DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2020.2(49).209620

ВПЛИВ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU87 НА РОЗВИТОК БАКТЕРІАЛЬНОГО РАКУ НА РОСЛИНАХ ВИНОГРАДУ

Н. В. Коротаєва, Н. В. Ліманська, І. В. Страшнова, В. О. Іваниця

Анотація


Метою даного дослідження було встановити вплив бактерій L. plantarum ONU87 на розвиток бактеріального раку на рослинах винограду за штучної інокуляції R.radiobacter С58. Методи. Інокуляцію чубуків винограду проводили культурами фітопатогенних ризобії та бактеріями штаму L. plantarum ONU87. Усього було використано 295 чубуків винограду сорту Піно чорний. Чубуки зрізаними базальними кінцями поміщали у суспензії бактерій або у контрольні рідини, витримували годину, а потім висаджували і залишали в умовах теплиці для вкорінення. Через 30 днів проводили оцінку морфологічних показників винограду. Через 90 днів з оброблених чубуків виділяли ризобії та виявляли їх патогенність методом ПЛР. Результати. Встановлено, що обробка бактеріями L. plantarum ONU87 за штучного інфікування чубуків винограду R. radiobacter C58 призводила до зменшення на 76,8% кількості заражених рослин та стимулювала ріст і розвиток винограду: спостерігалося підвищення кількості життєздатних чубуків у порівнянні з інфікованими фітопатогенними ризобіями на 18,8%, а кількість бруньок, що розпустилися, збільшилася на 21,5–33,9%. Висновок. Обробка бактеріями штаму L. plantarum ONU87 за штучного інфікування винограду R. radiobacter C58 призводить до значного зменшення кількості чубуків, у які потрапив збудник бактеріального раку (на 76,8%), та покращує стан піддослідних рослин винограду за показниками життєздатності оброблених чубуків та бруньок, що розпустилися.

Ключові слова


бактеріальний рак рослин; Rhizobium radiobacter; антагоністична активність; Lactobacillus plantarum

Повний текст:

PDF

Посилання


Мілкус Б.Н., Ліманська Н.В., Жунько І.Д. та ін. Вірусні та бактеріальні хвороби винограду. – Одеса. – 2012. – 157 с.

Asghari S., Harighi B., Ashengroph M. et al. Induction of systemic resistance to Agrobacterium tumefaciensby endophytic bacteria in grapevine. // Plant Pathol. – 2020. – 69. – P. 827–837.

Dalirsaber J.M., Khosro I., Ghasemi M.F., Tabrizi S.S.Kh. Antagonism of Lactobacillus species against Xanthomonas campestris isolated from different plants. // Journal of Applied Environmental and Biological Sciences. – 2012. – 9. – P. 480–484.

Dandurishvili N., Toklikishvili N., Ovadis M., Eliashvili P., Giorgobiani N., Keshelava R., Tediashvili M.,Vainstein A., Khmel I., Szegedi E., Chernin L. Broad-range antagonistic rhizobacteria Pseudomonas fluorescens and Serratia plymuthica suppress Agrobacterium crown gall tumours on tomato plants. // Journal of applied microbiology. – 2011. – 110. – P. 41-352.

Goodner B. et al. Genome sequence of the plant pathogen and biotechnology agent Agrobacterium tumefaciens C58. // Science. – 2001. – 294. – P. 2323– 2328.

Herlache T.C., Triplett E.W. Expression of a crown gall biological control phenotype in an avirulent strain of Agrobacterium vitis by addition of the trifolitoxin production and resistance genes. // BMC Biotechnology. – 2002. – V. 2 N 2. – P. 1–7.

Hoda A.H., Yomna A.M., Shadia M.A-A. In vivo efficacy of lactic acid bacteria in biological control against Fusarium oxysporum for protection of tomato plant.Life // Science J. – 2011. – 8. – P. 462–468.

Kang S., Radhakrishnan R., You Y., Khan A., Park J., Lee S. and Lee I. Cucumber performance is improved by inoculation with plant growth-promoting microorganisms. // Acta Agriculturae Scandinavica. – 2014. – 65. – P. 36–44.

Limanska N., Ivanytsia T., Basiul O. et al. Effect of Lactobacillus plantarum on germination and growth of tomato seedlings. // Acta Physiol Plant. – 2013. – 35. – P. 1587–1595.

Limanska N.V., Korotaeva N.V., Yamborko G.V., Ivanytsia V.O. Effect of Lactobacillus plantarum on tumor formation caused by Rhizobium radiobacter. // Мікробіологія і біотехнологія. – 2014. – №1(25) . – P. 8–18.

Lwin M., Ranamukhaarachchi S.L. Development of biological control of Ralstonia solanacearum through antagonistic microbial populations. // Int. J. Agricult. Biol. – 2006. – 8(5) . – P. 657–660.

Roselló G., Bonaterra A., Francés J et al. Biological control of fire blight of apple and pear with antagonistic Lactobacillus plantarum. // Eur J Plant Pathol . – 2013. –137. – P. 621–633.

Sharma A., Diwevidi V.D., Singh S., Pawar K.K., Jerman M., Singh L.B., Singh S., Srivastawa D. Biological Control and its Important in Agriculture. // International Journal of Biotechnology and Bioengineering Research. –2013. –4(3) . – P. 175–180.

Shrestha A., Kim B.S., Park D.H. Biological control of bacterial spot disease and plant growth-promoting effects of lactic acid bacteria on peppe. Biocontrol Science and Technology. –2014. –24(7) . – P. 763–779.

Zamani M., Soleimanian S., Sheikh M. Biocontrol of Gray mold disease on strawberry fruit by integration of Lactobacillus plantarum A7 with ajwain and cinnamon essential oils. // Journal of Food Science. – 2013. –78. – P. 1582–1588.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Milkus BN, Limanska NV et al. Viral and bacterial ailments to grapes. Odesa: 2012. 157. (in Ukrainian).

Asghari S, Harighi B, Ashengroph M et al. Induction of systemic resistance to Agrobacterium tumefaciensby endophytic bacteria in grapevine. Plant Pathol. 2020; 69: 827-837. https://doi.org/10.1111/ppa.13175.

Dalirsaber JM, Khosro I, Ghasemi MF, Tabrizi SSKh. Antagonism of Lactobacillus species against Xanthomonas campestris isolated from different plants. Journal of Applied Environmental and Biological Sciences. 2012; 9: 480-484.

Dandurishvili N, Toklikishvili N, Ovadis M, Eliashvili P, Giorgobiani, N, Keshelava R, Tediashvili M,Vainstein A, Khmel I, Szegedi E, Chernin L. Broad-range antagonistic rhizobacteria Pseudomonas fluorescens and Serratia plymuthica suppress Agrobacterium crown gall tumours on tomato plants. Journal of applied microbiology. 2011; 110: 341-352. 10.1111/j.1365- 2672.2010.04891.x.

Goodner B et al. Genome sequence of the plant pathogen and biotechnology agent Agrobacterium tumefaciens C58. Science. 2001; 294: 2323–2328.

Herlache TC, Triplett EW. Expression of a crown gall biological control phenotype in an avirulent strain of Agrobacterium vitis by addition of the trifolitoxin production and resistance genes. BMC Biotechnology. 2002; 2 (2):1-7 https://doi.org/10.1186/1472-6750-2-2

Hoda AH, Yomna AM, Shadia MA-A. In vivo efficacy of lactic acid bacteria in biological control against Fusarium oxysporum for protection of tomato plant.Life Science J. 2011; 8: 462-468.

Kang S, Radhakrishnan R, You Y, Khan A, Park J, Lee S and Lee I. Cucumber performance is improved by inoculation with plant growth-promoting microorganisms. Acta Agriculturae Scandinavica. 2014; 65: 36-44. DOI: 10. 1080/09064710.2014.960889.

Limanska N, Ivanytsia T, Basiul O et al. Effect of Lactobacillus plantarum on germination and growth of tomato seedlings. Acta Physiol Plant. 2013; 35: 1587-1595. https://doi.org/10.1007/s11738-012-1200-y

Limanska NV, Korotaeva NV, Yamborko GV, Ivanytsia VO. Effect of Lactobacillus plantarum on tumor formation caused by Rhizobium radiobacter. Microbiology&Biotechnology. 2014; №1(25): 8-18.

Lwin M, Ranamukhaarachchi SL. Development of biological control of Ralstonia solanacearum through antagonistic microbial populations. Int. J. Agricult. Biol. 2006; 8(5): 657-660.

Roselló G, Bonaterra A, Francés J et al. Biological control of fire blight of apple and pear with antagonistic Lactobacillus plantarum. Eur J Plant Pathol. 2013; 137: 621–633. doi:10.1007/s10658-013-0275-7

Sharma A, Diwevidi VD, Singh S, Pawar KK, Jerman M, Singh LB, Singh S, Srivastawa D. Biological Control and its Important in Agriculture. International Journal of Biotechnology and Bioengineering Research. 2013; 4(3): 175-180.

Shrestha A, Kim BS, Park DH. Biological control of bacterial spot disease and plant growth-promoting effects of lactic acid bacteria on peppe. Biocontrol Science and Technology. 2014; 24(7): 763- 779. DOI: 10.1080/09583157.2014.894495

Zamani M, Soleimanian S, Sheikh M. Biocontrol of Gray mold disease on strawberry fruit by integration of Lactobacillus plantarum A7 with ajwain and cinnamon essential oils. Journal of Food Science. 2013; 78: 1582-1588. doi:10.1111/1750-3841.12242.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663