ПРО БІОТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ШТАМІВ LACTOBACILLUS PLANTARUM, ІЗОЛЬОВАНИХ З ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТІВ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2014.3(27).48288Ключові слова:
Пробіотичні властивості, Lactobacillus рlantarum, ферментовані продуктиАнотація
Мета. Вивчити пробіотичні властивості штамів Lactobacillus рlantarum, ізольованих з національних ферментованих продуктів рослинного та тваринного походження, відібраних з різних регіонів України. Методи. Здатність штамів L. plantarum до адгезії вивчали на клітинах букального епітелію людини. На пластикових планшетах досліджували здатність лактобацил до плівкоутворення. Досліджували виживання L. plantarum в умовах шлунково-кишкового тракту: стійкість до лізоциму, шлункового соку та солей жовчних кислот. Результати. Штами L. рlantarum мали широкий спектр антагоністичної дії щодо використаних умовно патогенних мікроорганізмів та виявились чутливими до клінічно важливих антибіотиків. Індекс адгезивності лактобацил коливався в межах від 3,63±0,38 до 30,11±1,47 та не залежав від джерела виділення. Більшість досліджуваних штамів (79%) мали середню здатність до формування біоплівки. Шлунковий сік виявився одним з найагресивніших чинників шлунково-кишкового тракту, при його дії ріст мали 42% штамів. Встановлено, що L. рlantarum стійкій до лізоциму та 0,3% солей жовчних кислот. Висновки. Досліджено та проаналізовано пробіотичні властивості 24 штамів L. plantarum. Відібрано два штами L. plantarum 1047к та L. plantarum 691т, які можуть бути перспективними для використання у складі пероральних пробіотичних препаратів.
Посилання
Брилис В.К., Брилене Т.А., Ленцнер А.А. Методика изучения адгезивного процесса микроорганизмов // Лаб. дело. – 1986. – № 4. – С. 210–212.
Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіол. журн. – 2014 – 76, № 3 – С. 24–30.
Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л., Олещенко Л.Т. Виділення та ідентифікація бактерій роду Lactobacillus з ферментованих продуктів різних регіонів України // Мікробіол. журн. – 2014 – 76, № 3 – С. 2–10.
Василюк О.М., Коваленко Н.К., Гармашева І.Л. Фізіолого-біохімічні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України // Мікробіол. журн. – 2014 – 76, № 5 – С. 2–8.
Доронин А.Ф., Шендеров Б.А. Функциональное питание. – М.: Грантъ, 2002. – 296 с.
Червинець В.М., Червинець Ю.В., Самоукина Е.С., Гаврилова О.А. Формирование биопленок антагонистическими штаммами лактобацилл полости рта // Стоматология. – 2012. – 91, № 1. – С. 16–19.
Christiaens H., Leer R.J., Pouwels P.H., Verstraete W. Cloning and expression of a conjugated bile acid hydrolase gene from Lactobacillus plantarum by using a direct plate assаy // Appl. Environ. Microbiol. – 1992. – 58, № 12. – Р. 3792–3798.
De Man J.D., Rogosa M., Sharpe M.E. Medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – 23, № 1. – P. 130–135.
Dunne C. Adaptation of bacteria to the intestinal niche: Probiotics and gut disorder // Inflam. Bowel Dis. – 2001. – 7, № 1. – Р. 136–145.
Joint FAO/WHO Working Group Report on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics In Food London, Ontario, Canada, April 30 and May I, 2002.
Guarner F., Perdigón G., Corthier G., Salminen S., Koletzko B., Morelli L. Should yoghurt cultures be considered probiotic? // Brit. J. Nutr. – 2005. – 93, № 6. – Р. 783–786.
Kos B., Suskovic J.,Goreta J., Matosic S. Effect of protectors on the viability of Lactobacillus acidophilus M92 in simulated gastrointestional conditions // Food Technol. Biotechnol. – 2000. – 38, № 2. – P. 121–127.
Kubota H., Senda S., Nomura N., Tokuda H., Uchiyama H. Biofilm formation by lactic acid bacteria and resistance to environmental stress // J. Biosci. Bioeng. – 2008. – 106, № 4. – Р. 381–386.
Parvez S., Malik K.M., Ah Kang S., Kim H.Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health // J. Appl. Microbiol. – 2006. – 100, № 6. – Р. 1171–1185.
Rode T.M., Langsrud S., Holck A., Moretro T. Different Patterns of biofilm formation in Staphуlococcus aureus under food-related stress conditions // Int. J. Food Microbiol. – 2007. – 116, № 3. – Р. 372–383.
Tallan R., Arias S., Bressollier P. Strain- and matrix-dependent adhesion of Lactobacillus plantarum is mediated by proteinaceous bacterial compounds // J. Appl. Microbiol. – 2007. – 102, № 2. – P. 442–451.
Vizoso Pinto M.G., Franz C.M., Schillinger U., Holzapfel W.H. Lactobacillus spp. with in vitro probiotic properties from human faeces and traditional fermented products // Int. J. Food Microbiol. – 2006. – 109, № 3. – Р. 205–214.
Zhihui Y., Xue Z., Shengye L., Changying L., Da L., Zhennai Y. Evalution of probiotic properties of Lactobacillus plantarum strains isolated from Chinese sauerkraut // World J. Microbiol. Biotechnol. – 2013. – 29, № 3. – P. 489–498.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.