ОПТИМІЗАЦІЯ УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS 55 В СЕРЕДОВИЩІ З СЕЛЕНІТОМ НАТРІЮ

Автор(и)

  • K. С. Oгірчук Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • Н. K. Koваленкo Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • O. A. Полтавська Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.2(26).48257

Ключові слова:

Lactobacillus acidophilus, селеніт натрію, оптимізація

Анотація

Мета. Оптимізація умов культивування пробіотичного штаму Lactobacillus acidophilus 55 в середовищі з селенітом натрію. Методи. Вивчення впливу селеніту натрію, кількості інокулюму, що вноситься і часу культивування на концентрацію життєздатних клітин L. acidophilus 55 здійснювали з застосуванням трьохрівневого факторного експерименту за планом Бокса-Бенкена (BBD). Результати. Встановлено, що кількість інокуляту є фактором, який виявляв найбільший вплив на концентрацію життєздатних клітин. Оптимальними умовами для отримання максимальної концентрації життєздатних клітин за присутності іонів селену були: вміст селеніту натрію в середовищі 8,3%, кількість інокулюму, що вноситься 5,3% та час культивування 18 годин. Висновки. При культивуванні L. acidophilus 55 в оптимізованих умовах, максимальна концентрація життєздатних клітин становила 2,5×108 КОЕ/мл.

Посилання

Alzate A., Fernandez-Fernandez A., Perez-Conde M. C., Gutierrez A. M. et al. Comparison of biotransformation of inorganic selenium by Lactobacillus and Saccharomyces in lactic fermentation process of yogurt and kefir // J. Agric. Food Chem. – 2008. – 56. – Р. 8728–8736.

Andreoni V., Moro Luischi M., Cavalca L., Erba D., Iappellano S. Selenite tolerance and accumulation in the Lactobacillus species // Ann. Microbiol. – 2000. – 50. – P. 77–88.

Biminger M., Pilawa S., Flohe L. Trends in selenium biochemistry // Nat. Prod. Rep. – 2002. – 19. – P. 693–718.

Calomme M.R., Van den Branden K., Vanden Berghe D.A. Selenium and Lactobacillus species // J. Appl. Bacteriol. – 1995. – 79. – P. 331–340.

Calomme M.R., Van den Branden K., Vanden Berghe D.A. Seleno-lactobacillus: An organic selenium source // Biol. Trace Element Res. – 1995. – 47. – P. 379–384.

Carvalho K.M., Gallardo-Williams M.T., Benson R.F., Martin D.F. Effects of selenium supplementation on four agricultural crops // J. Agric. Food Chem. – 2003. – 51. – P. 704–709.

Ebert R., Jakob F. Selenium deficiency as a putative risk factor for osteoporosis // International Congress Series 1297. – 2007. – P. 158–164.

Fisinin V.I., Papazyan T.T., Surai P.E. Producing selenium-enriched eggs and meat to improve the selenium status of the general population // Crit. Rev. Biotechnol. – 2009. – 29. – P. 18–28.

Lintschinger J., Fuchs N., Moser J., Kuehnelt D., Goessler W. Seleniumenriched sprouts. A raw material for fortified cereal-based diets // J. Agric. Food Chem. – 2000. – 48. – P. 5362–5368.

Palaniraj R., Nagarajan P. Statistical Analysis of Experimental Variables for the Production of Lactic acid using Lactobacillus casei from Waste Potato Starch by Box-Behnken Design // Int. J. Chem. Tech. Res. – 2012. – 4, № 3. – P. 1049–1064.

Schrauzer G.N. Anticarcinogenic effects of selenium // Cellular and Molecular Life Sciences. – 2000. – 57. – P. 1864–1873.

Suhajda A., Hegoczki J., Janzso B., Pais I., Vereczkey G. Preparation of selenium yeasts I. Preparation of seleniumenriched Saccharomyces cerevisiae // J. Trace Elem. Med. Biol. – 2000. – 14. – P. 43-47.

Turakainen M., Hartikainen H., Seppanen M.M. Effects of selenium treatments on potato (Solanum tuberosum L.) growth and concentrations of soluble sugars and starch // J. Agric. Food Chem. – 2004. – 52. – P. 5378–5382.

Xia S.K., Chen L., Liang J.Q. Enriched Selenium and Its Effects on Growth and Biochemical Composition in Lactobacillus bulgaricus // J. Agric. Food Chem. – 2007. – 55. – P. 2413–2417.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ