РІСТ І УТВОРЕННЯ КАРОТИНІВ ШТАМАМИ BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS УКМ В-5113 ТА B. SUBTILIS 1.1 В УМОВАХ ГЛИБИННОГО КУЛЬТИВУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.2(30).48073Ключові слова:
каротин, B. amyloliquefaciens, B. subtilis, пігментоутворенняАнотація
Мета. Дослідити динаміку росту та утворення каротинів штамами В. аmyloliquefaciens УКМ В-5113 та В. subtilis 1.1 в умовах глибинного культивування. Методи. Бактерії культивували на синтетичному середовищі та середовищі з мелясою у періодичних умовах. Кількість абсолютно сухої біомаси бактерій (г/л), загальний вміст каротиноїдів (мг/л) встановлювали спектрофотометрично за довжини хвилі 540 та 440 нм, відповідно. Екстракцію пігментів проводили з використанням суміші хлороформу та метанолу (2:1). Результати. Максимальні концентрації бактеріальних клітин штамів B. subtilis 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 за культивування на середовищі з мелясою становили 3,6±0,2×1010 та 4,5±0,3×1010 КУО/мл, відповідно, що у 10 разів перевищувало значення, отримані на синтетичному середовищі. Вихід біомаси у штаму B.subtilis 1.1 на напівсинтетичному середовищі становив 4,5 г/л, а на синтетичному – 1,7 г/л; у штаму B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 – 5,0 г/л та 2 г/л, відповідно. Загальний вміст каротиноїдів штаму B. subtilis 1.1 на розробленому середовищі складав 965 мг/л, на синтетичному – 197 мг/л; для штаму B. amyloliquefaciens УКМ В-5113–1356 мг/л та 173 мг/л, відповідно. Висновки. Для отримання високої кількості біомаси і каротиноїдних пігментів досліджених штамів бактерій необхідно використовувати напівсинтетичне середовище з мелясою. Кількість життєздатних клітин штамів B. subtilis 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 за культивування бактерій на такому середовищі була більшою ніж на синтетичному у 10 разів, накопичена біомаса – у 3 та 2,5 рази, загальний вміст каротиноїдів – у 5 та 8 разів, відповідно.
Посилання
Голембіовська С.Л., Мацелюх Б.П. Продукування каротину і лікопіну мутантами Streptomyces globisporus 1912. // Мікробіол. журн. – 2008. – 70, № 4. – С. 45–50.
Лакин Г.Ф. Биометрия. – М.: Высшая школа, 1990. – 350 с.
Нечипуренко О.О. Природа та фізико-хімічні властивості каротиноїдних пігментів штамів Bacillus sp. 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113. // ХІ Український біохімічний конгрес (6–10 жовтня 2014 року, Київ) : тез. доп. – Київ, 2014. – С. 34.
Нечипуренко О.О. Пробіотичні властивості каротинсинтезувальних штамів Bacillus sp. 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 // XIII З’їзд Товариства Мікробіологів України ім. С.М. Виноградського (1–6 жовтня 2013 р., Ялта) : тез. доп. – Ялта, 2013. – С. 499.
Перт С. Дж. Основы культивирования микроорганизмов и клеток. – М.: Мир, 1978. – 116 с.
Похиленко В.Д., Перелыгин В.В. Пробиотики на основе спорообразующих бактерий и их безопасность // Химическая и биологическая безопасность. – 2007. – № 2. – С. 20–41.
Царенко И.Ю., Рой А.А., Кудриш И.К. Оптимизация питательной среды для культивирования Bacillus subtilis ИМВ В-7023 // Мікробіологічний журнал. – 2011. – Т. 73, № 2. – С. 13–19.
Banna A.A., Razek A.M., Mahdy A.R. Some factors affecting the production of carotenoids by Rhodotorula glutinis var. glutinis // Food and Nutrition Sciences. – 2012. – Vol. 3. – P. 64–71.
Carvalho A.L, Corrêa F.H., Mariano R.R. Growth, sporulation and production of bioactive compounds by Bacillus subtilis R14 // Brazilian archives of biology and technology. – 2010. – Vol. 53 – P. 643–652.
Errington J. Regulation of endospors formation in Bacillus subtilis // Nature reiews. Microbiology. – 2003. – Vol. 1. – P. 117–126.
Khaneja R., Perez-Fons L., Fakhry S. Carotenoids found in Bacillus // Journal of Applied Microbiology. – 2010. – № 108. – Р. 1889–1902.
Mormak D.A., Casida L.E. Study of Bacillus subtilis endospores in soil by use of a modified endospore stain // Applied and environmental microbiology. – 1985. – Vol. 49, № 6. – P. 1356–1360.
Perez-Fons L., Steiger S., Khaneja R. Identification and the developmental formation of carotenoid pigments in the yellow/orange Bacillus spore-formers // Biochemica et Biophysica Acta. – 2011. – Vol. 1811. – P. 177–185.
Sibtain A., Fayyaz A., Saeed H. Production of microbial biomass protein by sequential culture fermentation of Arachniotus sp., and Candida utilis // Pak. J. Bot. – 2010. – Vol. 42. – P. 1225–1234.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.