БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛАКТОБАКТЕРІЙ ─ ПРЕДСТАВНИКІВ РЕЗИДЕНТНОЇ МІКРОБІОТИ ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.2(26).48258Ключові слова:
Lactobacillus plantarum, антагоністична активність, молочна кислота, глива звичайна, ферментуванняАнотація
Метою дослідження було виділення штамів лактобактерій зі свіжих та самоквасних плодових тіл гливи звичайної Pleurotus ostreatus та вивчення їхніх біологічних і біотехнологічних властивостей. Методи. Об′єктом дослідження були 50 штамів лактобактерій, виділених зі свіжих і самоквасних плодових тіл грибів глива звичайна Pleurotus ostreatus. Родову та видову належність лактобактерій встановлювали за морфолого-культуральними, фізіолого-біохімічними властивостями, та підтверджували методом ПЦР з використанням праймерів до ділянок 16S РНК та recA. Ступінь кислотоутворення штамів лактобацил досліджували за інкубації у знежиреному молоці упродовж 1, 15 та 24 годин, граничну кислотність − за інкубації упродовж тижня, молочну кислоту − титрометричним методом. Антагоністичну активність лактобактерій визначали методом агарових блоків. Результати. Встановлено, що молочнокислі бактерії входять складу мікробіоти плодових тіл гриба Pleurotus ostreatus. Ізольовані із свіжих та ферментованих грибів 8 штамів лактобактерій за морфологічними, культуральними та фізіолого-біохімічними ознаками віднесено до виду Lactobacillus plantarum, що підтверджено методом ПЛР. Досліджувані штами лактобацил за 15 год. продукують від 0,5 ± 0,1 до 1,4 ± 0,2% молочної кислоти, а гранична кислотність складає 144−300 0Т. Висновок. Штам Lactobacillus plantarum ONU315, ізольований з плодових тіл гливи звичайної є активним кислотоутворювачем з антагоністичною активністю високого та середнього ступенів щодо умовно патогенних бактерій, бактерій представників мікробіоти гливи, не проявляє антагонізму до молочнокислих бактерій інших видів.
Посилання
ГОСТ 8764-73. Консервы молочные. Методы испытаний. − М.: Изд-во стандартов, 1983. − 31с.
Донцова Т.А., Швець Г.В., Іваниця В.О. Антагоністичні властивості бактерій роду Lactobacillus // Вісник Одеського держ. ун-ту. − О., 2000. − Т. 5. − 1. − С. 146–150.
Дышкантюк О. В. Биотехнология получения молочной кислоты и ее солей на основе продуктов вторичной переработки зерна: Автореф. дис. канд. техн. наук 03. 00. 20. − О, 2000. – 185 с.
Крайнюк Л.Н., Мячикова Н.И. Технология переработки культивируемых грибов вешенка обыкновенная в кулинарную продукцию длительного хранения // Материалы ІІ Международной конференции «Методологические основы познания биологических особенностей грибов − продуцентов физиологически активных соединений и пищевых продуктов». − Д., 2002. – 205 с.
Матюхина З.П., Королькова Э.П. Квашеные (соленые) овощи и грибы // Товароведение пищевых продуктов. − М., 2000. − С. 91–94.
Червинец Ю. В. Бактериоциногенные высокоантагонистические штаммы лактобацилл // ЖМЭИ. − 2006. − № 7. − С. 78–82.
Aguilar A. Biotechnology of lactic acid bacteria: An European perspective // Food Biotechnology − 1991. − Р. 323–330.
Axelsson L.T. Lactic acid bacteria: classification and physiology // In S. Salminen and A. Von Wright, Lactic acid bacteria. Marcel Dekker, Inc., New York, 1993. − 21 р.
Basiul O.V. Pleurotus ostreatus residential microbiota and its role in mushrooms fermentation / Сборник тезисов Международная виртуальная интернет-конференция «Биотехнология. Взгляд в будущее». − Казань, 2012. − C. 306–310.
Dubernet S., Desmasures N., Gueguen M. A PCR-based method for identification of lactobacilli at the genus level // FEMS Microbiology Letters. − 2002. −10. − № 214 (2). − Р. 271–275.
Kruger C., Hu Y., Pan Q. Single chain producing lactobacilli: a new tool for in situ delivery of passive immunity //Nature Biotechnology − 2002. − 20. − Р. 702–706.
Torriani Sandra, Felis Giovanna E., Franco Dellaglio. Differentiation of Lactobacillus plantarum, L. pentosus, and L. paraplantarum by recA Gene Sequence Analysis and Multiplex PCR Assay with recA Gene-Derived Primers // Applied and Environmental Microbiology. − 2001. − 67. − № 8 − Р. 3450–3454.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.