РIСТ ТА IНТЕНСИВНIСТЬ ПРОЦЕСIВ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛIПIДIВ ШТАМУ PLEUROTUS OSTREATUS Р-107

О. В. Чайка, О. В. Федотов

Анотація


Досліджено динаміку накопичення біомаси та вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ), активних до тіобарбітурової кислоти, у міцелії та культуральному фільтраті штаму Р-107 гливи Pleurotus ostreatus, що культивували на глюкозо-пептонному та стандартному синтетичному живильних середовищах. Встановлено, що більше накопичення біомаси та менша концентрація продуктів ПОЛ притаманні культурі, що росла на глюкозо-пептонному середовищі. На обох середовищах виявлені подібні закономірності динаміки вмісту продуктів ПОЛ.

Ключові слова


базидіоміцети; перекисне окиснення ліпідів; живильні середовища

Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Бабицкая В.Г., Щерба В.В., Гвоздикова Т.С. Новые биологически активные добавки на основе глубинного мицелия базидиальных грибов // Успехи медицинской микологии. – 2006. – Т. 7. – С. 178–180.

Барабой В.А. Механизмы стресса и перекисное окисление липидов // Успехи современной биологии. – 1991. – Т. 111, Вып. 6. – С. 923–932.

Бисько Н.А., Бухало А.С., Вассер С.П., Дудка И.А., Кулеш М.Д., Соломко Э.Ф., Шевченко С.В. Высшие съедобные базидиомицеты в поверхностной и глубинной культуре. – К.: Наук. думка, 1983. – 311 с.

Бисько Н.А., Митропольская Н.Ю., Соломко Э.Ф. Лекарственные грибы для здоровья и красоты. – К.: Наук. думка, 2003. – 40 с.

Бухало А.С., Бисько Н.А., Соломко Э.Ф., Билай В.Т., Митропольская Н.Ю., Поединок Н.Л., Гродзинская А.А., Михайлова О.Б. Культивирование съедобных и лекарственных грибов. Практические рекомендации. – К.: Чернобыльинтеринфом, 2004. – 120 с.

Дарбре А. Практическая химия белка. – М.: Мир, 1989. – 623 с.

Дослідження пероксидної оксидації ліпідів та антиоксидантного захисту організму в клінічній практиці (методичні рекомендації) / Б.В. Качоровський, В.Л. Новак, В.П. Руденко, М.Ю. Аношина, О.В. Стасишин, А.Б. Новосад. – Львів, 2002. – 20 с.

Капич А.Н. Процессы перекисного окисления липидов у грибов (биотехнологические аспекты) // Проблемы микробиологии и биотехнологии – Минск, 1998. – С. 185–188.

Петров П.Т., Скрипко А.Д., Литвинова К.В., Дедюшко Н.А., Гриневич Л.Н. Новые лекарственные средства на основе биологически активных соединений мицелиальных грибов // Успехи медицинской ми- кологии. – 2006. – Т. 7. – С. 198–199.

Приседський Ю.Г. Статистична обробка результатів біологічних експериментів. – Донецьк: Кассиопея, 1999. – 210 с.

Соломко Э.Ф. Химический состав и пищевая ценность вешенки // Съедобный гриб вешенка: мицелий, субстрат, выращивание. – К., 2001. – С. 35.

Gunde-Cimerman N. Medicinal value of the genus Pleurotus // International Journal of Medicinal Mushrooms. – 1999. – P. 69–80.

McCord J.M. The Evolution of Free Radicals and Oxidative Stress // Am J Med. – 2000. – Vol. 108. – P. 652–659.

Thom S., Elbuken M. Oxygen-Dependent Antagonism of Lipid Peroxidation // Free Radical Biol Med. – 1991. – Vol. 10. – P. 413–426.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2011.3(15).93382

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)