ЗАГАЛЬНИЙ ВМIСТ ПОЛIФЕНОЛЬНИХ РЕЧОВИН У ДЕЯКИХ ВИДIВ БАЗИДIОМIЦЕТIВ

О. В. Федотов, А. К. Велигодська

Анотація


Досліджено загальний вміст поліфенольних речовин у карпофорах 50 видів базидіоміцетів з яких 27 належать до порядку Polyporales та 23 – порядку Agaricales. Iнтродуковано 23 штами 8 видів базидіальних грибів, для яких визначена динаміка росту та накопичення поліфенольних речовин в міцелії та культуральному фільтраті при ферментації на гл юкозо-пептонному середовищі. Відібрано штами видів Sсhizophyllum commune, Pleurotus ostreatus, Fistulina hepatica та Laetiporus sulphureus – перспективні для подальших досліджень з
метою отримання поліфенолів міцеліального та позаклітинного походження.


Ключові слова


поліфеноли; базидіоміцети; карпофори; міцелій; культуральний фільтрат.

Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Запрометов М.Н. Фенольные соединения / М.Н. Запрометов. – М.: Наука, 1993. – 271 с.

Никитина В.С. Антибактериальная активность полифенольных
соединений, выделенных из растений семейств Geranieceae и Rosaceae / В.С. Никитина; Л.Ю. Кузьмина, А.И. Мелентьев, Г.В. Шендель // Прикладная биохимия и микробиология. – 2007. – Т. 43, N 6. – С. 705–712:

Приседський Ю.Г. Статистична обробка результатів біологічних експериментів / Ю.Г. Приседський. – Донецьк: Кассиопея, 1999. – 210 с.

Сысоева М.А. Структурная организация и свойства полифенолов чаги / М.А. Сысоева, О.Ю. К узнецова, В.С. Гамаюрова // Вестник Казанского технологического университета (КГТУ ). 2005. – № 1. – C. 244–250.

Федотов О.В. Колекція культур шапинкових грибів – основа мікологічних досліджень та стратегії збереження біорізноманіття базидіоміцетів / О.В. Федотов, О.В. Чайка, Т.Є. Волошко, А.К. Велигодська // Вісник Донецького університету, Сер. А: Природничі науки, вип. 1. – Донецьк: ДонНУ, 2012. – С. 209–213.

Asatiani M.D. Higher basidiomycetes mushrooms as a source of antioxidants / M.D. Asatiani, G. Elisashvili, A.Z. Songulashvili, V. Reznick, S.P. Wasser // Progress in Mycology. – 2010. – P. 311–327.

Kirk P.M. Ainsworth & Bisby’s Dictionary of the fungi. 9th ed. / P.M. Kirk, P.F. Cannon, J.C. David, J.A. Stalpers – Wallingford, CAB International, 2001. – 655 р.

Li Fu Total phenolic contents and antioxidant capacities of herbal and tea infusions / Li Fu, Bo–Tao Xu, Ren–You Gan, Yuan Zhang, Xiang– Rong Xu, En–Qin Xia, Hua–Bin Li // International Journal of Molecular Sciences. – 2011. – Vol. 12 (4). – P. 773–779.

Guthalu Puttaraju Nethravathi Antioxidant Activity of Indigenous Edible Mushrooms / Nethravathi Guthalu Puttaraju, Sathisha Upparahalli Venkateshaiah, Shylaja Mallaiah Dharmesh , Shashirekha Mysore Nanjaraj Urs and Rajarathnam Somasundaram // J. Agric. Food Chem. – 2006. – 54 (26). – P. 9764–9772.

Shivashankara K.S. Bioavailability of Dietary Polyphenols and the Cardiovascular Diseases / K.S. Shivashankara, S.N. Acharya // The Open Nutraceuticals Journal. – 2010. – Vol. 3. – Р. 227–241.

Peyrat–Maillard M.N. Determination of the antioxidant activity of phenolic compounds by coulometric detection / M.N. Peyrat–Maillard, S. Bonnely, C. Berset // Talanta. – 2000. – V. 51. – P. 709–716.

Halvorsen B.L. A systematic screening of Total Antioxidants in dietary plants / B.L Halvorsen., K. Holte M.C.W.Myhrstad // J. Nutr. – 2002. – V. 132. – P. 461–471.

Fedotov O.V. Wood–destroying fungi as bio–sources of ferments for medicinal and nutritional purposes / O.V. Fedotov – Plant and Microbial Enzymes: isolation, characterization and biotechnology applications – Tbilisi: Myza, – 2007. – P. 125–126.

Wasser S.P. Medicinal mushroom Science: History, Current Status, Future Trends, and Unsolved problems / S.P. Wasser // Int. J. Med. Mush. – 2010. – 12 (1). – Р. 1–16.

Guo Ya–Jun Antioxidant capacities, phenolic compounds and polysaccharide contents of 49 edible macro–fungi / Ya–Jun Guo, Gui–Fang Deng, Xiang–Rong Xu, Shan Wu, Sha Li, En–Qin Xia, Fang Li, Feng Chen, Wen–Hua Ling and Hua–Bin Li // Food & Function. – 2012. – Vol. 8. – Р. 709–716.

Мусиенко М.М. Спектрофотометрические методы в практике физиологии, биохимии и экологии растений / М.М. М усиенко, Т.В. Паршикова, П.С. С лавный. – К.: Фитосоциоцентр, 2001. – 200 с.

Государственная Фармакопея СССР . – ХI изд. – Вып. 1. – М.: Медицина, 1987. – 336 с.

Патент 2448721 России. Способ получения экстракта чаги / Кузнецова О.Ю., Сысоева М .А. Заявка № 2010124076/15 від 11.06.2010, МПК A61K36/06, B01D11/02 (2006.01), Бюл. № 12 від 27.04.2012.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2012.3(19).92628

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)