ВПЛИВ ЕФІРНИХ ОЛІЙ ANIBA ROSAEODORA, LAURUS NOBILIS, SYZYGIUM AROMATICUM, MENTHA PIPERITA ТА LAVANDULA ANGUSTIFOLIA НА РІСТ МІКРОМІЦЕТІВ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.1(25).48197Ключові слова:
ефірні олії, антимікробна активність, мікроміцетиАнотація
Мета: дослідити вплив ефірних олій (ЕО) трояндового дерева Aniba rosaeodora Ducke, лавра Laurus nobilis L, гвоздики Syzygium aromaticum (L.) Merr. &L.M. Perry, м’яти Mentha piperita L. та лаванди Lavandula angustifolia Mill. на ріст міцелію та проростання спор Alternaria alternata (Fr.) Kiessl, Aspergillus ochraceus G. Wilh. and Penicillium chrysogenum Thom. Методи: гриби виділені з інфікованого насіння моркви, зіпсованої плодоовочевої продукції (томати), закладеної на зберігання, та колосся пшениці. У дослідженнях застосовували метод серійних розведень у щільному поживному середовищі та модифікований метод паперових дисків. Результати: ЕО трояндового дерева, лавра та гвоздики справляли сильний дозозалежний гальмівний вплив на ріст міцелію тестованих грибів. Міцелій грибів був більш чутливим до фунгістатичної дії ЕО, ніж їх спори. ЕО трояндового дерева у концентрації 1,5 мкг/мл спричиняла довготривале повне інгібування росту міцелію та проростання спор усіх тестованих грибів. Висновок: отримані результати свідчать на користь можливості застосування ЕО Aniba rosaeodora, а також ЕО Laurus nobilis та Syzygium aromaticum як природного засобу захисту продуктів харчування від зараження цвільовими грибами.
Посилання
Antunes M.D., Gago C.M., Cavaco A.M., Miguel M.G. Edible coatings enriched with essential oils and their compounds for fresh and fresh-cut fruit // Recent Pat. Food Nutr. Agric. – 2012. – 4(2). – P. 114–122.
Ayala-Zavala J.F., González-Aguilar G.A., del-Toro-Sánchez L. Enhancing safety and aroma appealing of fresh-cut fruits and vegetables using the antimicrobial and aromatic power of essential oils // J. Food Sci. – 2009. –74(7). – Р. 84–91.
Behnam S., Farzaneh M., Ahmadzadeh M., Tehrani A.S. Composition and antifungal activity of essential oils of Mentha piperita and Lavendula angustifolia on post-harvest phytopathogens // Commun. Agric. Appl. Biol. Sci. – 2006. – 71(3 Pt B). – Р. 1321–1326.
Guynot M.E., Ramos A.J., Setó L., Purroy P., Sanchis V., Marín S. Antifungal activity of volatile compounds generated by essential oils against fungi commonly causing deterioration of bakery products // J. Appl. Microbiol. – 2003. – 94, №5. – Р. 893–899.
Hyldgaard M., Mygind T., Meyer R.L. Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix components // Front. Microbiol. – 2012. – 3, № 12. – doi: 10.3389/fmicb.
Inouye S., Uchida K., Maruyama N., Yamaguchi H., Abe S. A Novel Method to Estimate the Contribution of the Vapor Activity of Essential Oils in Agar Diffusion Assay // Jpn. J. Med. Mycol. – 2006. – 47, № 2. – P. 91–98.
Marinelli Е, Orzali L., Lotti Е., Riccioni L. Activity of Some Essential Oils against Pathogenic Seed Borne Fungi on Legumes // Asian J. Plant Pathol. – 2012. – № 6. – Р. 66–74.
Palou L., Smilanick J.L., Crisosto C.H. Evaluation of food additives as alternative or complementary chemicals to conventional fungicides for the control of major postharvest diseases of stone fruit // J. Food. Prot. – 2009. –72, № 5. – P. 1037–1046.
Reichling J., Schnitzler P., Suschke U., Saller R. Essential oils of aromatic plants with antibacterial, antifungal, antiviral, and cytotoxic properties- an overview // Forsch. Komplementmed. – 2009. – 16, № 2. – P. 79–90.
Reuveni M., Prusky D. Improved control of moldy-core decay (Alternaria alternata) in Red Delicious apple fruit by mixtures of DMI fungicides and captan // Eur. J. Plant Pahtol. – 2007. – 118 (4). – P. 349–357.
Sampaio Lde. F., Maia J.G., de Parijós A.M., de Souza R.Z., Barata L.E.Linalool from rosewood (Aniba rosaeodora Ducke) oil inhibits adenylate cyclase inthe retina, contributing to understanding its biological activity // Phytother. Res. –2012. – 26, № 1. – P. 73–77.
Sessou P., Farougou S., Ahounou S., Hounnankpon Y., Azokpota P., YoussaoI., Sohounhloue D. Comparative study of antifungal activities of six selected essentialoils against fungal isolates from cheese wagashi in Benin // Pak J Biol Sci. – 2013. –16(23). – P. 1751–1757.
Sienkiewicz M., Kowalczyk E., Wasiela M. Recent patents regarding essentialoils and the significance of their constituents in human health and treatment // RecentPat. Antiinfect. Drug Discov. – 2012. – 7(2). – P. 133–140.
Sinclair JB., Dhingra OD. Basic Plant Pathology Methods, 2nd Edition. –Boca Raton; Florida: CRC-Press, 1995. – 448 p.
Tyagi A. K., Malik A. Liquid and vapour-phase antifungal activities of selected essential oils against candida albicans: microscopic observations andchemical characterization of cymbopogon citratus // BMC Complement Altern. Med. –2010. – 10; 10: 65.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.