research in Applied Science & Engineering Technology. 2024; 12 (3): 2910–2916. https://doi.org/10.22214/ijraset.2024.59531
Wang Z, Zhao F, Wei P, Chai X, Hou G, Meng Q. Phytochemistry, health benefits, and food appli-cations of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): A comprehensive review. Front. Nutr. 2022; 9: 1–20. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1036295
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 І. В. Страшнова, Ф. П. Ткаченко, Є. І. Чигріна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.