ВПЛИВ БIОЛОГIЧНОАКТИВНИХ РЕЧОВИН ФОСФАТМIНЕРАЛIЗУЮЧИХ ШТАМIВ РОДУ BACILLUS НА НАСIННЯ РОСЛИН , ЯКЕ ЗАЗНАЛО ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ

Автор(и)

  • I. О. Скороход Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • А. О. Рой Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • О. I. Мєлєнтьєв Iнститут біології Уфимського наукового центру РАН, Russian Federation
  • I. К. Курдиш Iнститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2013.2(22).48895

Ключові слова:

Bacillus subtilis, біологічно активні речовини, амінокислоти, ензими, оксидативний стрес

Анотація

Мета. Дослідження впливу біологічно активних речовин, що синтезуються фосфатмінералізуючими штамами роду Bacillus на насіння рослин, яке зазнало оксидативного стресу. Методи. Використано ряд мікробіологічних і біохімічних методів. Результати. Встановлено, що штами Bacillus subtilis IМВ В-7023 і Bacillus subtilis IБ-22 здатні мінералізувати гліцерофосфат кальцію, який в середовищі був єдиним джерелом фосфорного живлення, і продукувати в культуральне середовище (КС ) біологічно активні речовини (БАР ), які позитивно впливають на проростання, схожість насіння і розвиток проростків. Комплекс БАР , що синтезується цими бацилами в КС включає ензими, амінокислоти, органічні кислоти, сполуки фенольної природи та ін. В кожному класі цих речовин виявлені сполуки, які мають антиоксидантні властивості: серед ензимів – каталаза, пероксидаза, супероксиддисмутаза; амінокислот – L-метіонін, L-лізин, L-гістидин; органічних кислот – молочна, пропіонова, масляна. Вище перераховані БАР можуть брати участь у зниженні оксидативного стресу у насіння сільськогосподарських культур. Висновки. Біологічноактивні речовини Bacillus subtilis IМВ В-7023 і Bacillus subtilis IБ-22 відіграють важливу роль у захисті рослин від фітопатогенних бактерій, зокрема від штамів Pseudomonas, Xanthomonas, Erwinia, Clavibacter, які завдають значної шкоди урожаю зернових, бобових та овочевих культур.

Посилання

ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. Чинний від 2004-01-01. – Київ: Держспоживстандарт України, 2003. – 173 с. 2. Егоров Н. С. Практикум по микробиологии. – Москва: Изд-во МГУ, 1976. – 307 с. 3. Курдиш I.К. Iнтродукція мікроорганізмів у агроекосистеми. – Київ:Наук. думка. – 2010. – 253 с. 4. Лакин Г.Ф. Биометрия. – М.: Высш. шк., 1968. – 24 с. 5. Мелентьев А.И. Аэробные спорообразующие бактерии Bacillus Cohn в агроэкосистемах. – Москва: Наука, 2007. – 149 с. 6. Рой А.А., Рева О.Н., Курдиш И.К., Смирнов В.В. Биологические свойства фосфатмобилизирующего штамм а Bacillus subtilis ИМ В В-7023 // Прикладная биохимия и микробиология. – 2004. – Т. 40, № 5. – С. 551–557. 7. Рой А.А., Пасичник Л.А., Церковняк Л.С., Ходос С.Ф., Курдиш И.К. Влияние бактерий рода Bacillus на возбудителя бактериального рака томатов // Мікробіол. журн. – 2012. – Т. 74, № 5. – С. 74–80. 8. Скороход I.О., Церковняк Л.С., Курдиш I.К. Антиоксидантна дія Bacillus subtilis і Azotobacter vinelandii на насіння злакових культур // Мікробіол. журн. – 2011. – Т. 73, № 1. – С. 44–50. 9. Скороход И.А., Рой А.А., Курдиш И.К., Мелентьєв А.И. Некоторые биологические свойства штамм ов Bacillus subtilis, выделенных из чернозема различных географических регионов. Сборник материалов VIII Междун. конфер. 19–22 ноября 2012. Киев: Микробные биотехнологии: актуальность и будущее. daRstim 2012. – С. 299–300. 10. Унифицированные методы анализа вод / Под ред. Ю.Ю. Лурье. – М.: Химия, 1971. – 207 с. 11. Церковняк Л.С. Біологічно активні сполуки Azotobacter vinelandii IМВ В-7076 і Bacillus subtilis IМВ В-7023та їх вплив на рослини: Авто-реф. дис. канд. біол. наук. – Київ, 2011. – 23 с. 12. Шакирова Ф.М. Неспецифическая устойчивость растений к стрессовым факторам и ее регуляция. УФА: Гилем, 2001. – 160 с. 13. Штаркман И.Н., Гудков С.В., Черников А.В., Брусков В.И. Образование перекиси водорода и гидроксильных радикалов в водных растворах L-аминокислот при воздействии рентгеновского излучения и тепла // Биофизика. – 2008. – 53, вып. 1. – С. 5–13. 14. Bradford M.M. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding // Anal. Biochem. – 1976. – 72. – P. 248–254. 15. Folin O., Ciocalteu V. On tyrosine and tryptophane determinations in proteins // J. Biol. Chem. – 1927. – V. 73, № 2. – P. 627–650. 16. Singleton V.L., Rossi J.A. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phoungstic acid reagent // Am. J. Enol. Vitic. – 1965. – V. 16. – P. 144–158. 17. Wrolstad R.E., Wiley V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu Reagent // Methods in Enzymology. – 1999. – V. 299. – P. 152–178. 18. Патент України № 54923 А. Штам Bacillus subtilis для одержання бактеріального препарату для рослинництва / Курдиш I.К., Рой А .О. / Опубл. 17.03 2003. Бюл. № 3. 19. Патент RU 2178970, МКИ А 01 N 63/00. Штамм Bacillus subtilis ИБ-22 – продуцент цитокининов /Мелентьев А .И., Кудоярова Г.Р., Веселов С .Ю., Архипова Т .Н., Гильванова Е .А., Усанов Н.Г., Кузьмина Л .Ю., Симонян М .В., Бюл. №4, опубл. 10.02.2002.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ