МОНОЦУКРИДНИЙ СКЛАД РАБДОВІРУСІВ, І3ОЛЬОВАНИХ 3 ТВАРИН ТА РОСЛИН

Автор(и)

  • Л. Ф. Діденко Інститут мікробіології i вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна
  • Л. Д. Варбанець Інститут мікробіології i вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна
  • Т. Ю. Сaбiровa Інститут мікробіології i вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна
  • О. В. Серденко Інститут мікробіології i вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна
  • О. С. Броварська Інститут мікробіології i вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна
  • М. Я. Співак Інститут мікробіології i вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.1(2).103693

Ключові слова:

вуглеводи, рабдoвiрycи, везикулярний вiрyc стоматиту, вiрyc кyчeрявoi карликовості картoплi, вiрyc крапчатocтi аiрy

Анотація

Вивчений моноцукридний склад глікопротеїнів зоорабдовіруса везикулярного стоматиту (ВВС) i фітопатогенних рабдовірусів - віруса кучерявої карликовості картоплі (ВККК) i віруса плямистості аїру (ВПА). При порівнянні моноцукридного складу всіх трьох представнишв рабдовірусів виявлені загальні моноцукриди - глюкоза, маноза, галактоза, арабіноза, фруктоза. Домінуючими з них в складі ВККК i ВВС присутні глюкоза i маноза (35,2 %, 21,6 % i 23,8 %, 49,6 % відповідно), для ВПА глюкоза i галактоза (24 % i 16,4 % відповідно). ВККК i ВПА на вiдмiнy вiд ВВС мicтять рамнозу (3 % i 9,7 % відповідно). У всіх цих вiрycаx поряд з моноцукрами виявлeнi також i амiнoцyкри глю-кoзамiн i галактозамін.

##submission.downloads##

Опубліковано

2008-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ