ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИРОДИ АНТАГОНІСТИЧНОЇ ДІЇ ШТАМІВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ЩОДО УМОВНО-ПАТОГЕННИХ ТА ФІТОПАТОГЕННИХ МІКРООРГАНІЗМІВ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.2(30).48074Ключові слова:
Lactobacillus plantarum, антагоністична активність, пероксид водню, умовно патогенні і фітопатогенні мікроорганізмиАнотація
Мета. Вивчити природу антагоністичної дії штамів L. plantarum, що були виділені з ферментованих продуктів, дослідити їх здатність до продукції перексиду водню, а також залежність спектру антагоністичної активності щодо умовно патогенних та фітопатогенних мікроорганізмів від наявності в поживному середовищі глюкози та твін-80. Методи. Продукцію перекису водню штамами plantarum вивчали на середовищі, що містить перок сидазу хрону та тетраметилбензидин. Антагоністичну активність визначали методом відстроченого антагонізму, використовуючи середовища: традиційне MRS, MRS без глюкози, MRS без твін-80. Результати. З 109-ти використаних штамів, лише три (2,75%) продукували пероксид водню. Більшість штамів L. plantarum (53–68%) зберігали антагоністичну активність щодо 14-ти із 17-ти використаних тест-культур на середовищі MRS без глюкози. Відсутність глюкози у середовищі майже не впливала на антагоністичну активність штамів L щодо Shigella flexneri Staphylococcus Candida albicans, пригнічувальну дію зберігали близько 75% штамів. Найбільш залежною від наявності твін-80 виявилася активність до Clavibacter michiganensis, найменш залежною – до Pseudomonas aeruginosa (активність зберігали 26% і 92% штамів, відповідно). Пригнічувальну дію зберігали 67–88% штамів L. plantarum щодо решти тест-культур на середовищі без твін-80. Висновки. Молочна кислота та пероксид водню не є основними чинниками антагоністичної дії більшості досліджених штамів L. plantarum. Залежність спектру антагоністичної дії від наявності глюкози чи твіну-80 у середовищі культивування може свідчити про синтез бактеріоциноподібних речовин як з широким, так і з вузьким спектром дії. Спектр антагоністичної активності є штамоспецифічним і різниться щодо умовно-патогенних та фітопатопатогенних мікроорганізмів.
Посилання
Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіологічний журнал . – 2014. – 76, № 3. – С. 24–30.
Aymerich T., Artigas M. G., Garriga M., Monfort J. M., Hugas M. Effect of sausage ingredients and additives on the production of enterocins A and B by Enterococcus faecium CTC492. Optimization of in vitro production and anti-listerial effect in dry fermented sausages // J. Appl. Microbiol. – 2000. – 88. – P. 686–694.
De Man J.D., Rogosa M., Sharpe M.E. Medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – 23. – P. 130–135.
Fontaine E.A., Taylor-Robinson D. Comparison of quantitative and qualitative methods of detecting hydrogen peroxide produced by human vaginal strains of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1990. – 69 (3). – P. 326–331.
Gayathri A., Gayathri D. Antagonistic potential of Lactobacillus spp against enteropathogenic bacteria: purification and characterization of their bacteriocins // Advance J. Food Sci Technol. – 2012. – 4 (5). – P. 265–269.
Keren T., Yarmus M., Halevy G., Shapira R. Immunodetection of the bacteriocin lacticin RM: analysis of the influence of temperature and Tween 80 on its expression and activity // Appl. Environ. Microbiol. – 2004. – 70(4). – P. 2098–2104.
Lavilla-Lerma L., Pérez-Pulido R., Martínez-Bueno M., Maqueda M., Valdivia E. Characterization of functional, safety, and gut survival related characteristics of Lactobacillus strains isolated from farmhouse goat’s milk cheeses // Int. J. Food Microbiol. – 2013. – 163. – P. 136–145.
Martín R., Soberón N., Vaneechoutte M., Flórez A.B., Vázquez F., Suárez J.E. Characterization of indigenous vaginal lactobacilli from healthy women as probiotic candidates // Int. Microbiol. – 2008. – 11. – P. 261–266.
Matsusaki H.N., Endo K., Ishizaki S.A. Lantibiotic nisin Z fermentative production by Lactococcus lactis 10-1:relationship between production of the lantibiotic and lactate and cell growth // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 1996. – 45. – P. 36–40.
Pakdeeto A., Naranong N., Tanasupowat S. Diacetyl of lactic acid bacteria from milk and fermented foods in Thailand // J. Gen. Appl. Microbiol. – 2003. – 49. – P. 301–307.
Rajaram G., Manivasagan P., Thilagavathi B., Saravanakumar A. Purification and characterization of a bacteriocin produced by Lactobacillus lactis isolated from marine environment // Adv. J. Food Sci. Technol. – 2010. – 2. – P. 138–144.
Todorov S.D., van Reenen C.A., and Dicks L.M.T. Optimization of bacteriocin production by Lactobacillus plantarum ST13BR, a strain isolated from barley beer // J. Gen. Appl. Microbiol. – 2004. – 50. – P. 149–157.
Tras R., Banaras L., Montesinos E., Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi // Int. Microbiol. – 2008. – 11. – P. 231–236.
Trinetta V., Rollini M., Manzoni M. Development of a low cost culture medium for sakacin A production by L. sakei // Process Biochem. – 2008. – 43. – P. 1275–1280.
Yang R., Johnson M.C., Ray B. Novel method to extract large amounts of bacteriocins from lactic acid bacteria // Appl. Environ. Microbiol. – 1992. – 58. – P. 3355–3359.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.