ОПТИМІЗАЦІЯ УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ ACHROMOBACTER SP. 7а – ПРОДУЦЕНТА α-АМІЛАЗИ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.1(29).48014Ключові слова:
α-амілаза, Achromobacter sp., оптимізація, двофакторний експериментАнотація
Мета. Оптимізувати умови культивування продуцента α-амілази Achromobacter sp. 7а для підвищення рівня її біосинтезу. Методи. При вивченні впливу різних джерел карбону і нітрогену на біосинтез α-амілази крохмаль і натрій нітрат у базовому поживному середовищі замінювали на різноманітні вуглеводи і джерела нітрогену у кількості, еквівалентній до загального вмісту карбону (44,4%) і нітрогену (16,5%) у базовому середовищі. Активність α-амілази визначали йодометричним методом, вміст білка – методом Lowry et al. Для виявлення значущих елементів мінерального живлення базового середовища проводили відсіювальний експеримент. Визначення оптимальних концентрацій джерел карбону і нітрогену у поживному середовищі проводили шляхом двофакторного експерименту на чотирьох рівнях. Результати. Встановлено, що найвищий рівень синтезу фермента спостерігається на 3 добу глибинного культивування. Показано, що суміш солоду з крохмалем у співвідношенні 1:9 і натрій нітрат є оптимальними джерелами карбону і нітрогену, відповідно, для максимального біосинтезу фермента. Визначено оптимальні параметри біосинтезу α-амілази: температура 28 °С, вихідне значення рН середовища 6,0, об’єм поживного середовища 100 мл, кількість посівного матеріалу 15% та інтенсивність перемішування 210 об/хв. Висновки. За результатами двофакторного експерименту і підбору оптимальних умов культивування продукція α-амілази Achromobacter sp. 7а була підвищена у 4 рази.
Посилання
Авдіюк К.В. α-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae 80428 і Bacillus subtilis 147: Автореф. дис. … канд. біол. наук. – Київ, 2013. – 24 с.
Авдіюк К.В., Варбанець Л.Д. Мікробні α-амілази: фізико-хімічні властивості, субстратна специфічність та доменна організація // Укр. біохім. журн. – 2013. – 85, № 4. – С. 5–19.
Варбанець Л.Д., Борзова Н.В. Глікозидази мікроорганізмів і методи їх дослідження. – Київ: Наук. думка, 2010. – 440 с.
Нідялкова Н.А., Мацелюх О.В., Варбанець Л.Д. Оптимізація середовища для синтезу фібринолітичної пептидази Bacillus thuringiensis ІМВ В-7324 // Біотехнологія. – 2012. – 5, № 4. – С. 74–81.
Femi-Ola T.O., Olowe B.M. Characterization of alpha amylase from Bacillus subtilis BS5 isolated from Amitermes evuncifer Silvestri // Res. J. Microbiol. – 2011. – 6, N 2. – P. 140–146.
Gangadharan D., Sivaramakrishnan S., Nampoothiri K.M., Sukumaran R.K., Pandey A. Response surface methodology for the optimization of alpha amylase production by Bacillus amyloliquefaciens // Biores. Technol. – 2008. – 99, N 11. – P. 4597–4602.
Goyal N.A., Gupta J.K., Soni S.K. A novel raw starch digesting thermostable α-amylase from Bacillus sp. I-3 and its use in the direct hydrolysis of raw potato starch // Enzym. Microb. Technol. – 2005. – 37, N 7. – P. 723–734.
Liu X.D., Xu Y. A novel raw starch digesting α-amylase from a newly isolated Bacillus sp. YX-1: purification and characterization // Biores. Technol. – 2008. – 99, N 10. – P. 4315–4320.
Mobini-Dehkordi M., Javan F.A. Application of alpha-amylase in biotechnology // J. Biol. Today’s World. – 2012. – 1, N 1. – P. 39–50.
Niu D., Zuo Z., Shi G.-Y., Wang Z.-X. High yield recombinant thermostable α-amylase production using an improved Bacillus licheniformis system // Microb. Сell Fact. – 2009. – 31, N 8. – P. 58–64.
Sundarram A., Murthy T.P.K.. α-Amylase production and applications: a review // J. Appl. Environ. Microbiol. – 2014. – 2, N 4. – P. 166–175.
Vasant Valaparla K. Purification and properties of a thermostable α-amylase by Acremonium sporosulcatum // Int. J. Biotechnol. Biochem. – 2010. – 6, N 1. – P. 25–34.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.