ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИРОДИ АНТАГОНІСТИЧНОЇ ДІЇ ШТАМІВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ЩОДО УМОВНО-ПАТОГЕННИХ ТА ФІТОПАТОГЕННИХ МІКРООРГАНІЗМІВ

І. Л. Гармашева, О. М. Василюк, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко

Анотація


Мета. Вивчити природу антагоністичної дії штамів L. plantarum, що були виділені з ферментованих продуктів, дослідити їх здатність до продукції перексиду водню, а також залежність спектру антагоністичної активності щодо умовно патогенних та фітопатогенних мікроорганізмів від наявності в поживному середовищі глюкози та твін-80. Методи. Продукцію перекису водню штамами plantarum вивчали на середовищі, що містить перок сидазу хрону та тетраметилбензидин. Антагоністичну активність визначали методом відстроченого антагонізму, використовуючи середовища: традиційне MRS, MRS без глюкози, MRS без твін-80. Результати. З 109-ти використаних штамів, лише три (2,75%) продукували пероксид водню. Більшість штамів L. plantarum (53–68%) зберігали антагоністичну активність щодо 14-ти із 17-ти використаних тест-культур на середовищі MRS без глюкози. Відсутність глюкози у середовищі майже не впливала на антагоністичну активність штамів L щодо Shigella flexneri Staphylococcus Candida albicans, пригнічувальну дію зберігали близько 75% штамів. Найбільш залежною від наявності твін-80 виявилася активність до Clavibacter michiganensis, найменш залежною – до Pseudomonas aeruginosa (активність зберігали 26% і 92% штамів, відповідно). Пригнічувальну дію зберігали 67–88% штамів L. plantarum щодо решти тест-культур на середовищі без твін-80. Висновки. Молочна кислота та пероксид водню не є основними чинниками антагоністичної дії більшості досліджених штамів L. plantarum. Залежність спектру антагоністичної дії від наявності глюкози чи твіну-80 у середовищі культивування може свідчити про синтез бактеріоциноподібних речовин як з широким, так і з вузьким спектром дії. Спектр антагоністичної активності є штамоспецифічним і різниться щодо умовно-патогенних та фітопатопатогенних мікроорганізмів.


Ключові слова


Lactobacillus plantarum; антагоністична активність; пероксид водню; умовно патогенні і фітопатогенні мікроорганізми

Повний текст:

PDF

Посилання


Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіологічний журнал . – 2014. – 76, № 3. – С. 24–30.

Aymerich T., Artigas M. G., Garriga M., Monfort J. M., Hugas M. Effect of sausage ingredients and additives on the production of enterocins A and B by Enterococcus faecium CTC492. Optimization of in vitro production and anti-listerial effect in dry fermented sausages // J. Appl. Microbiol. – 2000. – 88. – P. 686–694.

De Man J.D., Rogosa M., Sharpe M.E. Medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – 23. – P. 130–135.

Fontaine E.A., Taylor-Robinson D. Comparison of quantitative and qualitative methods of detecting hydrogen peroxide produced by human vaginal strains of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1990. – 69 (3). – P. 326–331.

Gayathri A., Gayathri D. Antagonistic potential of Lactobacillus spp against enteropathogenic bacteria: purification and characterization of their bacteriocins // Advance J. Food Sci Technol. – 2012. – 4 (5). – P. 265–269.

Keren T., Yarmus M., Halevy G., Shapira R. Immunodetection of the bacteriocin lacticin RM: analysis of the influence of temperature and Tween 80 on its expression and activity // Appl. Environ. Microbiol. – 2004. – 70(4). – P. 2098–2104.

Lavilla-Lerma L., Pérez-Pulido R., Martínez-Bueno M., Maqueda M., Valdivia E. Characterization of functional, safety, and gut survival related characteristics of Lactobacillus strains isolated from farmhouse goat’s milk cheeses // Int. J. Food Microbiol. – 2013. – 163. – P. 136–145.

Martín R., Soberón N., Vaneechoutte M., Flórez A.B., Vázquez F., Suárez J.E. Characterization of indigenous vaginal lactobacilli from healthy women as probiotic candidates // Int. Microbiol. – 2008. – 11. – P. 261–266.

Matsusaki H.N., Endo K., Ishizaki S.A. Lantibiotic nisin Z fermentative production by Lactococcus lactis 10-1:relationship between production of the lantibiotic and lactate and cell growth // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 1996. – 45. – P. 36–40.

Pakdeeto A., Naranong N., Tanasupowat S. Diacetyl of lactic acid bacteria from milk and fermented foods in Thailand // J. Gen. Appl. Microbiol. – 2003. – 49. – P. 301–307.

Rajaram G., Manivasagan P., Thilagavathi B., Saravanakumar A. Purification and characterization of a bacteriocin produced by Lactobacillus lactis isolated from marine environment // Adv. J. Food Sci. Technol. – 2010. – 2. – P. 138–144.

Todorov S.D., van Reenen C.A., and Dicks L.M.T. Optimization of bacteriocin production by Lactobacillus plantarum ST13BR, a strain isolated from barley beer // J. Gen. Appl. Microbiol. – 2004. – 50. – P. 149–157.

Tras R., Banaras L., Montesinos E., Badosa E. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi // Int. Microbiol. – 2008. – 11. – P. 231–236.

Trinetta V., Rollini M., Manzoni M. Development of a low cost culture medium for sakacin A production by L. sakei // Process Biochem. – 2008. – 43. – P. 1275–1280.

Yang R., Johnson M.C., Ray B. Novel method to extract large amounts of bacteriocins from lactic acid bacteria // Appl. Environ. Microbiol. – 1992. – 58. – P. 3355–3359.


Пристатейна бібліографія ГОСТ






DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.2(30).48074

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)