СКЛАД ЖИРНИХ КИСЛОТ ЛІПІДІВ ШТАМУ BACILLUS SP. ОЗ-5, ВИДІЛЕНОГО ІЗ ЗАБРУДНЕНОГО НАФТОЮ ГРУНТУ О. ЗМІЇНИЙ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.4(32).57459Ключові слова:
склад жирних кислот, ідентифікація, BacillusАнотація
Мета. Визначення складу жирних кислот клітинних ліпідів та ідентифікація штаму бактерій, виділеного із ділянки забрудненого нафтою ґрунту о. Зміїний. Методи. Аналіз складу жирних кислот штаму Bacillus sр. ОЗ-5 здійснювали з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI inc., USA) на базі газового хроматографа Agilent 7890 (Agilent Technologies, USA). Результати. Охарактеризований за фенотиповими ознаками штам Bacillus sp. ОЗ-5, за складом жирних кислот ідентифіковано як Bacillus megaterium ОЗ-5 – GC subgroup A. Аналіз одержаної хроматограми показав, що переважальними в жирнокислотному спектрі штаму Bacillus megaterium ОЗ-5 є розгалужені структурні ізомери довголанцюгових насичених жирних кислот з переважним вмістом 12-метилтетрадеканової (С15:0 антеізо, 39,6%) і 13-метилтетрадеканової (С15:0 ізо, 32,93%) кислот, серед інших розгалужених ізомерів виявлено С17:0 антеізо (2,69%), С17:0 ізо (1,88%), С14:0 ізо (6,62%), С16:0 iso (1,76%), С13:0 антеізо (0,25%) та С13:0 ізо (0,5%). Висновок. Аналіз жирнокислотного профілю досліджуваного штаму з використанням системи MIDI Sherlock дозволив віднести його до виду Bacillus megaterium-GC subgroup A з високим індексом подібності 0,731. Виявлені особливості спектру жирних кислот досліджуваного мікроорганізму систематизовані і відрізняють його від інших бактерій роду Bacillus.
Посилання
Біланчин Я.М. Дослідження ґрунтового покриву о. Зміїний / Я.М. Біланчин, П.І. Жанталай, М.Й. Тортик, А.О. Буяновський // Острів Зміїний. Абіотичніхарактеристики: монографія; відп. ред. В.І. Медінець; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. – Одеса: Астропринт, 2008. – С. 54–79.
Васюренко З.П., Фролов А.Ф. Жирнокислотный состав бактерий как хемотаксономический критерий // Журн. гигиены, эпидемиологии, микробиологии и иммунологии (Прага). – 1986. – 30, № 3. – С. 293–300.
Гудзенко Т.В., Коротаєва Н.В., Волювач О.В., Бєляєва Т.О., Іваниця В.О. Склад жирних кислот ліпідів нафтоокиснювальних штамів бактерій роду Pseudomonas // Mікробіологія і біотехнологія. – 2014. – № 3(27). – C. 31–40.
Жирнокислотные профили бактерий, патогенных для человека и животных / З.П. Васюренко, А.Ф. Фролов, В.В. Смирнов, Н.М. Рубан. – К.: Наук. думка, 1992. – 253 с.
Клочко В.В., Авдеева Л.В. Жиронокислотний состав Alteromonas-подобных бактерий Черного моря // Мікробіол. журнал. – 2015. – Т. 77, № 5. – С. 47–54.
Сафронова Л.А., Зеленая Л.Б., Клочко В.В., Авдева Л.В., Рева О.Н., Подгорский В.С. Гено- и фенотипическая характеристика штаммов бацилл – компонентов эндоспорина // Мікробіол. журн. – 2012. – Т. 74, № 5. – С. 55–65.
Шмырина А.С. Жирнокислотный профиль и структурное моделирование ДНК-связанных липидов: Автореф. дис. ... канд. биол. наук. М., 2005. – 21 с.
Andersson M., Laukkanen M., Nurmiaho-Lassila E.-L., Rainey F.A., Niemelä S.I. & Salkinoja-Salonen M. Bacillus thermosphaericus sp. nov., a new thermophilic ureolytic Bacillus isolated from air // Systematic and Applied Microbiology. – 1995. – V. 18. – P. 203–220.
Ash C., Farrow, J.A.E., Wallbanks S. & Collins M.D. Phylogenetic heterogeneity of the genus Bacillus revealed by comparative analysis of small subunit ribosomal RNA sequences // Letters in Applied Microbiology. – 1991. – V. 13. – P. 202–206.
Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology / D.J. Brenner, N.R. Krieg, J.T. Staley, G.M. Garrity. – N.Y.: Springer, 2005. – V. 2. – 1108 p.
Carla C.C.R., de Carvalho, Maria-Jose Caramujo. Fatty Acids as a Tool to Understand Microbial Diversity and Their Role in Food Webs of Mediterranean Temmporary Ponds // Molecules. – 2014. – V. 19. – P. 5570–5598.
Heyndrickx M., Vandemeulebroecke K., Scheldeman P. Paenibacillus (formerly Bacillus) gordonae (Pichinoty et al. 1986) Ash et al. 1994 is a later synonym of Paenibacillus (formerly Bacillus) validus (Nakamura 1984) Ash et al. 1994: emended description of P. validus // International Journal of Systematic Bacteriology. – 1997. – V. 45. – P. 661–669.
Kaneda T. Fatty acids of the genus Bacillus: an example of branched-chain preferences // Bacteriological Reviews. – 1977. – V. 41. – P. 391–418.
Kaneda T. Biosynthesis of branched chain fatty acids. IV. Factors affecting relative abundance of fatty acids produced by Bacillus subtilis // Canadian Journal of Microbiology. – 1966. – V. 12. – P. 510–51.
Kämpfer P. Limits and possibilities of total fatty acid analysis for classification and identification of Bacillus species // Systematic and Applied Microbiology. – 1994. – V. 17. – P. 86–96.
MIS Operating Manual. www.midi-inc.com, September 2012.
Shida O., Takagi H., Kadowaki K., Nakamura L.K. & Komagata K. Emended description of Paenibacillus amylolyticus and description of Paenibacillus illinoisensis sp. nov. and Paenibacillus chibensis sp. nov. // International Journal of Systematic Bacteriology. – 1997. – V. 47. – P. 299–306.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.