МIКРОБНІ ЛIПIДИ – АЛЬТЕРНАТИВНЕ ДЖЕРЕЛО СИРОВИНИ ДЛЯ БIОПАЛИВА

Автор(и)

  • А. Ф. Ткаченко ДУ «Iнститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України, Ukraine
  • Е. А. Тигунова ДУ «Iнститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України, Ukraine
  • С. М. Шульга ДУ «Iнститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2012.3(19).92616

Ключові слова:

дріжджі, Rhodotorula gracilis, Pichia anomala, мікробні ліпіди, біопаливо.

Анотація

В огляді представлені основні напрямки досліджень вітчизняних та закордних авторів, а також експериментальні дані направлені на пошук активних продуцентів ліпідів серед різних видів дріжджів та шляхів оптимізації процесу ліпідоутворення у найбільш перспективних штамів. Показано, що підтримуючи необхідні умови культивування можна керувати ходом ензиматичних процесів. Розглянуто вплив на ріст, розвиток та біохімічну активність мікроорганізмів складу середовища, температури, аерації та окиснювально-відновлювальних умов. Зміна цих факторів впливала на біосинтетичну діяльність мікроорганізмів, ліпогенну активність дріжджів та на склад синтезованих ними ліпідів. Показано, що властивість дріжджів до ліпідоутворення та відносно швидка можливість змінення кількості та складу ліпідів шляхом направленого культивування, дає змогу зробити висновок про те, що отримані мікробіологічним синтезом ліпіди, можуть слугувати джерелом сировини для отримання біопалива в промислових масштабах.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-09-15

Номер

Розділ

ОГЛЯДОВІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ СТАТТІ