МЕХАНІЗМИ ДЕТОКСИКАЦІЇ ХРОМАТУ У ДРІЖДІВ

Автор(и)

  • Д. В. Федорович Iнститут біології клітини НАН України, Ukraine
  • М. В. Гончар Iнститут біології клітини НАН України; Жешувський університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8861-4477
  • Г. П. Кшемінська Iнститут біології клітини НАН України, Ukraine
  • Т. М. Прокопів Iнститут біології клітини НАН України, Ukraine
  • Г. I. Нечай Iнститут біології клітини НАН України, Ukraine
  • П. Кашицкі Краківський аграрний університет, Ukraine
  • Г. Колочек Краківський аграрний університет, Ukraine
  • A. A. Сибірний Iнститут біології клітини НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2009.3(7).102846

Ключові слова:

дріжджі, детоксикація, Cr(III)-біокомплекси, рибофлавін

Анотація

Основним шляхом детоксикації Cr(VI) у мікроорганізмів є його відновлення до Cr(III). Представлено дані з редукції хромату (виділення, очищення і характеристика Cr(III)-біохелатуючих комплексів з культуральної рідини) та описано неферментативні процеси, що забезпечують ефективну детоксикацію хромату. Дріжджі Saccharomyces cerevisiae здатні до позаклітинного відновлення хромату з утворенням щонайменше двох типів стабільних Cr(III)-біохелатуючих комплексів. Вивчено здатність селеніт-резистентних мутантів дріжджів Phaffia rhodozyma до відновлення Cr(VI). Показано, що клітини селенітрезистентного мутанта sit11, які володіють підвищеною чутливістю до Cr(VI), при інкубації з хроматом утворюють стабільний пул дуже токсичного радикалу Cr(V). Досліджено роль деяких позаклітинних агентів, зокрема сульфату і рибофлавіну, у детоксикації Cr(VI) у дріжджів Pichia guilliermondii, здатних до надсинтезу рибофлавіну. Наведені дані про вплив рибофлавіну на зміну токсичності хромату cвідчать про участь рибофлавіну (або його похідних) у детоксикації хромату. Iдентифікація позаклітинних хроматвідновлювальних сполук та з’ясування їх ролі в детоксикації хромату свідчать про можливість використання клітин дріжджів для біоремедіації хромату та перетворенні його в Cr(III)-біокомплекси, що мають фармацевтичне та кормове значення.

##submission.downloads##

Опубліковано

2009-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ