ВПЛИВ АМІНОКИСЛОТ НА ЛІТИЧНУ АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ BA CILLUS AMYLOLIQUEFACIENS SUBS P. PLANTARUM

Автор(и)

  • Л. А. Сафронова Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.1(29).48031

Ключові слова:

B. amyloliquefaciens subsp. plantarum, позаклітинні літичні ферменти, амінокислоти

Анотація

Метою роботи було вивчення літичної активності пробіотичних штамів B. amyloliquefaciens subsp. plantarum і можливості використання амінокислот для її стимуляції. Методи. Об’єктом дослідження були штами бактерій B. amyloliquefaciens subsp. plantarum УКМ B-5139 і УКМ B-5140, які складають основу лікувально-профілактичного препарату ендоспорина. В роботі використовували амінокислоти (DL-) і сухі гідролізатні суміші амінокислот. Активність літичних ферментів бацил визначали турбідиметричним методом і виражали у відсотках зниження оптичної густини суспензії живих клітин тест-культур. Результати. Встановлена можливість інтенсифікації росту і літичної активності досліджуваних штамів бактерій по відношенню до клітин грамнегативних бактерій за допомогою сумішей амінокислот. Однак, більш ефективними були окремі амінокислоти, такі як аргінін, аланін, триптофан, гістидин і фенілаланін, які стимулювали як ріст B. amyloliquefaciens subsp. plantarum, так і синтез ними літичних ферментів. При цьому ступінь руйнування клітинних стінок E. coli збільшився більше ніж на 30–100%, а S.aureus – в 2,3–4 рази. Висновок. Висока літична активність бацил, яка характеризує їх антимікробні властивості, за умови нешкідливості спорових бактерій для теплокровних може бути не менш важливим показником, ніж їх антагоністична активність по відношенню до патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів при відборі штамів для створення пробіотиків.

Посилання

Варбанец Л.Д., Мацелюх Е.В. Пептидазы микроорганизмов и методы их исследования. – Киев: Наукова думка, 2014. – 325 с.

Кудрявцев В.А., Осадчая А.И.,Сафронова Л.А. Аэробы рода Bacillus как источник продуцентов литических ферментов. // Биотехнология. – 2004, № 4. – С. 24–33.

Похиленко В.Д., Перелыгин В.В. Пробиотики на основе спорообразующих бактерий и их безопасность //Химическая и биологическая безопасность. – 2007. – № 2–3. – С. 20–41.

Рязанова Л.П. Действие протеолитических ферментов Bacillus licheniformis и лизомидазы Lysobacter sp.XL1 на клетки Proteus vulgaris и Proteus mirabilis/ Л.П.Рязанова, Л.А.Ледова, Н.В.Цурикова, О.А.Степная, А.П.Синицын, И.С.Кулаев// Прикладная биохимия и микробиология. – 2005. – Т. 41. – № 5. – С. 558–564.

СафроноваЛ.А., Зеленая Л.Б., Клочко В.В., Авдеева Л.В., Рева О.Н., Подгорский В.С. Гено- и фенотипическая характеристика штаммов бацилл-компонентов эндоспорина //Микробиол. журнал. – 2012.– Т. 74. – № 5.– С. 55–66.

Bhaskar N., Sudeepa E.S., Rashmi H.N., Tamil Selvi A. Partial purification and characterization of protease of Bacillus proteolyticus CFR3001 isolated from fish processing waste and its antibacterial activities //Bioresource Technology. – 2007. –V. 98. – № 14. – P. 2758–2764.

Cutting S.M. Bacillus probiotics / Food Microbiology. – 2011. –V. 28. – P. 214–220.

Probiotics and prebiotics – World Gastroenterology Organisation Practice Guideline, 2008 [Электронний ресурс] /Режимдоступу: http://www.worldgastroenterology. org/assets/downloads/en/pdf/guidelines/19_probiotics_prebiotics.pdf].

Sanders M.E. Sporeformers as Human Probiotics: Bacillus,Sporolactobacillus and Brevibacillus/ M.E. Sanders, L. Morelli, T.A. Tompkins //Comprehensive Reviews in Food Scienceand Food Safety.— 2003. – V. 2. – P. 101–110.

Sorokulova I. Preclinical Testing in the Development of Probiotics: Regulatory Perspective with Bacillus Strains as an Example.//Clinical Infectious Diseases. – 2008. – V. 46. – P. 92–95.

Пат. № 76669, А61К 35/74, А61Р 31/00. Біопрепарат для лікування та профілактики кишкових та гнійних інфекцій у тварин / Сафронова Л.А., Осадча А.І., Кудрявцев В.О.; заявник і патентовласник Інститут мікробіології і вірусології НАН України. -№ а200504434; заявл.12.05.2006. – Опубл.15.08.2006, Бюл.№ 8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ