СКЛАД ЖИРНИХ КИСЛОТ ЛІПІДІВ ШТАМУ BACILLUS SP. ОЗ-5, ВИДІЛЕНОГО ІЗ ЗАБРУДНЕНОГО НАФТОЮ ГРУНТУ О. ЗМІЇНИЙ

В. О. Іваниця, О. Г. Горшкова, Н. В. Коротаєва, О. В. Волювач, Т. В. Гудзенко, А. М. Остапчук

Анотація


Мета. Визначення складу жирних кислот клітинних ліпідів та ідентифікація штаму бактерій, виділеного із ділянки забрудненого нафтою ґрунту о. Зміїний. Методи. Аналіз складу жирних кислот штаму Bacillus sр. ОЗ-5 здійснювали з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI inc., USA) на базі газового хроматографа Agilent 7890 (Agilent Technologies, USA). Результати. Охарактеризований за фенотиповими ознаками штам Bacillus sp. ОЗ-5, за складом жирних кислот ідентифіковано як Bacillus megaterium ОЗ-5 – GC subgroup A. Аналіз одержаної хроматограми показав, що переважальними в жирнокислотному спектрі штаму Bacillus megaterium ОЗ-5 є розгалужені структурні ізомери довголанцюгових насичених жирних кислот з переважним вмістом 12-метилтетрадеканової (С15:0 антеізо, 39,6%) і 13-метилтетрадеканової (С15:0 ізо, 32,93%) кислот, серед інших розгалужених ізомерів виявлено С17:0 антеізо (2,69%), С17:0 ізо (1,88%), С14:0 ізо (6,62%), С16:0 iso (1,76%), С13:0 антеізо (0,25%) та С13:0 ізо (0,5%). Висновок. Аналіз жирнокислотного профілю досліджуваного штаму з використанням системи MIDI Sherlock дозволив віднести його до виду Bacillus megaterium-GC subgroup A з високим індексом подібності 0,731. Виявлені особливості спектру жирних кислот досліджуваного мікроорганізму систематизовані і відрізняють його від інших бактерій роду Bacillus.


Ключові слова


склад жирних кислот; ідентифікація; Bacillus

Повний текст:

PDF

Посилання


Біланчин Я.М. Дослідження ґрунтового покриву о. Зміїний / Я.М. Біланчин, П.І. Жанталай, М.Й. Тортик, А.О. Буяновський // Острів Зміїний. Абіотичніхарактеристики: монографія; відп. ред. В.І. Медінець; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. – Одеса: Астропринт, 2008. – С. 54–79.

Васюренко З.П., Фролов А.Ф. Жирнокислотный состав бактерий как хемотаксономический критерий // Журн. гигиены, эпидемиологии, микробиологии и иммунологии (Прага). – 1986. – 30, № 3. – С. 293–300.

Гудзенко Т.В., Коротаєва Н.В., Волювач О.В., Бєляєва Т.О., Іваниця В.О. Склад жирних кислот ліпідів нафтоокиснювальних штамів бактерій роду Pseudomonas // Mікробіологія і біотехнологія. – 2014. – № 3(27). – C. 31–40.

Жирнокислотные профили бактерий, патогенных для человека и животных / З.П. Васюренко, А.Ф. Фролов, В.В. Смирнов, Н.М. Рубан. – К.: Наук. думка, 1992. – 253 с.

Клочко В.В., Авдеева Л.В. Жиронокислотний состав Alteromonas-подобных бактерий Черного моря // Мікробіол. журнал. – 2015. – Т. 77, № 5. – С. 47–54.

Сафронова Л.А., Зеленая Л.Б., Клочко В.В., Авдева Л.В., Рева О.Н., Подгорский В.С. Гено- и фенотипическая характеристика штаммов бацилл – компонентов эндоспорина // Мікробіол. журн. – 2012. – Т. 74, № 5. – С. 55–65.

Шмырина А.С. Жирнокислотный профиль и структурное моделирование ДНК-связанных липидов: Автореф. дис. ... канд. биол. наук. М., 2005. – 21 с.

Andersson M., Laukkanen M., Nurmiaho-Lassila E.-L., Rainey F.A., Niemelä S.I. & Salkinoja-Salonen M. Bacillus thermosphaericus sp. nov., a new thermophilic ureolytic Bacillus isolated from air // Systematic and Applied Microbiology. – 1995. – V. 18. – P. 203–220.

Ash C., Farrow, J.A.E., Wallbanks S. & Collins M.D. Phylogenetic heterogeneity of the genus Bacillus revealed by comparative analysis of small subunit ribosomal RNA sequences // Letters in Applied Microbiology. – 1991. – V. 13. – P. 202–206.

Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology / D.J. Brenner, N.R. Krieg, J.T. Staley, G.M. Garrity. – N.Y.: Springer, 2005. – V. 2. – 1108 p.

Carla C.C.R., de Carvalho, Maria-Jose Caramujo. Fatty Acids as a Tool to Understand Microbial Diversity and Their Role in Food Webs of Mediterranean Temmporary Ponds // Molecules. – 2014. – V. 19. – P. 5570–5598.

Heyndrickx M., Vandemeulebroecke K., Scheldeman P. Paenibacillus (formerly Bacillus) gordonae (Pichinoty et al. 1986) Ash et al. 1994 is a later synonym of Paenibacillus (formerly Bacillus) validus (Nakamura 1984) Ash et al. 1994: emended description of P. validus // International Journal of Systematic Bacteriology. – 1997. – V. 45. – P. 661–669.

Kaneda T. Fatty acids of the genus Bacillus: an example of branched-chain preferences // Bacteriological Reviews. – 1977. – V. 41. – P. 391–418.

Kaneda T. Biosynthesis of branched chain fatty acids. IV. Factors affecting relative abundance of fatty acids produced by Bacillus subtilis // Canadian Journal of Microbiology. – 1966. – V. 12. – P. 510–51.

Kämpfer P. Limits and possibilities of total fatty acid analysis for classification and identification of Bacillus species // Systematic and Applied Microbiology. – 1994. – V. 17. – P. 86–96.

MIS Operating Manual. www.midi-inc.com, September 2012.

Shida O., Takagi H., Kadowaki K., Nakamura L.K. & Komagata K. Emended description of Paenibacillus amylolyticus and description of Paenibacillus illinoisensis sp. nov. and Paenibacillus chibensis sp. nov. // International Journal of Systematic Bacteriology. – 1997. – V. 47. – P. 299–306.


Пристатейна бібліографія ГОСТ






DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.4(32).57459

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)