DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2011.3(15).93376

СКЛАД МІЦЕЛІАЛЬНОЇ МАСИ ТА КУЛЬТУРАЛЬНОЇ РІДИНИ CORDYCEPS SINENSIS (BERK.) SACC. (ASCOMYCETES)

Т. А. Круподьорова, В. Ю. Барштейн, Н. А. Бісько, Т. С. Iванова

Анотація


У міцеліальній масі та культуральній рідині Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. ідентифіковано 17 амінокислот з домінуванням 3-х незамінних: лізину, лейцину, треоніну. У загальньній фракції ліпідів міцеліальної маси C. sinensis знайдено 10 жирних кислот, а в культуральній рідині – 12. Виявлено переважання ненасичених жирних кислот у жирнокислотному складі міцеліальної маси (77,82%) та культуральної рідини (74,34%) C. sinensis. У міцеліальній масі та культуральній рідині C.  sinensis встановлено наявність вітамінів В1 , В2 , В12, А, С, каротиноїдів та 14 хімічних елементів.

Ключові слова


Cordyceps sinensis; міцеліальна маса; культуральна рідина; СО2-шрот амаранта

Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Бухало А.С., Митропольская Н.Ю., Михайлова О.Б. Каталог колекції культур шапинкових грибів IБК – К. : НВК «Славутич-дельфін», 2006. – 36 с.

ДСТУ ISO 5508-2001. Жири та олії тваринні й рослинні. Аналізуван- ня методом газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот (ISO 5508:1990, IDT) – [Чинний від 2003-01-01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2003. – 14 с. (Національний стандарт України).

Кейтс М. Техника липидологии. – М. : Мир, 1975. – 322 с.

Коденцова В.М. Выделение рибофлавинсвязывающего апобелка из белка куриных яиц и его использование для определения рибофлавина в биологических образцах. // Прикладная биохимия и микробиология. – 1994. – 30, № 4–5. – С. 603–609.

Методы экспериментальной микологии : Справочник / [под ред. В.И. Билай]. – К. : Наукова думка, 1982. – C. 583.

Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. – М.: Колос, 1985. – 255 с.

Чудинов Э.Г. Атомно-эмиссионный анализ с индукционной плазмой. // Итоги науки и техники. – 1990. – 2. – С. 3–46.

Экспериментальная витаминология (под. ред. Ю.М. Островского– Минск: Наука и техника, 1979. – 549 с.

Crisan E.V. and Sands A. Nutritional value. In: The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms. Chang ST and WA Hayes (eds.): Academic Press, New York, 1978. – P. 137–165.

Holiday J., Cleaver M. Medicinal value of the caterpillar fungi species ot the genus Cordyceps (Fr.) Link. (Ascomycetes). A review // Int. J. Med. Mush. – 2008. – 10, № 3. – Р. 219–234.

Hsu T.-H., Shiao L.H., Hsieh G., Chang D.-M. A comparison of the chemical composition and bioactive ingredients of the Chinese medicinal mushroom DongChongXiaCao, its counterfeit and mimic, and fermented mycelium of Cordyceps sinensis // Food chemistry. – 2002. – 78. – Р. 463–469.

Liang C-H, Huang S-J, Tsai S-Y, Lee Yu-L, Kuo H-C et al. Preparation of novel culinary mushroom products using solid-state fermentation and their taste quality // Int. J. Med. Mush. – 2009. – 11, № 2. –Р. 141–156.

Leung P.H., Zhao S., Ho K.P., Wu J.Y. Chemical properties and antioxidant activity of exopolysaccharides from mucelial culture of Cordyceps sinensis fungus Cs-HK 1 // Food chemistry. – 2009. – 114. – Р. 1251–1256.

Mizuno T. Medicinal effect and utilization of Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes) and Isaria Fr. (Mitosporic Fungi) Chinese caterpillar fungi, «Tochukaso» (review) // Int. J. Med. Mush. – 1999. – Р. 251–261.

Russel R., Paterson M. Cordyceps- a traditional Chinese medicine and another fungal thepaeutic biofactory? // Phytochemistry. – 2008. – 69. – Р. 1469–1495.

Smirnov D.A., Babitskaya V.G., Puchkova T.A. et al. Some biologically active substances from a mycelium biomass of medicinal caterpillar fungus Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. (Ascomycetes) // Int. J. Med. Mush. – 2009. – 11, № 1. – Р. 69–76.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663