ДЕЯКІ ВЛАСТИВОСТІ α-L-РАМНОЗИДАЗ PENICILLIUM COMMUNE 266

Автор(и)

  • О. М. Рзаева Інститут мікробіології i вірусології НАН України, Україна
  • Л. Д. Варбанець Інститут мікробіології i вірусології НАН України, Україна
  • О. С. Броварська Інститут мікробіології i вірусології НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.2(3).104430

Ключові слова:

α-L-рамнозидаза, рН-оптимум, термооптимум, компонентний склад, молекулярна маса

Анотація

Встановлено, що Penicillium commune 266 продукує двi високоефективні α -L-рамнозидази, як активні в дiапазонi рН 4,0 - 6,0 з оптимумом 4,0 - 4,2. Активність α -L-рамнозидаз 1 та 2 в розчині не змiнюється впродовж 120 хв при 37 С в iнтервалi значень рН 4,0 - 6,0; термооптимум обох препаратiв 60 °С. Молекулярна маса за даними гель-фільтрації на сефарозi 6В становить 120 ± 10 та 105 ± 10 кДа, вiдповiдно, для α -L-рамнозидаз 1 та 2. В молекулах ферментiв переважають основні (29 та 24 %), гiдрофобнi (25 та 36 %) та кислi (10 та 13 %) амінокислоти, вiдповiдно для α -L-рамнозидази 1 i 2. В молекулах обох ферментiв присутні вуглеводний компонент (2 %), який представлений в препаратi 1 - галактозою, манозою, рамнозою та глюкозамiном, а в препаратi 2 - галактозою та рамнозою.

##submission.downloads##

Опубліковано

2007-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ