ПРО БІОТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ШТАМІВ LACTOBACILLUS PLANTARUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТІВ

Автор(и)

  • О. М. Василюк Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • І. Л. Гармашева Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • Н. К. Коваленко Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.3(27).48288

Ключові слова:

Пробіотичні властивості, Lactobacillus рlantarum, ферментовані продукти

Анотація

Мета. Вивчити пробіотичні властивості штамів Lactobacillus рlantarum, ізольованих з національних ферментованих продуктів рослинного та тваринного походження, відібраних з різних регіонів України. Методи. Здатність штамів L. plantarum до адгезії вивчали на клітинах букального епітелію людини. На пластикових планшетах досліджували здатність лактобацил до плівкоутворення. Досліджували виживання L. plantarum в умовах шлунково-кишкового тракту: стійкість до лізоциму, шлункового соку та солей жовчних кислот. Результати. Штами L. рlantarum мали широкий спектр антагоністичної дії щодо використаних умовно патогенних мікроорганізмів та виявились чутливими до клінічно важливих антибіотиків. Індекс адгезивності лактобацил коливався в межах від 3,63±0,38 до 30,11±1,47 та не залежав від джерела виділення. Більшість досліджуваних штамів (79%) мали середню здатність до формування біоплівки. Шлунковий сік виявився одним з найагресивніших чинників шлунково-кишкового тракту, при його дії ріст мали 42% штамів. Встановлено, що L. рlantarum стійкій до лізоциму та 0,3% солей жовчних кислот. Висновки. Досліджено та проаналізовано пробіотичні властивості 24 штамів L. plantarum. Відібрано два штами L. plantarum 1047к та L. plantarum 691т, які можуть бути перспективними для використання у складі пероральних пробіотичних препаратів.

Посилання

Брилис В.К., Брилене Т.А., Ленцнер А.А. Методика изучения адгезивного процесса микроорганизмов // Лаб. дело. – 1986. – № 4. – С. 210–212.

Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіол. журн. – 2014 – 76, № 3 – С. 24–30.

Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л., Олещенко Л.Т. Виділення та ідентифікація бактерій роду Lactobacillus з ферментованих продуктів різних регіонів України // Мікробіол. журн. – 2014 – 76, № 3 – С. 2–10.

Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Фізіолого-біохімічні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіол. журн. – 2014 – 76, № 5 – С. 2–8.

Доронин А.Ф., Шендеров Б.А. Функциональное питание. – М.: Грантъ, 2002. – 296 с.

Червинець В.М., Червинець Ю.В., Самоукина Е.С., Гаврилова О.А. Формирование биопленок антагонистическими штаммами лактобацилл полости рта // Стоматология. – 2012. – 91, № 1. – С. 16–19.

Christiaens H., Leer R.J., Pouwels P.H., Verstraete W. Cloning and expression of a conjugated bile acid hydrolase gene from Lactobacillus plantarum by using a direct plate assаy // Appl. Environ. Microbiol. – 1992. – 58, № 12. – Р. 3792–3798.

De Man J.D., Rogosa M., Sharpe M.E. Medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – 23, № 1. – P. 130–135.

Dunne C. Adaptation of bacteria to the intestinal niche: Probiotics and gut disorder // Inflam. Bowel Dis. – 2001. – 7, № 1. – Р. 136–145.

Joint FAO/WHO Working Group Report on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics In Food London, Ontario, Canada, April 30 and May I, 2002.

Guarner F., Perdigón G., Corthier G., Salminen S., Koletzko B., Morelli L. Should yoghurt cultures be considered probiotic? // Brit. J. Nutr. – 2005. – 93, № 6. – Р. 783–786.

Kos B., Suskovic J.,Goreta J., Matosic S. Effect of protectors on the viability of Lactobacillus acidophilus M92 in simulated gastrointestional conditions // Food Technol. Biotechnol. – 2000. – 38, № 2. – P. 121–127.

Kubota H., Senda S., Nomura N., Tokuda H., Uchiyama H. Biofilm formation by lactic acid bacteria and resistance to environmental stress // J. Biosci. Bioeng. – 2008. – 106, № 4. – Р. 381–386.

Parvez S., Malik K.M., Ah Kang S., Kim H.Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health // J. Appl. Microbiol. – 2006. – 100, № 6. – Р. 1171–1185.

Rode T.M., Langsrud S., Holck A., Moretro T. Different Patterns of biofilm formation in Staphуlococcus aureus under food-related stress conditions // Int. J. Food Microbiol. – 2007. – 116, № 3. – Р. 372–383.

Tallan R., Arias S., Bressollier P. Strain- and matrix-dependent adhesion of Lactobacillus plantarum is mediated by proteinaceous bacterial compounds // J. Appl. Microbiol. – 2007. – 102, № 2. – P. 442–451.

Vizoso Pinto M.G., Franz C.M., Schillinger U., Holzapfel W.H. Lactobacillus spp. with in vitro probiotic properties from human faeces and traditional fermented products // Int. J. Food Microbiol. – 2006. – 109, № 3. – Р. 205–214.

Zhihui Y., Xue Z., Shengye L., Changying L., Da L., Zhennai Y. Evalution of probiotic properties of Lactobacillus plantarum strains isolated from Chinese sauerkraut // World J. Microbiol. Biotechnol. – 2013. – 29, № 3. – P. 489–498.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ