ВМIСТ МЕЛАНIНIВ У БАЗИДIАЛЬНИХ ГРИБIВ ПОРЯДКIВ POLYPORALES ТА AGARICALES
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2013.3(23).48942Ключові слова:
базидіоміцети, карпофори, меланіни, міцелій, культуральний фільтратАнотація
Метою роботи було вивчення загального вмісту меланінів у карпофорах, міцелії і культуральному фільтраті деяких видів базидіоміцетів. Методи. Екстракцію меланінів з мікологічного матеріалу проводили шляхом його лужного гідролізу 2 N розчином NaOH у співвідношенні 1:10 з подальшим осадженням концентрованою HCl. Осад, що утворився після додавання соляної кислоти розчиняли в 5 мл 2 N розчину NaOH. Загальний вміст пігменту визначали спектрофотометричним методом та розраховували за допомогою калібрувальної кривої (за пірокатехіном). Вміст меланіну в культуральному фільтраті визначали прямим фотоколориметруванням. Результати. Визначено загальний вміст меланінів у карпофорах 50 видів базидіоміцетів, з яких 27 належать до порядку Polyporales та 23 – порядку Agaricales. Найвищий вміст меланінів виявлено в карпофорах видів Ganoderma applanatum, Fomitopsis pinicola, Inonotus obliquus та Lentinus edodes. Виділено в міцеліальну культуру 30 штамів 10 видів базидіальних грибів, для яких визначена динаміка росту та накопичення меланінів в міцелії та культуральному фільтраті при культивуванні на гл юкозо-пептонному середовищі. Висновок. Серед 50 видів базидіоміцетів найбільший вміст меланінів виявлено у представників поліпоральних видів – Ganoderma applanatum, Fomitopsis pinicola та Inonotus obliquus і агарикальних видів – Fistulina hepatica та Lentinus edodes. Встановлено, що найбільш активні види Fomes fomentarius та Lentinus edodes – перспективні для подальших досліджень з метою оптимізації умов культивування для отримання меланінів міцеліального походження.
Посилання
Барабой В.А. Механизмы стресса и перекисное окисление липидов // Успехи современной биологии. – 1991. – Т. 111, Вып. 6. – С. 923–932. 2. Беккер 3.Э. Физиология и биохимия грибов. – М.: Изд-во Моск. Ун-та, 1988. – 230 с. 3. Бухало А.С. Биологические свойства лекарственных макромицетов в культуре / А.С. Бухало, В.Г. Бабицкая, Н.А. Бисько, С.П. Вассер, И.А. Д удка, Н.Ю. Митропольская, О.Б. М ихайлова, А.М. Негрейко, Н.Л. Поединок, Э.Ф. С оломко. – К.: – Альтерпрес, 2011. – 212 с. 4. Буценко Л.М. Технології мікробного синтезу лікарських засобів / Л.М. Буценко, Ю.М. Пенчук, Т.П. Пирог. – К.: НУХТ, 2010. – 323 с. 5. Ветчинкина Е.П. Динамика образования гликопротеинов и высокомолекулярных фенолов грибом Lentinus edodes в условиях глубинного культивирования / Е.П. Ветчинкина, В.Е. Никитина, В.Г. Бабицкая, В.В. Щерба, Т.А. Пучкова, Д.А. См ирнов, О.В. Осадчая // Самарская Лука. 2008. – Т. 17, № 2(24). – С. 367–372. 6. Владимиров Ю.А. Свободные радикалы в биологических системах // Сорос. образоват. журн. – 2000. – № 12. – С. 13–19. 7. Государственная Фармакопея СССР . – ХI изд. – Вып. 1. – М.: Медицина, 1987. – 336 с. 8. Жданова Н.Н. Экстремальная экология грибов в природе и эксперименте. / Н.Н. Жданова, А.И. Василевская // К.: Наукова думка, 1982. – 168 c. 9. Приседський Ю.Г. Статистична обробка результатів біологічних експериментів / Ю.Г. Приседський. – Донецьк: Кассиопея, 1999. – 210 с. 10. Федотов О.В. Колекція культур шапинкових грибів – основа мікологічних досліджень та стратегії збереження біорізноманіття базидіоміцетів / О.В. Федотов, О.В. Чайка, Т.Є. Волошко, А.К. Велигодська // Вісник Донецького університету. – Донецьк: ДонНУ, 2012. – С. 209–213. 11. Babitskaya V.G. The Nature of Melanin Pigments of Several Micro- and Macromycetes / V.G. Babitskaya, V.V. Shcherba // Applied Biochemistry and Microbiology – Applied Biochemistry and Microbiology – May 2002, – Volume 38, – Issue 3, – P. 247–251. 12. Fedotov O.V. Antioxidizing activity of mycelium of mushroom stocks Pleurotus (Fr.) Kumm. and Flammulina (Curt.: Fr.) Sing. // International journal of medicinal mushrooms, 2001. – Vol. 3, № 2–3. – Р. 143. 13. Kirk P.M. Ainsworth & Bisby’s Dictionary of the fungi. 9th ed. / P.M. Kirk, P.F. Cannon, J.C. David, J.A. Stalpers. – Wallingford, CAB International, 2001. – 655 р. 14. Velišek J. Biosynthesis of food constituents: natural pigment / J. Velišek, J.Davídek, K. Cejpek // Food Sci., 2007. – Vol. 25. – Р. 291–315.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2013 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.