ЧИСЕЛЬНІСТЬ ЕНДОФІТНОЇ МІКРОБІОТИ ПАГОНІВ ВИНОГРАДУ

Автор(и)

  • І. І. Маринова Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • В. Ю. Іваніца Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • Н. В. Ліманська Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0002-1940-3905

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.1(33).65363

Ключові слова:

ендофітна мікробіота, виноград, живильні середовища

Анотація

Метою роботи було визначення чисельності ендофітної мікробіоти рослин винограду за висівах на середовища різного складу. Матеріали і методи. Ендофітну мікробіоту винограду виділяли на вісім середовищ різного складу. Для досліджень відбирали здерев’янілу лозу винограду Vitis vinifera L. сорту Аркадія. Результати. Найбільшу кількість бактерій можна було виділити висівами на середовища YMA, YEM та TY, відмінною особливостю перших двох яких була наявність манітолу, а середовища TY – підвищеної кількості дріжджового екстракту. Висновок. Чисельність представників мікробіоти судин пагонів винограду становила від (6,4±0,3) х 104 до (2,0±0,4) х 107 КУО/см3 в залежності від середовища культивування і у період з жовтня місяця по грудень зменшувалася щонайменше на один порядок.

Посилання

Limanska N.V., Shuai Ye, Uzun Ya.M., Venger A.M. Optimization of the nutritional medium for cultivation of endophytic grape microbiota representatives. In: Proceedings of the V Intern. conference “Scientific investigations - theory and experiment 2009”, Poltava, Ukraine. 2009:58-59.

Methodical recommendations for diagnostics of crown gall of grape. Russia: VASCHNIIL, 1981. 30 p.

Bauer C, Schulz TF, Lorenz D, Eichhorn KW, Plapp R. Population dynamics of Agrobacterium vitis in two grapevine varieties during the vegetation period. Vitis. 1994; (33): 25–29.

Bell CR, Dickie GA, Harvey WLG., Chan JWYF. Endophytic bacteria in grapevine. Can. J. Microbiol. 1995; (41):46-53.

Bertani G. Studies on lysogenesis. I. The mode of phage liberation by lysogenic Escherichia coli. Journal of bacteriology.1951; (62):293–300.

Bishop AL, Burr TJ, Mittak VL, Katz BH. A monoclonal antibody specific to Agrobacterium tumefaciens biovar 3 and its utilisation for indexing grapevine propagation material. Phytopathology. 1989; (79): 995–998.

Cubero J, Martínez MC, Llop P, López MM. A simple and efficient PCR method for the detection of Agrobacterium tumefaciens in plant tumours. Journal of Applied Microbiology. 1999; (86): 591–602.

Kawaguchi A, Inoue K. New antagonistic strains of non-pathogenic Agrobacterium vitis to control grapevine crown gall. Journal of Phytopathology. 2012; (160): 509–518.

Kawaguchi A, Inoue K, Nasu H. Biological control of grapevine crown gall by nonpathogenic Agrobacterium vitis VAR03-1. Journal of General Plant Pathology. 2007; (73): 133–138.

Lehoczky J. Further evidences concerning the systemic spreading of Agrobacterium tumefaciens in the vascular system of grapevines. Vitis. 1971; (10): 215–221.

Lelliot RA, Stead DE. Methods for the diagnosis of bacterial diseases of plants. Methods in plant pathology. 1987; (2): 150-153.

McClure N, Ahmadi A-R, Clare BG. Construction of a range of derivatives of the biological control strain Agrobacterium rhizogenes K84: a study of factors involved in biological control of crown gall disease. Applied and environmental microbiology. 1998; (64): 3977–3982.

Pionnat S, Keller H, Héricher D, Bettachini A, Dessaux Y, Nesme X, Poncet C. Ti plasmids from Agrobacterium characterize rootstock clones that initiated a spread of crown gall disease in Mediterranean countries. Applied and environmental microbiology. 1999; (65): 4197–4206.

Wang K. Agrobacterium protocols. Humana Press: Totowa, New Jersey, 2006; (Vol.1):3–15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ