ВПЛИВ ЕФІРНИХ ОЛІЙ ANIBA ROSAEODORA, LAURUS NOBILIS, SYZYGIUM AROMATICUM, MENTHA PIPERITA ТА LAVANDULA ANGUSTIFOLIA НА РІСТ МІКРОМІЦЕТІВ

П. П. Зелена, Ю. M. Юмина, I. В. Домбровська, І. М. Малиновська, В. В. Шепелевич, Л. М. Гриценко, Н. В. Яворська, В. К. Позур, Л. М. Сківка

Анотація


Мета: дослідити вплив ефірних олій (ЕО) трояндового дерева Aniba rosaeodora Ducke, лавра Laurus nobilis L, гвоздики Syzygium aromaticum (L.) Merr. &L.M. Perry, м’яти Mentha piperita L. та лаванди Lavandula angustifolia Mill. на ріст міцелію та проростання спор Alternaria alternata (Fr.) Kiessl, Aspergillus ochraceus G. Wilh. and Penicillium chrysogenum Thom. Методи: гриби виділені з інфікованого насіння моркви, зіпсованої плодоовочевої продукції (томати), закладеної на зберігання, та колосся пшениці. У дослідженнях застосовували метод серійних розведень у щільному поживному середовищі та модифікований метод паперових дисків. Результати: ЕО трояндового дерева, лавра та гвоздики справляли сильний дозозалежний гальмівний вплив на ріст міцелію тестованих грибів. Міцелій грибів був більш чутливим до фунгістатичної дії ЕО, ніж їх спори. ЕО трояндового дерева у концентрації 1,5 мкг/мл спричиняла довготривале повне інгібування росту міцелію та проростання спор усіх тестованих грибів. Висновок: отримані результати свідчать на користь можливості застосування ЕО Aniba rosaeodora, а також ЕО Laurus nobilis та Syzygium aromaticum як природного засобу захисту продуктів харчування від зараження цвільовими грибами.


Ключові слова


ефірні олії; антимікробна активність; мікроміцети

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Antunes M.D., Gago C.M., Cavaco A.M., Miguel M.G. Edible coatings enriched with essential oils and their compounds for fresh and fresh-cut fruit // Recent Pat. Food Nutr. Agric. – 2012. – 4(2). – P. 114–122. 2. Ayala-Zavala J.F., González-Aguilar G.A., del-Toro-Sánchez L. Enhancing safety and aroma appealing of fresh-cut fruits and vegetables using the antimicrobial and aromatic power of essential oils // J. Food Sci. – 2009. –74(7). – Р. 84–91. 3. Behnam S., Farzaneh M., Ahmadzadeh M., Tehrani A.S. Composition and antifungal activity of essential oils of Mentha piperita and Lavendula angustifolia on post-harvest phytopathogens // Commun. Agric. Appl. Biol. Sci. – 2006. – 71(3 Pt B). – Р. 1321–1326. 4. Guynot M.E., Ramos A.J., Setó L., Purroy P., Sanchis V., Marín S. Antifungal activity of volatile compounds generated by essential oils against fungi commonly causing deterioration of bakery products // J. Appl. Microbiol. – 2003. – 94, №5. – Р. 893–899. 5. Hyldgaard M., Mygind T., Meyer R.L. Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix components // Front. Microbiol. – 2012. – 3, № 12. – doi: 10.3389/fmicb. 6. Inouye S., Uchida K., Maruyama N., Yamaguchi H., Abe S. A Novel Method to Estimate the Contribution of the Vapor Activity of Essential Oils in Agar Diffusion Assay // Jpn. J. Med. Mycol. – 2006. – 47, № 2. – P. 91–98. 7. Marinelli Е, Orzali L., Lotti Е., Riccioni L. Activity of Some Essential Oils against Pathogenic Seed Borne Fungi on Legumes // Asian J. Plant Pathol. – 2012. – № 6. – Р. 66–74. 8. Palou L., Smilanick J.L., Crisosto C.H. Evaluation of food additives as alternative or complementary chemicals to conventional fungicides for the control of major postharvest diseases of stone fruit // J. Food. Prot. – 2009. –72, № 5. – P. 1037–1046. 9. Reichling J., Schnitzler P., Suschke U., Saller R. Essential oils of aromatic plants with antibacterial, antifungal, antiviral, and cytotoxic properties- an overview // Forsch. Komplementmed. – 2009. – 16, № 2. – P. 79–90. 10. Reuveni M., Prusky D. Improved control of moldy-core decay (Alternaria alternata) in Red Delicious apple fruit by mixtures of DMI fungicides and captan // Eur. J. Plant Pahtol. – 2007. – 118 (4). – P. 349–357. 11. Sampaio Lde. F., Maia J.G., de Parijós A.M., de Souza R.Z., Barata L.E.Linalool from rosewood (Aniba rosaeodora Ducke) oil inhibits adenylate cyclase inthe retina, contributing to understanding its biological activity // Phytother. Res. –2012. – 26, № 1. – P. 73–77. 12. Sessou P., Farougou S., Ahounou S., Hounnankpon Y., Azokpota P., YoussaoI., Sohounhloue D. Comparative study of antifungal activities of six selected essentialoils against fungal isolates from cheese wagashi in Benin // Pak J Biol Sci. – 2013. –16(23). – P. 1751–1757. 13. Sienkiewicz M., Kowalczyk E., Wasiela M. Recent patents regarding essentialoils and the significance of their constituents in human health and treatment // RecentPat. Antiinfect. Drug Discov. – 2012. – 7(2). – P. 133–140. 14. Sinclair JB., Dhingra OD. Basic Plant Pathology Methods, 2nd Edition. –Boca Raton; Florida: CRC-Press, 1995. – 448 p. 15. Tyagi A. K., Malik A. Liquid and vapour-phase antifungal activities of selected essential oils against candida albicans: microscopic observations andchemical characterization of cymbopogon citratus // BMC Complement Altern. Med. –2010. – 10; 10: 65.


Пристатейна бібліографія ГОСТ






DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.1(25).48197

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)