КCИЛАНАЗИ МIКРООРГАНIЗМIВ

Автор(и)

  • Л. Д. Варбанець Iнститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України, Україна
  • Н. В. Борзова Iнститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2008.3(4).104961

Ключові слова:

ксиланази, мікроорганізми, субстратна специфічність, фізико-хімічні властивості, практичне застосування

Анотація

У статті наведені дані щодо ксиланаз - ферментів, які беруть участь в розщепленні природних полісахаридів, зокрема ксиланів. Показано, що в залежності від походження, структура і хімічний склад ксиланів в значній мірі варіюють, що обумовлює участь в їх розщепленні, крім ксиланаз, і інших ферментів, таких як арабінофуранозідази, β-гл юкуронідази, естерази. Показано, що здатність продукувати ферменти, які деградують ксилан, притаманна грибам, актиноміцетам і еубактеріям. Ксиланази різного походження відрізняються фізико-хімічними властивостями, субстратною специфічністю. Показана можливість застосування ксиланаз у целюлозо-паперовій і харчовій промисловості, у виробництві хліба, напоїв, текстилю.

##submission.downloads##

Опубліковано

2007-09-15

Номер

Розділ

ОГЛЯДОВІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ СТАТТІ