LACTOBACILLUS PLANTARUM ІЗ ЯГІД ВИНОГРАД У, ЯКИЙ КУЛЬТИВУЄТЬСЯ НА ПIВДНI УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2013.3(23).48935Ключові слова:
молочнокислі бактерії, Lactobacillus plantarum, виноградне сусло, RAPD-ПЛРАнотація
Метою дослідження було виділення бактерій Lactobacillus plantarum із ягід винограду та вивчення їх генетичної різноманітності. Матеріали і методи. Молочнокислі бактерії були виділені з ягід 14 сортів винограду, який культивувався на півдні України. Для ідентифікації L. plantarum та вивчення різноманітності штамів застосовували класичний метод ПЛР та RAPD-ПЛР . Для реконструкції філогенетичного дерева досліджених штамів було використано програму Matlab 7.0. Результати. Бактерії роду Lactobacillus були виділені з 7 проб виноградного сусла серед 14 протестованих сортів винограду. 80% досліджених штамів лактобацил належали до виду L. plantarum. Виявлено групи генетичної схожості між штамами L. plantarum. На філогенетичному дереві штами формували чотири кластери, згруповані за ступенем їх подібності. Вказані результати дозволили зробити висновок про те, що генетично подібними могли бути штами L. plantarum, виділені з виноградного сусла різних сортів та місцевостей культивування винограду. У той же час штами L. plantarum з однакового джерела походження могли виявляти генетичну різноманітність.
Посилання
Ben Omar N., Abriouel H., Keleke S., Sánchez Valenzuela A., Martínez-Cañamero M., Lucas López R., Ortega E., Gálvez A. Bacteriocin- producing Lactobacillus strains isolated from poto poto, a Congolese fermented maize product, and genetic fingerprinting of their plantaricin operons // International Journal of Food Microbiology. – 2008. – V. 127 – P. 18–25. 2. Bou M., Brown N., Costello P., Degre R. Malolactic fermentation in wine. – Lallemand Inc. – Montreal, 2005. – p. 204. 3. Dellaglio F., Bottazzi V., Vescovo M. Deoxyribonucleic acid homology among Lactobacillus species of the subgenus Streptobacterium Orla-Jensen // Int. J. Syst. Bacteriol. – 1975. – Vol. 25. – P. 160–172. 4. du Toit M., Pretorius S. Microbial spoilage and preservation of wine: using weapons from nature’s own arsenal – a review // J. Enol. Vitic. – 2000. – Vol. 21. – P. 74–96. 5. Dubernet S., Desmasures N., Gueguen M. A PCR-based method for identification of lactobacilli at the genus level // FEMS Microbiology Letters. – 2002. – Vol. 214. – P. 217–275. 6. Fleet G.H. Yeast interaction and wine flavour // Int. J. Food Microbiol. – 2003. – Vol. 86. – P. 11–22. 7. Liu S.-Q. Malolactic fermentation in wine – beyond deacidification // J. Appl. Microbiol. – 2002. – Vol. 92. – P. 589–601. 8. Man J.C., Rogosa M., Sharpe M.E. A medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Bacteriol. – 1960. – Vol. 23. – P. 130–135. 9. Molenaar D., Bringel F., Schuren F.H., de Vos W.M., Siezen R.J., Kleerebezem M. Exploring Lactobacillus plantarum genome diversity by using microarrays // J. Bacteriol. – 2005. – Vol. 187. – Р. 6119–6127. 10. Morteza S.M., Hooi L.F., Thean Ch.L., Raha A.R., Teck Ch.L. Novel Bacteriocinogenic Lactobacillus plantarum Strains and Their Differentiation by Sequence Analysis of 16S rDNA, 16S-23S and 23S-5S Intergenic Spacer Regions and Randomly Amplified Polymorphic DNA Analysis // Food Technol. Biotechnol. – 2010. – V. 48. – P. 476–483. 11. Oh Y., Varmanen P., Han X.Y., Bennett G., Xu Z., Lu T., Palva A. Lactobacillus plantarum for oral peptide delivery // Oral Microbiol Immunol. – 2007. – Vol. 22. – P. 140–144. 12. Saenz Y., Rojo-Bezares B., Navarro L., Diez L., Somalo S., Zarazaga M., Ruiz-Larrea F., Torres C. Genetic diversity of the pln locus among oenological Lactobacillus plantarum strains // Int J Food Microbiology. – 2009. – Vol. 134. – P. 176–183. 13. Sung Sook Bae. Investigation of bacteria associated with Australian wine grapes using cultural and molecular methods // Thesis for PhD degree. – Sydney, Australia. – 2005. – P. 211. 14. Szegedi E., Bottka S. Detection of Agrobacterium vitis by polymerase chain reaction in grapevine bleeding sap after isolation on a semiselective medium // Vitis. – 2002. – Vol. 41, № 1. – P. 37–42. 15. Torriani S., Felis G.E., Dellagio F. Differentiation of Lactobacillus plantarum, L. pentosus, and L. paraplantarum by recA gene sequence analysis and multiplex PCR assay with recA gene-derived primers // Appl. Environm. Microbiol. – 2001. – Vol. 67. – P. 3450–3454. 16. Wibowo D., Eschenbroch R., Davis D., Fleet G., Lu T. Occurrence of growth of lactic acid bacteria in wine: a reviеw // Am. J. Enol. Vitic. – 1993. – Vol. 36. – P. 302–313.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2013 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.