LACTOBACILLUS PLANTARUM ІЗ ЯГІД ВИНОГРАД У, ЯКИЙ КУЛЬТИВУЄТЬСЯ НА ПIВДНI УКРАЇНИ

Автор(и)

  • А. Г. Мерліч Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна
  • В. О. Iваниця Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0001-5325-3800
  • Н. В. Коротаєва Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна
  • М. А. Златогурська Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна
  • Н. Ю. Васильєва Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0001-8856-3497
  • Д. О. Бабенко Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна
  • Н. В. Ліманська Одеський національний університет імені I.I. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0002-1940-3905

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2013.3(23).48935

Ключові слова:

молочнокислі бактерії, Lactobacillus plantarum, виноградне сусло, RAPD-ПЛР

Анотація

Метою дослідження було виділення бактерій Lactobacillus plantarum із ягід винограду та вивчення їх генетичної різноманітності. Матеріали і методи. Молочнокислі бактерії були виділені з ягід 14 сортів винограду, який культивувався на півдні України. Для ідентифікації L. plantarum та вивчення різноманітності штамів застосовували класичний метод ПЛР та RAPD-ПЛР . Для реконструкції філогенетичного дерева досліджених штамів було використано програму Matlab 7.0. Результати. Бактерії роду Lactobacillus були виділені з 7 проб виноградного сусла серед 14 протестованих сортів винограду. 80% досліджених штамів лактобацил належали до виду L. plantarum. Виявлено групи генетичної схожості між штамами L. plantarum. На філогенетичному дереві штами формували чотири кластери, згруповані за ступенем їх подібності. Вказані результати дозволили зробити висновок про те, що генетично подібними могли бути штами L. plantarum, виділені з виноградного сусла різних сортів та місцевостей культивування винограду. У той же час штами L. plantarum з однакового джерела походження могли виявляти генетичну різноманітність.

Посилання

Ben Omar N., Abriouel H., Keleke S., Sánchez Valenzuela A., Martínez-Cañamero M., Lucas López R., Ortega E., Gálvez A. Bacteriocin- producing Lactobacillus strains isolated from poto poto, a Congolese fermented maize product, and genetic fingerprinting of their plantaricin operons // International Journal of Food Microbiology. – 2008. – V. 127 – P. 18–25. 2. Bou M., Brown N., Costello P., Degre R. Malolactic fermentation in wine. – Lallemand Inc. – Montreal, 2005. – p. 204. 3. Dellaglio F., Bottazzi V., Vescovo M. Deoxyribonucleic acid homology among Lactobacillus species of the subgenus Streptobacterium Orla-Jensen // Int. J. Syst. Bacteriol. – 1975. – Vol. 25. – P. 160–172. 4. du Toit M., Pretorius S. Microbial spoilage and preservation of wine: using weapons from nature’s own arsenal – a review // J. Enol. Vitic. – 2000. – Vol. 21. – P. 74–96. 5. Dubernet S., Desmasures N., Gueguen M. A PCR-based method for identification of lactobacilli at the genus level // FEMS Microbiology Letters. – 2002. – Vol. 214. – P. 217–275. 6. Fleet G.H. Yeast interaction and wine flavour // Int. J. Food Microbiol. – 2003. – Vol. 86. – P. 11–22. 7. Liu S.-Q. Malolactic fermentation in wine – beyond deacidification // J. Appl. Microbiol. – 2002. – Vol. 92. – P. 589–601. 8. Man J.C., Rogosa M., Sharpe M.E. A medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – P. 130–135. 9. Molenaar D., Bringel F., Schuren F.H., de Vos W.M., Siezen R.J., Kleerebezem M. Exploring Lactobacillus plantarum genome diversity by using microarrays // J. Bacteriol. – 2005. – Vol. 187. – Р. 6119–6127. 10. Morteza S.M., Hooi L.F., Thean Ch.L., Raha A.R., Teck Ch.L. Novel Bacteriocinogenic Lactobacillus plantarum Strains and Their Differentiation by Sequence Analysis of 16S rDNA, 16S-23S and 23S-5S Intergenic Spacer Regions and Randomly Amplified Polymorphic DNA Analysis // Food Technol. Biotechnol. – 2010. – V. 48. – P. 476–483. 11. Oh Y., Varmanen P., Han X.Y., Bennett G., Xu Z., Lu T., Palva A. Lactobacillus plantarum for oral peptide delivery // Oral Microbiol Immunol. – 2007. – Vol. 22. – P. 140–144. 12. Saenz Y., Rojo-Bezares B., Navarro L., Diez L., Somalo S., Zarazaga M., Ruiz-Larrea F., Torres C. Genetic diversity of the pln locus among oenological Lactobacillus plantarum strains // Int J Food Microbiology. – 2009. – Vol. 134. – P. 176–183. 13. Sung Sook Bae. Investigation of bacteria associated with Australian wine grapes using cultural and molecular methods // Thesis for PhD degree. – Sydney, Australia. – 2005. – P. 211. 14. Szegedi E., Bottka S. Detection of Agrobacterium vitis by polymerase chain reaction in grapevine bleeding sap after isolation on a semiselective medium // Vitis. – 2002. – Vol. 41, № 1. – P. 37–42. 15. Torriani S., Felis G.E., Dellagio F. Differentiation of Lactobacillus plantarum, L. pentosus, and L. paraplantarum by recA gene sequence analysis and multiplex PCR assay with recA gene-derived primers // Appl. Environm. Microbiol. – 2001. – Vol. 67. – P. 3450–3454. 16. Wibowo D., Eschenbroch R., Davis D., Fleet G., Lu T. Occurrence of growth of lactic acid bacteria in wine: a reviеw // Am. J. Enol. Vitic. – 1993. – Vol. 36. – P. 302–313.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ